FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
Se flere bilder

Foto: iStockphoto

Leder: Vi svartmaler Black Friday

I dag slås butikkdørene opp på vid gap og frister folk til å dra kredittkortet til det gløder. Men hva gjør Black Friday med nisjebutikkene?

ifi.no

ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se flere bilder

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Bjørg Owren, ansvarlig redaktør Fargemagasinet

– Handelsstandens store festdag, jubler mange og venter storinnrykk.
   – Helt drepen, sukker andre og fortviler. Fra sidelinjen undrer vi på om noen er tjent med sirkuset.
For sirkus er det. De siste ukene har det vært annonser i alle kanaler, som lokker til kjøpefest med elleville priser. Pressebilder fra tidligere år dukker opp, av folkemasser i fullt kappløp mot godbiter lik en glupsk horde, etter å ha stått i kø i flere timer. Selv ble jeg forresten advart, da en butikkmedarbeider ringte for å si i fra at de hadde fått inn en vare jeg ventet på. – Ikke kom på fredag, da er det helt kaos her!
   Black Friday er opprinnelig en amerikansk skikk. Dette var dagen da butikkenes årsregnskap skulle reddes; negative røde tall skulle bli til pluss og sort på bunnlinja. Derav navnet sort fredag. Ideen var å lokke folk inn i butikkene, og friste dem til å åpne lommebøkene … ja, helst vrenge dem. Lokkematen virket, og festen ble en årlig tradisjon. Senere har handelsstanden i andre land fulgt etter.
   Her hjemme er det de store kjedene innen sport, klær og elektronikk som fører an. Andre har hengt seg på etter beste evne. – 20 % på alle varer, roper noen.  – 70 % på utvalgte varer, hoier andre. Mens svarte ballonger og plakater med høye prosenttall jekker opp feststemningen. Og det virker; ifølge Nets dro nordmenn kortet for hele 3,7 milliarder kroner på denne dagen i fjor.
 
 

Forventer høyere tall i år

Bror Stende i Virke tror at det blir ny rekord i år. I de store riksmediene er han svært fornøyd med at julehandelen kommer godt i gang allerede i november.
   – Forbrukerne er vinnerne, lokker han i Dagens Næringsliv et par dager før feststart. (Og får sikkert flere ut av sofaen med den meldingen.) Men han sier ikke noe om taperne. Alle som driver butikk vet at omsetning ikke er det samme som fortjeneste. Og hva slags fortjeneste er det i å dumpe priser til «knalltilbud» og «røverkjøp? Lite, ifølge mange. En av dem som sier klart i fra er Kjersti Lyngstad hos Husfliden i Skien.
   – Dette dreper oss til slutt. De små nisjebutikkene har ikke mulighet til å henge med de store kjedene i denne kampen, sier hun til NRK Dagsnytt.
 
 

Klimabrølet hvisker fra sidelinjen

Damene på Husfliden er kreative, og velger sin egen måte. I stedet for å dumpe priser, inviterer de heller folk inn med nål, tråd og stoffbiter og gir tips om hvordan ta vare på klærne sine. IKEA tenker i lignende baner. For tredje året på rad boikotter de Black Friday. De anser ikke kjøpefesten som forenlig med sitt mål om å være klimanøytrale innen 2030. De vil utfordre og inspirere kundene til en mer bærekraftig hverdag, og for to år siden lanserte de den store «strammedagen» med svært positiv respons. I år inviterer de til workshop, der kundene får tips og inspirasjoner til å gi nytt liv til gamle møbler. Gjennom 200 hjemmebesøk har de erfart at folk ønsker å leve grønnere, men synes ikke det er enkelt å få det til.  IKEA ser muligheter i dette rommet, og skaper en vinn-vinn-situasjon der de slipper å dumpe priser, møblene får lengre liv før de går på dynga, og IKEA, folk og jordkloden kan puste litt lettere.
   Stende sier at Black Friday har kommet for å bli. Vi håper han tar feil, og tror at stadig flere lar seg fascinere av IKEA og Husflidens linje. På tampen av tiåret er det lov å drømme; måtte det neste bringe at berget av «billige saker vi ikke trenger» slutter å vokse, og nisjebutikkene få et godt liv. Vi tenker, som IKEA at det kan være god butikk i å gi folk tips til grønnere liv. Og her sitter både faghandelen og byggevarehusene landet over på masse muligheter. Gjenbruk og godt vedlikehold er framtiden.

Tømrer selger listverk
Nytt om navn

Tømrer selger listverk

I starten av august startet Øyvind Rygh som salgsansvarlig for region Vest-, Nord- og Midt-Norge i Deco Systems. Rygh har fagbrev som tømrer og har en lang yrkeskarriere innenfor...

Fra Innedagen til Inneuken
Bransjenytt

Fra Innedagen til Inneuken

For andre år på rad arrangerer IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør Innedagen – som nå er utvidet til Inneuken. Under Inneuken blir det høy aktivitet med filming og innholdsproduksjon...

Storeys kjøper Fantasi Interiør
Bransjenytt

Storeys kjøper Fantasi Interiør

Refurbia Group AS, som eier Storeys, har inngått avtale om oppkjøp av Fantasi Interiør AS. Ønsket er å bygge videre på det gode arbeidet som allerede er gjort, ved å kombinere erfaring,...

Annonse
NCS annons
Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.