FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder

Foto: Mette L'orange

Kommentar: Få maling på henda!

Det er mye snakk om farger i bybildet for tida, og Oslo kommune har signalisert at en fargeveileder kan være et godt redskap i planarbeidet for Oslos utvikling. Andre kommuner og byer rører også på seg, det er lovende.

Mette L'orange

Mette L'orange
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Dele
Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det som blir viktig framover blir å finne nok fagpersoner kan være kompetente nok til å utforme slike fargeveiledere eller strategier. Slikt arbeid skal jo ikke virker utflatende og generisk, men ta tak i særegenhet og identitet i byer, bydeler og steder. Beboere skal føle at det er lokal fargeidentitet som settes på agendaen, og aller helst bør de få være med i prosessen.

Det er derfor lurt å innhente erfaringer fra de kommuner eller organisasjoner/borettslag mm som allerede har utviklet kompetanse og veiledere, slik at en ikke starter fra bunnen hver gang. Kommunikasjon er ordet.

En evig klagesang i mine kommentarer her er mangelen på fargeutdanning i Universitets-og høgskolesystemet. Det er her frøene skal sås hos fremtidige arkitekter, interiørarkitekter og designere. Minst like viktig, og kanskje mer realistisk, er etter-og videreutdanningen for de samme gruppene.

Se flere bilder
WORKSHOP:

Foto: Mette L'orange

Bent-Erik Myrvoll demonstrerte, og deltakerne fikk prøve seg med pigmenter.

Fargekurs i NAL

NAL har forstått dette og har tatt fatt i fargekursingen. Forrige initiativ var en fagdag i 2015, «Farger i arkitekturen», som nå ble fulgt opp av nok et heldagskurs med samme navn, men med litt annet innhold. Målgruppen for kurset var overnevnte grupper. Ca. 30 hadde meldt seg på, det kunne gjerne vært flere, men til gjengjeld var dette en svært dedikert gjeng. Med morgenkaffen i hånden fikk de en innføring i fargepsykologiens verden ved Eirik Glambæk Bøe. Han er både musiker og psykolog og hadde en tiltalende «musikalsk/poetisk» vinkling på stoffet. Fin start på dagen.

Se flere bilder
FARGER UNDER VANN:

Foto: Mette L'orange

Fargegradert tekstil pryder taket i undervannsrestauranten "Under". Heidi Pettersvold fra Snøhetta forteller om prosessen.

Ulike innfallsvinkler og metoder knyttet til valg av farger for byer, steder, boliger og boligområder ble gjennomgått. Her presenterte undertegnede en rekke prosjekter og fargeplaner for byer som Notodden, Haugesund, Kongsvinger og gjenreisningsbyene Voss, Molde og Kristiansund. I tillegg fikk de innblikk i fargesetting av boligområder rundt Røros og et nytt stort prosjekt på Økern i Oslo.

Kongsvinger, Voss og Kristiansund er de kommuner som hittil har størst gjennomføringsgrad. Her kan erfaringer høstes. Blant annet har paletten på 80 tidstypiske farger fra gjenreisningstiden i Kristiansund (1940-60) satt i gang ny malerglede i byen. Molde kommune står ennå på trappene til å realisere sin plan for Storgata, men et par bygg er malt i henhold til anbefalte fargekoder.Fokus nå er på to eiendommer i et pilotprosjekt der man prøver å gjenskape original mineralittpuss fra 40-50-tallet, funnet ved hjelp av fargeundersøkelser. Ny mineralitt kan skal av et firma i Danmark. Riksantikvaren har bidratt med støtte til dette rehabiliteringsprosjektet og vi håper til stadighet at huseierne vil kost på seg mineralitten når de får dekket en god del.

Historien sto også i fokus da interiørarkitekt Heidi Aarseth fra Egersund presenterte prosjektet «Okka farger», Fargeplan for gågata i Egersund. Her ble deltagerne tatt med i dybden på et enkeltprosjekt og de strabaser man går gjennom sammen med de aktørene som er involvert i slike prosesser. Hele gata er fargeundersøkt og tilbakeføres nå framover dersom huseierne er samarbeidsvillige. De har allerede gjennomført en «male-uke» så det hele virker lovende.

Heidi Pettersvold fra Snøhetta snudde forsamlingen mot rommet, og beskrev spektakulære prosjekter i regi av kontoret. Særlig spennende var «Under», en undervannsrestaurant ved Lista der digitalvevede tekstiler i taket utgjorde fargeinnslaget. En inspirerende prosess som minnet mange om tekstilens mulighet som materielt fargeinnslag.

Se flere bilder

Foto: Ultra Designstudio v/ Heidi Karlsen Aarstad i samarbeid med Byantikvaren og Egersund kommune

Fargeplanen for gågata i Egersund er et viktig hjelpemiddel for en vellykket tilbakeføring til de opprinnelige fargene som ble benyttet i byen.

Det originale innslaget denne gangen var en workshop midt på dagen, der deltakerne fikk møte Bent Erik Myrvold, stipendiat ved Norsk Håndverksinstitutt. Han satte fokus på sitt spesialområde, kalkbaserte teknikker, farget puss, stucco lustro og fresco. Med stor entusiasme og kunnskap demonstrerte han fagfeltet. Med seg hadde han murerskjeer, pensler, kalk, sand, marmor og pigmenter. Et stort bord ble ordnet for deltakerne slik at de selv kunne teste ut muligheter og stille spørsmål. Dette slo an, og mange var forbauset over hvor enkelt det var å blande selv. En terskel å komme over for de fleste. Jeg tror det ligger en nøkkel her til større fargeentusiasme i standen.

Målet med kurset var jo å inspirere deltakerne til mer bevisst bruk av farger i sine prosjekter samt å vise dem ulike materialiteter og fargetoner som ligger utenfor opptråkkede stier.

Det tror jeg vi klarte.

Se flere bilder
MALING PÅ HENDA:

Foto: Mette L'orange

Kunnskap sitter bedre i henda, så på kurset fikk alle deltakere prøve seg med pigmenter, murskjeer, pensler og kalk.

Mette L'orange

Billedkunstner og sivilarkitekt. Professor i farge ved Kunsthøgskolen i Oslo og UiB/fakultet for kunst, musikk og design. Arbeider også med maleri, utsmykking og romlige installasjoner, fokus på farger i flere dimensjoner.

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.