Mapei skaper forskningssenter for bærekraftig betong
Betong står for nesten ti prosent av verdens totale klimagassutslipp. Det vil Mapei endre på, og de satser 127 millioner kroner i et senter for forskning på mer miljøvennlig betong. – Vår ambisjon er å utvikle verdens mest bærekraftige betong, sier administrerende direktør Trond Hagerud i Mapei AS.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Ved fremstilling av sement kreves store mengder energi, samtidig som prosessen er en kilde til en betydelig mengde CO2-utslipp. Betongproduksjon står alene ansvarlig for 7-9 prosent av verdens klimagassutslipp. Ved sin fabrikk i Nord-Odal skal Mapei nå etablere et forskningssenter for utvikling av mer bærekraftig betong. Den totale investeringen beløper seg ifølge en pressemelding til 127 millioner kroner, og selskapet får 25,6 millioner i støtte fra Innovasjon Norge.
Målsetningen med prosjektet er å kunne bidra til en reduksjon av utslippene med mer enn 450 000 tonn CO2. Det vil tilsvare cirka 7 prosent av den norske fastlandsindustriens planlagte utslippskutt i 2030.
– Vår ambisjon er å utvikle verdens mest bærekraftige betong. Vi er glad for støtten til å kunne teste ut og iverksette løsninger for å kunne produsere høykvalitets betong med over 50 prosent redusert CO2-utslipp. Vi håper å utvikle nye produkter som kan øke levetiden for bygg og annen infrastruktur med 10-50 år, sier administrerende direktør Trond Hagerud i Mapei AS.
BÆREKRAFTIG SATSING: – Vår ambisjon er å utvikle verdens mest bærekraftige betong, sier administrerende direktør Trond Hagerud i Mapei AS.
NORD-ODAL er sentrum for Mapeis virksomhet i Norden og Baltikum. Ved fabrikken her skal konsernets globale senter for utvikling av mer bærekraftig betong etableres.
Verdensledere i Norge
Mapei AS er hovedkontor for Norden og Baltikum med om lag 200 ansatte, og er et datterselskap av det italienske Mapei Spa. Konsernet har et av de mest avanserte internasjonale forskningslaboratoriene innen betongteknologi ved hovedkontoret i Milano, og forskningssenteret i Nord-Odal skal blir konsernets internasjonale senter for utvikling av sirkulære og bærekraftige løsninger.
– Norge kan bli verdensledende på bærekraftig betong for våte og kalde klima. Det planlagte forskningssenteret skal utvikle kompetanse på betong, særlig for våte og kalde klima, i tillegg til å utvikle løsninger som vil gi kraftige CO2-kutt. Det er viktig, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.
VIKTIG: – Norge kan bli verdensledende på bærekraftig betong for våte og kalde klima. Det planlagte forskningssenteret utvikle løsninger som vil gi kraftige CO2-kutt. Det er viktig, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.
Avretting i småsekk
Mapei lanserer konseptet Pre-Mixed
Forsiktig optimisme i overflatebransjen
En ny svenske skal erobre Norge
Finansministeren har talt: Nedover er oppover i denne sammenhengen
Nordsjö lanserer gjenvunnet maling
Alcro inngår samarbeid med Modena
Alcro har inngått et strategisk samarbeid med flis- og interiørproduktleverandøren Modena. Partnerskapet gir Alcro et utvidet distribusjonsnettverk i Norge og styrker selskapets posisjon...
Trender for 2025/2026: Bærekraftig og sanselig uperfekthet
Fargepaletter, materialer og innovasjon preger interiør- og tekstilbransjen for 2025 og 2026. Etter å ha sett messene Maison&Objet, Paris Déco Off og Heimtextil, kan vi se tydelige...
NCS og Tarkett i designsamarbeid
Et nytt partnerskap mellom Tarkett og NCS muliggjør digitalisert material- og fargeutforskning for interiørdesign. Designplattformen NCS+ hjelper arkitekter og designere med å sette...
Halvor Bakkes interiør har fått nytt hjem
Norvigroup Norsk Dun har i mange år hatt et fruktbart samarbeid med Halvor Bakke innenfor soverom og bad. Nå utvides samarbeidet til å omfatte hele Halvor Bakkes interiørunivers. ...
Fremgangsrike Maxwear fortsetter å vokse
Golvabia presenterer det populære vinylgulv Maxwear i den nye størrelsen 1800 x 195 mm. – Vi kaller det Maxwear XL. Det nye formatet opprettholder alle funksjonene som gjorde...
Flere ikoniske Morris-design
Med Hidden Treasures vol.2 fortsetter vår reise gjennom arven til den ikoniske designeren William Morris. I den første versjonen av Hidden Treasures (vol.1) fikk vi for første gang...