FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Male fliser-NYMALT- Foto-Per Morten Kværne 2.jpg

Foto: Per Morten Kværne

Mal flisene – forny badet rask og rimelig

Kan man male flisene på badet? Per Morten Kværne har gjort det, og er veldig godt fornøyd med resultatet.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Per Morten Kværne er distriktssjef i Teknos Norge AS, og lever som han lærer. Da IFI inviterte til Innedagen i oktober, valgte han og Teknos å vise hvordan man kan male fliser på badet. Denne dagen produserte IFI innhold til sosiale medier, nett og presse, og leverandører som er medlem i IFI demonstrerte praktiske løsninger på aktuelle problem folk har når de pusser opp hjemme. Spørsmålet om hvorvidt fliser kan males og hvordan det gjøres, er et av de mest søkte på ifi.no.

Se flere bilder
Per Morten Kværne fra Teknos

Foto: Chera Westman/ifi.no

GJORT DET FØR: Da Per Morten Kværne fra Teknos demonstrerte maling av flis på IFIs Innedag, hadde han testet ut teknikken hjemme på egent bad.         

Malte de gamle flisene

Bad er det mest kostbare rommet vi pusser opp hjemme. Men hvis det er flislagt og i god teknisk stand, og ønsket er litt forandring i stil og farger, kan løsningen være å male flisene. Per Morten Kværne og kona valgte den metoden da de skulle fornye gjestebadet.

Huset deres er fra 1990, og på gjestebadet var veggene kledd med lyseblå fliser og typisk 90-talls motiv på veggen.

– Vi orket ikke slå ned disse og bygge nytt. Vi valgte derfor å male. Det tok oss to kvelder å gjøre jobben. Det var en quick fix, forteller Per Morten.

– Å male er en billig måte å forandre badet på, og du får den fargen du ønsker. Blir du lei kan du male på nytt, sier han.

Se flere bilder
Fliser på bad fra 90-tallet

Foto: Per Morten Kværne

90-TALLET: Veggene var kledd med lyseblå fliser og typisk 90-talls motiv på veggen.         

Hvor lenge sitter malingen på fliser?

Malingen han har brukt er Futura Aqua fra Teknos, en vanntynnet uretanalkydbasert maling med svært god ripe og slitestyrke, og spesielt egnet på flater som skal tåle hard bruk. Den er også godkjent for maritimt bruk.

– Denne malingen sitter dønn og holder evig. Jeg har testet, og når malingen er herdet får jeg ikke skrapt den av, sier Kværne.

En viktig forutsetning for å få malingen til å sitte slik, er at flisene vaskes godt først. I dette badet var det en enkel sak for, det dusjes ikke rett på veggen.

Med denne malingen er det unødvendig å grunne først. Som forbehandling anbefaler Per Morten at glatte fliser slipes over med sandpapir, så grovt som mulig uten at det lager riper som blir synlig i malingfilmen.

Se flere bilder
Maling av flis

Foto: Chera Westman/ifi.no

MALE FLISER: For et godt resultat er det viktig at flisene er helt rene. Det må legges på nok maling og malingen må få herde. Her anbefales mist to uker.        

De tre viktigste rådene:
  • Vask godt! Fliser og fuger må være helt rene og tørre.
  • Legg på nok maling. Tre strøk anbefales.
  • Følg anbefalt herdetid.

Kan male i dusjen

Kværne mener at det vil gå fint også å male i dusjsonen, men da må man være ekstra nøye med å få vasket bort kalk, fett og såperester.

– Vær spesielt nøye med rengjøringen av fugene. Og malingen må få herde skikkelig før det dusjes på veggen. La den herde i minst to uker før dusjen tas i bruk. Gjør du det, vil malingen tåle den belastningen den utsettes for, bedyrer Per Morten Kværne.

Malingen finnes i flere glansgrader, og Per Morten valgte glansgrad 5 på veggene. Skal det dusjes rett på den malte veggen anbefaler han glans 20 eller 40.

– En blankere maling har en sterkere overflate og lettere å holde ren, tipser han.

Se flere bilder
Grønnmalte fliser på bad

Foto: Per Morten Kværne

NYMALT: Badet er vanligvis det dyreste rommet i huset å gjøre noe med. Her ble det helt forandret for under 2000 kroner.        

Male gulvfliser

Gulvflisene på badet var lyse og helt greie, så de ble beholdt. Men det er ikke noe problem å male gulvfliser. Da gjelder samme prosedyre som for flisene i dusj-sonen: God vask, legge på nok maling og la den herde ferdig før gulvet tas i bruk.

– Men vær obs på gamle silikonfuger. Malingen fester ikke på silikon, så her må de gamle fugene skjæres bort. Deretter legges ny fug med en overmalbar fugemasse før det males.

Fornøyd med nymalt bad

Hjemme hos Kværne er de godt fornøyde med løsningen. Badet ble helt forandret for en svært rimelig penge.

– Badet er vanligvis det dyreste rommet i huset å gjøre noe med. Her ble det helt forandret for under 2000 kroner. Til rommet på 12-13 kvadratmeter gikk med seks liter maling, pensler, maskeringstape, malerull og vaskemiddel, avslutter Per Morten Kværne.    

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.