Fargemagasinet logo
Se flere bilder
pej-Støtvig-2021-FotoCheraWestman-13.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

Kunsten å forstå sin samtid

– Se virkeligheten i øynene, men mist aldri håpet. Den beskjeden gir Louise Byg Kongsholm, leder av det danske trendanalyseselskapet pej gruppen, via skjerm fra København under IFI årskonferanse 2021.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Trendanalyseselskapet pej gruppen er fast innslag på årskonferanse hos IFI, og foredraget handler denne gang ikke om de faktiske trender, men gir publikum et sett med verktøy for å forstå og tolke tiden vi lever i. 

Det såkalte Stockdale-paradokset er ofte brukt ved lederutvikling, og har sitt opphav i andre verdenskrigen, der den amerikanske admiralen Jim Stockdale ble tatt til fange i Vietnam. Som én av svært få overlevde han grusom tortur og langvarig fangenskap. Årsaken var at han både tok inn over seg de brutale fakta og samtidig hadde en urokkelig tro på at han ville komme seg gjennom det.

– Kombinasjonen av positivisme på sikt og kunnskap om at man sannsynligvis skulle komme seg ut på den andre siden, kombinert med den kyniske realismen og handlingen etter realiteter er avgjørende, sier hun.

En ny normal

Overført til nåtid kan Jim Stockdale fungere som rollemodell for hvordan vi bør håndtere kriser. Men livet etter pandemien går ikke tilbake til normalen. Vi vil da ha nådd en ny normaltilstand.

– Antropologen Victor Turner beskrev rommet «mellom» to stadier som en overgang eller et limbo. Han beskrev det også som et mulighetsrom, hvor nye ideer kan testes uten store konsekvenser. Et sted for utvikling, sier Louise Byg Kongsholm.

Se flere bilder
kriser og normaltilstand

Foto: pej gruppen

NY NORMAL: Livet etter pandemien vil ikke gå ikke tilbake til normalen. Vi vil da ha nådd en ny normaltilstand, sier trendanalytiker Louise Byg Kongsholm.

Tidsånd og luksus

Trender i samfunnet styres av to nøkkelbegreper: tidsånden og såkalte «misteverdier». Tidsånden defineres av hva samfunnsdebatten dreier seg om og hva som hverdagslivet og -samtalene handler om og hva vi er interessert i, mens «misteverdiene» er det som til enhver tid defineres som luksus og som vi alle etterstreber.

Når tidsånden snur, gjør den gjerne det til det motsatte, og Louise Byg Kongsholm forutsier at den neste tidsånden – megatrenden – vil dreie seg om:

– Før Corona så vi på tid, ro og nærvær som luksus, nå ønsker vi sosialt og fysisk samvær. Fra 2022 og fremover går vi fra «overlevelse» til «opplevelse», fra «introvert» til «ekstrovert» og fra «trygghetssøkende» til «oppsøkende», sier hun.

Se flere bilder
fra pej under Støtvig

Foto: Chera Westman/ifi.no

HVERDAG OG LUKSUS: Tidsånden under Corona har vært preget av smittevern, hjemmekontor, rydding, kjæledyr, baking, natur og netthandel blant annet. Tidsånden etter Corona vil mer preges av utadvendt aktivitet basert på blant annet opplevelser.

Jordan vet hvordan
Bransjenytt

Jordan vet hvordan

I samarbeid med Jernia, Fargerike, Obs Bygg og Montér, har Jordan kommet opp med Jordan-initiativet. Det har som formål å gi noe tilbake til samfunnet ved å pusse opp et verdig lokale...

Lekne vegger
Produktaktuelt

Lekne vegger

Med maksimalisme, farger, planter og dyr i skjønn forening, er Omexcos tapetkolleksjon, Birds of paradise, en måte å booste humøret på og drømme seg bort til paradis. Her kan interiøret...

Ti år med naturlige produkter
Bransjenytt

Ti år med naturlige produkter

10. mai feiret Miljømal AS tiårsjubileum med markedsdag utenfor butikken på Vålerenga i Oslo. De største leverandørene satte opp stands i bakgården for å demonstrere produkter beregnet...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.