Kunsten å forstå sin samtid

– Se virkeligheten i øynene, men mist aldri håpet. Den beskjeden gir Louise Byg Kongsholm, leder av det danske trendanalyseselskapet pej gruppen, via skjerm fra København under IFI årskonferanse 2021.

Av Chera Westman/ifi.no  |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Kunsten å forstå sin samtid

Foto: Chera Westman/ifi.no

Trendanalyseselskapet pej gruppen er fast innslag på årskonferanse hos IFI, og foredraget handler denne gang ikke om de faktiske trender, men gir publikum et sett med verktøy for å forstå og tolke tiden vi lever i. 

Det såkalte Stockdale-paradokset er ofte brukt ved lederutvikling, og har sitt opphav i andre verdenskrigen, der den amerikanske admiralen Jim Stockdale ble tatt til fange i Vietnam. Som én av svært få overlevde han grusom tortur og langvarig fangenskap. Årsaken var at han både tok inn over seg de brutale fakta og samtidig hadde en urokkelig tro på at han ville komme seg gjennom det.

– Kombinasjonen av positivisme på sikt og kunnskap om at man sannsynligvis skulle komme seg ut på den andre siden, kombinert med den kyniske realismen og handlingen etter realiteter er avgjørende, sier hun.

En ny normal

Overført til nåtid kan Jim Stockdale fungere som rollemodell for hvordan vi bør håndtere kriser. Men livet etter pandemien går ikke tilbake til normalen. Vi vil da ha nådd en ny normaltilstand.

– Antropologen Victor Turner beskrev rommet «mellom» to stadier som en overgang eller et limbo. Han beskrev det også som et mulighetsrom, hvor nye ideer kan testes uten store konsekvenser. Et sted for utvikling, sier Louise Byg Kongsholm.

Dele på Pinterest kriser og normaltilstand

Foto: pej gruppen

NY NORMAL: Livet etter pandemien vil ikke gå ikke tilbake til normalen. Vi vil da ha nådd en ny normaltilstand, sier trendanalytiker Louise Byg Kongsholm.

Tidsånd og luksus

Trender i samfunnet styres av to nøkkelbegreper: tidsånden og såkalte «misteverdier». Tidsånden defineres av hva samfunnsdebatten dreier seg om og hva som hverdagslivet og -samtalene handler om og hva vi er interessert i, mens «misteverdiene» er det som til enhver tid defineres som luksus og som vi alle etterstreber.

Når tidsånden snur, gjør den gjerne det til det motsatte, og Louise Byg Kongsholm forutsier at den neste tidsånden – megatrenden – vil dreie seg om:

– Før Corona så vi på tid, ro og nærvær som luksus, nå ønsker vi sosialt og fysisk samvær. Fra 2022 og fremover går vi fra «overlevelse» til «opplevelse», fra «introvert» til «ekstrovert» og fra «trygghetssøkende» til «oppsøkende», sier hun.

Dele på Pinterest fra pej under Støtvig

Foto: Chera Westman/ifi.no

HVERDAG OG LUKSUS: Tidsånden under Corona har vært preget av smittevern, hjemmekontor, rydding, kjæledyr, baking, natur og netthandel blant annet. Tidsånden etter Corona vil mer preges av utadvendt aktivitet basert på blant annet opplevelser.

SISTE ARTIKLER
Flere artikler
 
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!

Fargemagasinet har jevnlig nye artikler og en gang i uken sender vi ut nyhetsbrev med våre siste artikler. Registrer deg her for å abonnere på vårt nyhetsbrev.

Obligatorisk felt