Malearbeider krever godt nok klima
Er det for kaldt eller fuktig i luften innendørs og i underlaget som skal males, vil malearbeidene bli skadelidende. Med økte kostnader i byggebransjen og høye strømpriser, har motstanden mot å varme opp byggeplasser økt.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Hvis malingen ikke danner film, har dårlig vedheft, blir misfarget eller skaller av, kan det bero på at malearbeidene ble utført under dårlige klimatiske forhold. Både underlaget og luften i rommet skal ha tilstrekkelig temperatur og en relativ fuktighet som er innenfor de grenser som gjelder for det aktuelle produktet.
– Malerne blir ofte hardt presset til å gå videre før underlaget har tørket tilstrekkelig, sier Johnny Spangen hos Miljømal.
MALEPRESS: – Malerne blir ofte hardt presset til å gå videre før underlaget har tørket tilstrekkelig, sier Johnny Spangen hos Miljømal.
Varmemotstand
– Her har det skjedd noe nå med de økte strømprisene. Vi opplever en motstand mot å varme opp bygget i god tid. Klimaet påvirker malingen – både luftfuktighet og temperatur spiller avgjørende roller for et godt resultat, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.
– Vi må huske på at det handler om systembehandlinger med sparkel, papirstrimmel og maling i tre strøk. Alle disse momentene må få tilstrekkelig tørketid, sier han.
VARMEBEHOV:– Klimaet påvirker malingen – både luftfuktighet og temperatur spiller avgjørende roller for et godt resultat, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.
Unngå kondens på nymalte flater ved at overflatetemperatur og lufttemperatur er minst 3 °C over luftens duggpunkt.
Gardiner i trappa
Det er oppdragsgivers ansvar å se til at forholdene ligger til rette før malearbeider settes i gang. Maleren godkjenner ikke underlag og forhold ved å sette penselen mot underlaget.
– Vi ser problemer typisk i trappeoppganger, ganger og rom under bakkeplan. Her kan malingen faktisk renne av veggen, sier Åsa Schaanning, faglig ansvarlig malermester hos Jordan.
GARDINER: – Vi ser problemer typisk i trappeoppganger, ganger og rom under bakkeplan. Her kan malingen faktisk renne av veggen, sier Åsa Schaanning, faglig ansvarlig malermester hos Jordan.
Tradisjonshåndverk med 100 års garanti
Ti år med naturlige produkter
Ingen hensikt med diffusjonsåpen maling innendørs
Trener for å bli europamester
Mal flisene – forny badet rask og rimelig
Suksessmesterskap for malerfaget – også på sosiale medier
Artikkelen er utarbeidet i samarbeid med IFI Fagforum Maling.
Under pågående malearbeid innvendig stilles det krav til temperatur og relativ fuktighet for at maling og sparkelprodukter skal kunne herde og at maling kan danne film. Disse forutsetningene gjelder både for rommets temperatur og for overflatene som behandles. Normalt er det akseptabelt med temperatur i luft og underlag på +10-25 °C og RF 30-70 %. Tørketidene som produsenten angir er dog basert på optimale forhold for produktet: normalt cirka +23 °C og RF 50 %.
– Lavere temperatur gir dramatisk lengre tørketid, sier Per Myhre.
Både ved for lave og for høye temperaturer samt ved for lav eller for høy luftfuktighet, kan skader oppstå:
- Malingens åpentid forlenges/forkortes
- Tørketidene forlenges/forkortes
- Risiko for sig øker
- Manglende vedheft
- Risiko for akselerert tørk og krakelering
- Farge- og glansskjolder
- Ufullstendig filmdannelse
- Flaten får lettere skader ved bruk
Både tørketiden og gjenbehandlingsintervallet avhenger av luftfuktighet og temperatur, men også produkttype og sjikttykkelse spiller viktige roller. Generelt gjelder at en halvering av temperaturen fordobler tørketiden og forlenger gjenbehandlingsintervallet. Også økt luftfuktighet forlenger tørketidene. ØKT TØRKETID: Har underlaget lavere temperatur enn optimalt for produktet, tar det lengre tid før malingen tørker.
Forsert tørking kan hjelpe hvis underlaget er for fuktig eller temperaturen for lav. Men dette medfører risiko for senere skader, ved at tvangstørking kun tørker ut overflaten av underlaget og at fuktgehalten lengre inn i underlaget ikke påvirkes. På sikt vil denne fukten bevege seg mot overflaten og kan få overflatebehandlingen til å revne, synke, delamineres eller krakelere. Det kan også gi grobunn for muggdannelse og gi dårlig inneklima.
Dette er husfargene kundene vil ha i 2025
Et mer fargevant publikum, større personlig frihet og høyere forventninger til veiledning preger markedet for utendørsfarger i 2025. Trygge klassikere holder stand, men stadig flere...
Gulvretur gir oppdrag til OTG
For en av Norges største gulvleggerbedrifter er måten de håndterer avkapp på et salgsargument i anbudskonkurranser. – Jeg er sikker på at vi har fått store prosjekter takket være at...
Flügger i fotballtrøye for Barnekreftforeningen
Fredag 9. mai stilte Flügger-ansatte i fotballtrøyer for å støtte Barnekreftforeningens #FotballtrøyeFredag. Alle kunder fikk 20 prosent rabatt på kjøp i Flügger-butikkene, og 5 prosent...
Ensfarget tapet – kaosfri personlighet
Med ensfarget tapet, kan du skape deg et personlig hjem uten å skape «kaos» med mye mønstre og farger. Ensfargede tapeter er også fine å kombinere med andre mønstrede design. Storeys...
Interiørfarger med catwalk-attitude
Malingsleverandøren Alcro lanserer nå en ny fargepalett i samarbeid med luksusmotebutikken Moniker. Paletten består av syv nyanser, inspirert av sterke, stilskapende kvinner fra historien.
Trener til NM - møt utøverne
Under Bygg Reis Deg i NOVA Spektrum i høst skal det arrangeres norgesmesterskap i overflateteknikk. Forrige uke var det treningssamling i Jotuns lokaler i Sandefjord. Vi tok turen for...