menu
Annonse

Kontorene blir hyggeligere

Ord som hjemmekoselig, trivsel og hygge har nærmest vært fy-ord for profesjonelle innredere. Nå er tabustempelet borte, og hjemlig hygge er en voksende trend i kontormarkedet.

Bjørg Owren/ifi.no 03.09.2019 cloud_download

fullscreen
 • Det er grønt, frodig, lunt og alt annet enn hva man forbinder med stramme, hvite og sterile kontorlandskap. Ramsøskar Interiørarkitekter lever som de lærer på sine kontorer.

  Foto: Niklas Hart/Ramsøskar Interiørarkitekter

 • I de nye åpne kontorlandskapene skapes nye møteplasser. De hyggelige sonene kunne like gjerne vært en krok i stuen.

  Foto: Unilon interiørarkitekter

 • Farger, tekstiler og hjemlig hygge har ikke hørt hjemme på kontorer tidligere. Men nå skal hjemmekosen inn på kontorene.

  Foto: Niklas Hart/Ramsøskar Interiørarkitekter

 • Det fysiske kontoret er en viktig del av bedriftens merkevarebygging. Ramsøskar interiørarkitekter lever som de lærer, og byr på en hyggelig atmosfære. I konkurransen om de beste hodene, og i møte med kunder, har det mye å si at bedriftenes lokaler samsvarer med deres verdier og det inntrykket man ønsker å skape.

  Foto: Niklas Hart/Ramsøskar Interiørarkitekter

 • Trivsel for ansatte og besøkende er målet i den nye kontorstilen, også her hos Huseiernes Landsforbund. Helheten er mer intim og koselig enn før, og er inspirert av både hjemmeinnredning og hotellstil.

  Foto: Unilon interiørarkitekter

 • Med raus bruk av mønster og tapet, er det lite kontorpreg over dette toalettet.

  Foto: Metropolis arkitektur & design

 • Med varmere farger, flere tekstiler, tepper på gulvet, grønne planter og sort interiør hos Evolve, er det klart at vi er i 2019.

  Foto: Metropolis arkitektur & design

 • Når vi vi flyttes fra tradisjonelle cellekontor til åpnekontorlandskap, må behovet møteplasser, stillesoner og samhandlingsarenaer løses på nye måter.

  Foto: Unilon interiørarkitekter

Annonse
HJEMMEKOSELIG:

Farger, tekstiler og hjemlig hygge har ikke hørt hjemme på kontorer tidligere. Men nå skal hjemmekosen inn på kontorene.
camera_alt (Niklas Hart/Ramsøskar Interiørarkitekter)

Ja, trenden med hjemliggjøring av kontorer vokser, og vi tar interiørspråket tilbake. Mange interiørarkitekter har vært redde for å bruke ord som hygge og kos, ord som ikke var helt «corporate», men det er i ferd med å snu, sier interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar.

– Nå innreder vi gjerne kontorer intimt og koselig med farger, gardiner, planter og kanskje til og med løse puter i en sofa, sier han.

Et skille viskes ut

For 10–15 år siden var dette utenkelig, da var det skarpt skille mellom privat-, hotell- og kontormarkedet. Årsaken til endringen er sammensatt; endring fra cellekontor til åpent landskap, ny teknologi og et generelt skifte i interiørmoten nevnes som drivere.

– Hjemmet har nok flyttet inn på kontoret også fordi vi jobber på andre tidspunkt enn tidligere og ønsker et mindre skille mellom de «to verdener», sier Kari Ihle, interiørarkitekt MNIL i Metropolis arkitektur & design.

– Til og med sosiale medier virker inn, for når vi har det fint på jobben, deler vi bilder på Instagram. Man begynner å snakke om instagramvennlige kontorer, sier Ramsøskar.

NESTEN HJEMME:

Trivsel for ansatte og besøkende er målet i den nye kontorstilen, også her hos Huseiernes Landsforbund. Helheten er mer intim og koselig enn før, og er inspirert av både hjemmeinnredning og hotellstil.
camera_alt (Unilon interiørarkitekter)

Rommet som ble fjernet

MØTEPLASS:

I de nye åpne kontorlandskapene skapes nye møteplasser. De hyggelige sonene kunne like gjerne vært en krok i stuen.
camera_alt (Unilon interiørarkitekter)

Overgangen fra cellekontor til åpent landskap har ført til nye måter å jobbe på, og vi har fått behov for nye typer rom. I tillegg til soner med arbeidsstasjoner er det nå telefonrom, samhandlingsrom og ulike sosiale soner som skal kompensere for det som forsvant med cellekontorene.

– Vi mister noe når vi får beskjed om å ta med oss alle de personlige sakene våre hjem, og vi flyttes ut i åpent landskap uten vegger for bilde av kjæresten, barnetegninger eller andre personlige ting som gir følelsen av at dette er «min hule», sier Trond Ramsøskar.

Plassen der vi kan jobbe uforstyrret, diskutere med en kollega og oppleve at «dette er mitt» er borte. Dette går ut over de ansattes trivsel. Makten ligger alltid hos brukerne. Når folk opplever store, åpne landskap som kalde og upersonlige, virker det negativt på både trivsel og effektivitet. Da får vi en motreaksjon.

– Vi vet fra mange undersøkelser også at blir det for grått og sterilt rundt oss presterer vi ikke lenger optimalt. Vi trenger tilgang til natur og farger for å trives, og da er et av virkemidlene å gjøre det fint og funksjonelt rundt oss, sier Nancy Sporsheim, daglig leder av Unilon interiørarkitekter.

NYTT BEHOV:

Når vi vi flyttes fra tradisjonelle cellekontor til åpnekontorlandskap, må behovet møteplasser, stillesoner og samhandlingsarenaer løses på nye måter.
camera_alt (Unilon interiørarkitekter)

Mer fokus på brukerne

Nå utformes rom og soner mer individuelt enn tidligere, og er basert på hvordan de ansatte i bedriften jobber.

– Tidligere tenkte man at rommene skulle endres etter bruken, men i praksis ser vi at dette ikke skjer. Da er det bedre å ta et valg om hva rommet og sonene skal brukes til, og tilrettelegge for det, sier Kari Ihle.

Bedriftens merkevare

FRAMTIDENS KONTOR:

Det fysiske kontoret er en viktig del av bedriftens merkevarebygging. Ramsøskar interiørarkitekter lever som de lærer, og byr på en hyggelig atmosfære. I konkurransen om de beste hodene, og i møte med kunder, har det mye å si at bedriftenes lokaler samsvarer med deres verdier og det inntrykket man ønsker å skape.
camera_alt (Niklas Hart/Ramsøskar Interiørarkitekter)

Interiørarkitektene peker på at lokalenes utforming også er en viktig del av bedriftens merkevarebygging, og at det også har virket til en oppmyking av uttrykkene.

– Fornøyde ansatte er en viktig del av merkevaren, og det å lage arealer som gjør at ansatte «føler seg som hjemme» er en del av denne strategien, sier Kari Ihle.

Sporsheim peker på at for bedrifter med varme verdier er det spesielt viktig at de gjenspeiles i interiøret.

– Det holder ikke å snakke om samhandling og åpenhet hvis det ikke legges til rette for det i lokalene. Hvis signalene lokalene sender ut ikke samsvarer med det bildet bedriften ønsker å formidle, oppstår inkongruens, og du taper troverdighet, sier Sporsheim.

Et strategisk valg

VARMT:

Med varmere farger, flere tekstiler, tepper på gulvet, grønne planter og sort interiør hos Evolve, er det klart at vi er i 2019.
camera_alt (Metropolis arkitektur & design)

Fine lokaler er også et middel i kampen om de rette folkene, og mange jobber bevisst med uttrykket for å gjøre seg attraktive. Det som i starten kunne se ut som en utvikling mot mer kos og hygge, handler i stedet om et mer bevisst forhold til sammenhengen mellom lokalenes utforming og driftens effektivitet og resultat.

– Det merker vi på organiseringen av prosjektene. Ansvaret er flyttet fra resepsjonssjef og HR-avdelinger til toppledelsen, og interiørarkitektene kommer tidligere inn i prosjektene som rådgivere, kommenterer Ramsøskar.

Ny tid for leverandører

Interiørarkitektene bemerker også at leverandørene møter en ny hverdag. Når skillet mellom segmentene forsvinner, åpner det seg et nytt marked. Men kvantumene kan bli mindre fordi arealene brytes opp i soner, og det ønskes mer variasjon.

Hjemliggjøringen av kontorene fører til:

 • mer og varmere farger
 • mer tekstiler, blant annet velur og ull
 • flere tepper, skaper soner og demper lyd
 • tapet som luner og er blikkfang
 • grønne planter gir naturfølelse
 • sort interiør erstatter hvitt og bøk
 • stoppede mykere møbler
 • mer bruk av mønstre
 • flere dekorelementer som lamper og diverse stylingprodukter
Annonse
Annonse

Nyeste artikler

Annonse
Annonse