FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Nyt(t) Paris-LILLA OG GUSJEFARGE-FotoCharlotte Sveinsen.jpg

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

Maison & Objet høst 2023: Lekent og gøyalt i kokhett Paris

En svært varm interiørmesse i Paris er over, og med temaet "Enjoy" som bakteppe er konklusjonen at høsten blir både farge- og mønsterrik. Glade farger som spriter opp humøret og gøyale mønstre kan være en måte å møte dagens utfordringer på.

Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Paris har alltid vært en inspirasjonskilde for resten av verden når det gjelder både mote, interiør, mat og kunst, og høstens store interiørmesse, Maison&Objet, var intet unntak. Vi ble møtt av et fargerikt univers med mye varme, lekenhet og godt humør. Og med 35 grader i luften ble det varmt i dobbel forstand.    

Fargemagasinet hadde nesten ikke kommet innenfor døren i den ene messehallen før vi møtte på Norsk Dun. Det var kanskje ikke dun vi lengtet mest etter i stunden vi møttes, da hallen nok var nær kokepunktet temperaturmessig. Mye sengetøyinspirasjon var det derimot å hente.

Trine Lie og Anette Bekke Winberg kunne med store smil fortelle at det var gøy å være på messe igjen og at de hadde sett mye fint og ikke minst fargerikt:

– Vi har sett masse farger: rosa, lilla og blå og sterke, klare farger, men også alle de naturlige jordfargene med de brente tonene, det mer bærekraftige.

– Men også den tredje stilen med masse pasteller. 

Se flere bilder
rød vegg sølv sengetøy

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

SØLV: Ikke noe for de med nattesvette.


Se flere bilder
to damer plakat på veggen

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

NORSK DUN: Trine Lie og Anette Bekke Winberg var på messen i Paris.


Se flere bilder
lyst sengetøy

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

LYST PÅ LYST: Lyse farger i mengder i soveromsavdelingen.

Fargesterkt, pastell og jord/krem

Det var tre hovedtendenser når det kom til farger, som også Norsk Dun påpekte: fargesterkt, pastell og jord- og kremfarger.

I vinter så vi et eldorado av farger på Parismessen, og vi har sikkert alle lagt merke til mye rosa og ikke minst den kulørsterke koboltblå her og der i det siste? Den har vært å se på både klær og interiørartikler, og i Paris holder den fremdeles stand. Blir det for mye med hele vegger og rom i denne fargen, kan det jo være morsomt med for eksempel en stol eller en lampe?

  • En nykommer som var å se overalt var lilla. Både skarp lilla, lavendel og aubergine. Gjerne i kombinasjon med en litt gusjete gullbrun.
  • Grønn var også en gjenganger. Pastellgrønn, flaskegrønn og en variant med mer gult i seg.
  • Oransje og aprikos har vi sett en del av det siste året. Oransje var fremdeles med, og en ny variant som var dypere og litt mer rustaktig. Sølv så vi også mye av.

Mye farger der altså. Hvis farger ikke faller i smak, kan det kanskje være et alternativ å ha alt i lyse, kremaktige nyanser? Det var nemlig også en tendens, men da bare det og ingen andre farger involvert.

Hele rom i bare én farge, uavhengig av farge, var også generelt hyppig representert. Gulv, tak, vegger og møbler i samme farge. Tanken er vel kanskje å innføre ett rom i hjemmet med full ro og uten så mange forstyrrelser, da det er nok av det ellers i samfunnet der ute.

Her hjemme ses en økt tendens til å male taket i en annen farge enn hvit. Å male tak og vegger i samme farge kan også gi en god, rolig og lun stemning i rommet.

Se flere bilder
lilla rom

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

LILLA OVERALT: Lilla var helt klart den nye hovedfargen.


Se flere bilder
grønnmalt tre

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

GRØNT: Flere varianter av grønt var en av hovedfargene. Både denne, flaskegrønn og pastellgrønn.


Se flere bilder
fjøsrødt malt panel teppe

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

FJØSRØDT OG GULVTEPPE PÅ VEGGEN: Robotstøvsuger ikke nødvendig med andre ord.

Mix og umatch

Tekstilene som gikk mest igjen på Maison&Objet denne gangen var lodne, ullaktige, lyse stoffer. Dette var å se på alt fra gulvtepper til møbler og lamper. Dette går rett inn i norske hjem, og særlig på hytter i fjellheimen. Inspirasjonen så ut til å være hentet fra Norden flere steder, og kanskje særlig Norge. Med lyse tekstiler, umalte tremøbler og malte trevegger, var det lett å la tankene gå til norske gårder og fjellhytter.

Rosekelimer var den andre tendensen innen tekstiler, og hvis det ikke var representert i form av et teppe, så var det som bilde, mønster eller på klær. Håndarbeid står enda sterkere enn på januarmessen og det var også tydelig i butikkene i sentrum av Paris. Broderes det ikke hjemme allerede, eller sys, hekles eller strikkes, kan det nå defintivt oppfordres til det. Nå er virkelig tiden inne for å bruke gamle minner og historier i form av stoffbiter og slitte klær som kan gjøres om til noe nytt. Tenk følelsen av å besøke bestemor. Det gir koselig og god stemning i en urolig tid.

Passer det ikke inn? Det spiller ingen rolle. Uperfekthet er synonymt med kos og hygge, skal vi tro pariserne. Matching trenger vi ikke å fokusere på.

Se flere bilder
blå batikk

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

BATIKK: Mye batikk å se, aller mest i kombinasjon med andre mønstre.


Se flere bilder
mønster farger

Foto: Charlotte Holberg Sviensen/Ifi.no

MØNSTER PÅ MØNSTER: Mye mønster og farger  i alle varianter.


Se flere bilder
masse mønster

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

MØNSTRETE: Mønster, mer mønster og enda mer mønster.

Interiør som danser

Tre var det også mye av. Umalt tre i form av bord, stoler og skjenker, og malt tre, gjerne i form av runde krakker som var malt med høyglanset maling.

Farget glass og mønstrete asjetter så vi overalt. Også her bestemorvibber. Alt kombinert uten lover og regler for mix og match. Jo mer jo bedre.

Paris har alltid mer farger og mønstre enn vi bruker her i Norge, men vi kan godt hente litt inspirasjon av det lekne interiøret der. Franskmennene, og spesielt pariserne, er dyktige til å få interiøret til å danse. Striper, prikker, blomster, grafisk og alt på en gang. Lek og ha det gøy. Det å kombinere mye ulikt sammen gir jo også muligheter for å bruke rester som ligger bortgjemt i en skuff.

Konklusjonen fra Paris denne gangen er en oppfordring: uansett hva man måtte like, sørg for å nyte det og skap gledesstemning. Livet er kort -nyt det. Og hjelp kundene med å gjøre det samme.


Se flere bilder
pelssofa lyst

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

LODDENT: Med lyse lodne tekstiler, gulvteppe på veggen og lyst tre er hytteinteriøret klart.


Se flere bilder
asjett sopp

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

SOPP: Det er mye sopp i skogen i år og jammen var det mye av det i Paris også.

Nordisk treff

IFIs utsendte, og undertegnede, kreative leder og fargesjef, satt i et nordisk panel sammen med danske Mads Arlien Søborg, danske Anette Eckmann og svenske Lotta Ahlvar på messen. Som ambassører for Maison & Objet ble det holdt foredrag der fokuset var interiørtrendene i de respektives land. Konklusjonen fra Norden var ganske enstemmig: naturen er den største og viktigste tendensen vi har og sammen med været, påvirker det oss og trendene her i Skandinavia i langt større grad enn i andre land. 

Se flere bilder
to menn to damer rosa vegg

Foto: Trude Stina Hval Ekeberg

NORDISK PANEL: IFIs utsendte i selskap med de andre fra ambasssørene fra Skandinavia.


Se flere bilder
mann stripete genser

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

INTERIØRARKITEKT: Trond Ramsøskar fra Monn Interiørarkitekter var på plass.

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.