Lærlingsenter feiret 40 med kongelig nærvær
Med HKH Kronprins Haakon til stede feiret Lærlingsenteret for bygg- og elektrofag 40-årsjubileum på Kuben yrkesarena. – Opplæringskontorene her er et kraftsenter for fagopplæring og har gjort en god jobb for faglig opplæring gjennom 40 år, sa Anita Tjelta fra Utdanningsetaten.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
HåndverkListen over prominente gjester var lang da Lærlingsenteret for bygg- og elektrofag i Oslo feiret 40-årsjubileum på Kuben yrkesarena. HKH Kronprinsen ble møtt av ordfører Anne Lindboe, og byråden for utdanning, Julie Remen Midtgarden, var en av flere som holdt innlegg ved foredragsprogrammet, før kronprinsen ble vist rundt hos elevene på fagutdanningen.
Lærlingsenteret er en forening med syv opplæringskontorer som medlemmer og ble etablert 10. februar 1984 på Hovin skole med den hensikt å sikre rekrutteringen til håndverksfagene. Da Kuben videregående skole sto ferdig som spydspissen for yrkesfaglig utdanning i Oslo i 2013, flyttet de inn der. Men historien bak Lærlingsenteret strekker seg langt tilbake, fortalte Eivind Andersen, adm.direktør Oslo Håndverk- og industriforening og Harald Hansen, direktør for kompetanse og utvikling i Byggmesterforbundet.
– Allerede i 1845, da spiret på Oslo domkirke ble restaurert, var byggmesterens største bekymring at ingen kom etter ham og lærte kunnskapen. Da var det 10 byggmestere i Oslo, og til sammen 18 svenner og læregutter, sa Harald Hansen.
NYSGJERRIGE: Kronprins Haakon hadde selskap med Oslo ordfører Anne Lindboe på tilhørerplass under feiringen av jubileumet.
Langvarig uro for rekruttering
1838 ble Christiania Haandværkerforening stiftet for å verne om laugene og yrkeskunnskapen, og i 1949 ble Bygg og Tømrermesternes forening etablert med målsetning om å bedre rekrutteringen til faget, og i 1967 ble landets første opplæringskontor stiftet i Oslo.
Siden etableringen i 1983 har Lærlingsenteret spilt en avgjørende rolle i å utdanne og trene fremtidens håndverkere innen bygg- og elektrobransjen og fungerer som et bindeledd mellom næringslivet og fag- og yrkesutdanningen. Per nå er 70 lærlinger under utdanning bare i malerfaget i Oslo.
– Her har vi håndtert 2 700 lærekontrakter, og 1 150 lærebedrifter er tilknyttet opplæringskontorene på Lærlingsenteret. Målet er å forme selvstendige og løsningsorienterte håndverkere med en god bredde i kompetansen, sa Hansen.
MÅLSETNING: Målet er å forme selvstendige og løsningsorienterte håndverkere med en god bredde i kompetansen, sa Harald Hansen fra Byggmesterforbundet.
«Et godt tilbud»
– Uten yrkesfagene stopper samfunnet opp. Vi må sørge for at vi får bygget og vedlikeholdt på mange områder også fremover. Derfor er det ekstra fint å feire Lærlingsenteret og den viktige rollen som senteret har spilt de siste 40 årene. For vi trenger at flere velger fagutdanning. Å velge yrkesfaglig utdanning er noe av det mest fremtidsrettede du kan gjøre som ung i Norge i dag, sa byråd for utdanning Julie Remen Midtgarden.
– Vi som politikere må sørge for at vi har nok attraktive skoleplasser og samarbeide med næringslivet. Her på Kuben har vi et utrolig godt tilbud. Byråden ønsker at flere får mulighet til både å få fagbrev og studiekompetanse gjennom et fireårig løp, og vi ønsker også et kommunalt lærlingtilskudd som skal gjøre det mer attraktivt for bedrifter å ansette lærlinger, sa hun.
SMART VALG: – Å velge yrkesfaglig utdanning er noe av det mest fremtidsrettede du kan gjøre som ung i Norge i dag, sa byråd for utdanning Julie Remen Midtgarden.
Viktig bindeledd
Rollen som Lærlingsenteret og opplæringskontorene spiller som bindeledd mellom næringslivet og Utdanningsetaten kan ikke overvurderes, fortalte Anita Tjelta, avdelingsdirektør for fagopplæring i Utdanningsetaten.
– Opplæringskontorene her er et kraftsenter for fagopplæring, og har gjort en god jobb for faglig opplæring gjennom 40 år. De har bidratt blant annet ved utprøving av nye utdanningsløp, innføringen av Oslomodellen for fag- og yrkesutdanning, og med å finne lærlinger til bedrifter og bedrifter til lærlingene, sa Tjelta.
KRAFTSENTER: – Opplæringskontorene her er et kraftsenter for fagopplæring, og har gjort en god jobb for faglig opplæring gjennom 40 år, sa Anita Tjelta, avdelingsdirektør for fagopplæring i Utdanningsetaten.
Lite nevenyttig
Som avslutning på foredragsprogrammet fikk den regjerende norgesmesteren i malerfag, Jonas Eckholm, fra Malermester Eckholm AS, fortelle om sin reise mot valget av yrkesfag, og deretter lede kronprinsen med følge rundt til de ulike fagutdanningene. Kronprinsen tok seg god tid til å prate med lærlingene, der flere av dem var midt oppe i fag- og svenneprøver.
På grunn av plassmangel holder malerfaget sine kurs og svenneprøver på Stovner vgs., men i anledning jubileet og kronprinsens besøk hadde opplæringskontoret og MLF rigget en liten utstilling med verktøy, prøver på malearbeider, tapet og bilder fra fagutdanningen i et ledig rom på Kuben. Her fortalte Jonas Eckholm kronprinsen om de ulike arbeidsoppgavene som en maler kan utføre, ved hjelp av Christoffer Dalen fra Malermestrenes opplæringskontor og Rita Jeanette Hasanova, kontaktlærer for elevene på overflateteknikk på Stovner vgs.
– Hvor handy vil kronprinsen selv si at han er? spurte Fargemagasinet.
– Langt under middels, ble det kontante svaret.
TILRETTELEGGER: Kari S. Wilsgård, Jonas Eckholm og Christoffer Dalen var spent før kronprinsen skulle komme. Eckholm fikk æren av å tale i auditoriet og lede omvisningen etter innspill fra Kari Wilsgård i MLF.
MALERFAG: Jonas Eckholm viste kronprinsen eksempler på hva en maler kan komme bort i. Malerne har ikke utdanning og svenneprøver på Kuben, men på Stovner vgs. på grunn av plassmangel.
Mangel på fagfolk bekymrer overflatbransjen
Liten nedgang for overflateteknikk
Gode søkertall – flere velger yrkesfag
Todagers kurs i dekorasjonsmaling
Mestergruppen overtar Wifa-kjeden
– Jøss, er det en jente som kommer?
Etablert 10. februar 1983
Lærlingsenteret er et samarbeid mellom ulike opplæringskontorer for å tilrettelegge for lærlinger som skal opp til fag- og svenneprøver innen byggfag, tekniske byggfag og elektrofag, og et bindeledd mellom næringslivet og skolen.
De syv håndverksfagene som er representert er maler, murer, rørlegger, tømrer, elektro, ventilasjon og blikk, samt kulde og varmepumpe.
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...
Bjelin med ny region-KAM
Morten H. Jensen er ny KAM for Bjelin i region Midt- og Nord-Norge. Han kommer fra stein- og keramikkbransjen, nå senest fra stillingen som Area Manager Norway hos den italienske...