Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
FAGFOLK:

Foto: Rørkjøp

Kjemper mot amatører på badet

Rørleggerdirektør krysser fingre for en skadefri jul i norske hjem. — Vannskader kan unngås dersom folk bruker fagfolk, sier Frank Olsen.

Robert Walmann/ifi.no

Robert Walmann/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antall vannskader i norske hytter og hus øker for hvert år. Og de blir stadig dyrere. Selv om kalde vintre har skylda for mange vannskader, er det feilmonteringer, slitasje og gamle rør som ligger bak det største antallet vannskader. Så langt i år er det registrert vannskader for 1,7 milliarder kroner i boliger og hytter her i landet. Det viser tall fra Finans Norge og forsikringsselskapene.

Se flere bilder
DYRE DRÅPER:

Foto: Storfjord Rør AS/Rørkjøp

Når vannet lekker og du er på juleferie, vil skadene bli store. Jeg håper folk skjønner at de skal kjøpe kvalitet og få jobben utført av fagfolk, sier Frank Olsen i Rørkjøp.

Hold deg unna badet!

− Vi vil ta et oppgjør med useriøse håndverkere og folk som tror de kan gjøre rørleggerarbeid hjemme. Har du ikke faglig kompetanse, bør du heller aldri pusse opp et bad, råder Frank Olsen. Han er administrerende direktør hos rørleggerkjeden Rørkjøp.

− Vi ser fryktelige og triste konsekvenser av hjemmelaget rørarbeid og produkter som ikke holder mål. En gjenganger er manglende fall mot sluket, slik at vannet renner feil vei og forårsaker fuktskader. Jeg begriper ikke at folk tør å utsette seg og sin familie for de enorme konsekvensene vannskader kan gi, 

LES OGSÅ: Det lønner seg å kjøpe produktene av rørleggeren

Se flere bilder
LEI AV TRAGEDIER:

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Frank Olsen orkestrerer 1500 rørlegger over hele landet gjennom rørleggerkjeden Rørkjøp. Nå er han lei av å se vannskader i norske hjem. − Har du ikke faglig kompetanse, bør du heller aldri pusse opp et bad, sier han.

Kostbar hobby

Olsen forteller at det ikke er forbudt å pusse opp badet på egen hånd, eller kjøpe tjenester fra andre enn de som har dokumentert kunnskap. Men det kan fort bli svært kostbart.

− Husk at prisen for feil utførelse blir ditt ansvar, og skadene vil i mange tilfeller ikke dekkes av forsikringen. Selv om de dekkes i utgangspunktet, kan byggefeil føre til avkortning i erstatningssummen, sier han.

Se flere bilder
TRIST SYN:

Foto: Storfjord Rør AS/Rørkjøp

Hytter og hus skades av vann hvert niende minutt i Norge. Dette synet møtte Rørleggermester Gunnar Arntsen fra Rørkjøpbedriften Storfjord Rør da han kom til ei norsk hytte.

Vinning opp i spinning

− Det stemmer. Vi vil potensielt avslå eller avkorte et forsikringsoppgjør dersom vi ser at arbeidet er ulovlig utført. Skal du gjøre noe på badet, bruk alltid en autorisert rørlegger. Det du eventuelt sparer på å gjøre ting selv, eller på billige produkter, kan bli veldig dyrt i lengden. Blir det en liten vannskade på badet i andre etasje mens familien er på ferie, kan det også gi skader i hele huset. En liten feil kan med andre ord bli katastrofalt, forteller informasjonsdirektør hos If Skadeforsikring, Jon Berge.

Se flere bilder
KOSTBAR HOBBY:

Foto: If

− Vi vil potensielt avslå eller avkorte et forsikringsoppgjør dersom vi ser at arbeidet er ulovlig utført. Bruk derfor alltid fagfolk på badet, sier Informasjonsdirektør hos If Skadeforsikring, Jon Berge.

Ny mobil – eller ny dusj?

Kostnadene, ergrelsene og ikke minst alle de praktiske problemene som følger av vann- og råteskader forårsaket av feilkonstruerte bad, tilsier derfor at dette er ting man bør ta alvorlig, både ved renovering av eksisterende våtrom og ved anskaffelse av ny bolig.

− Jeg forstår ikke at folk synes det er helt greit å bruke 10 000 kroner på en mobil som de bruker i ett år, men å bruke 10 000 kroner på et dusjkabinett som skal vare i 10-20 år settes spørsmålstegn ved. Vannførende produkter av dårlig kvalitet eller som er montert feil hører ikke hjemme i norske boliger, sier Olsen.

Lei av triste historier

Han får stadig skrekkrapporter fra sine 1500 rørleggere over hele Norge. De forteller om folk som lager egne løsninger på bad og kjøkken med produkter de har bestilt på nettet.

− Å koble til et blandebatteri eller en oppvaskmaskin kan virke enkelt. Problemet er bare at én liten feil kan gi store skadekonsekvenser. Vi ser stadig oftere en sammenheng mellom vannskader og flittige hobbyhåndverkere. Dette vil vi få en slutt på, sier han.

Vannskader hvert 9. minutt

Finans Norge melder at tallet på vannskader i norske hus og hytter så langt i år har passert 43 000.

− Det er større sannsynlighet for å få en vannskade enn både innbrudd og brann til sammen. Det avdekkes en vannskade i leiligheter, hus og hytter hvert niende minutt. Sjekk med fagfolk om rørene i huset må byttes før du pusser opp badet, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Se flere bilder
HØR MED HÅNDVERKEREN:

Foto: Finans Norge

Kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge anbefaler alle å sjekke med fagfolk om rørene må byttes før det pusses opp.

Vil gi bedre priser

Frank Olsen og hans kjede Rørkjøp har nå gått sammen med konkurrenten VVS Eksperten og etablert innkjøpsalliansen VVS Norden.

− Dette gjør vi blant annet for å få bedre priser, slik at våre priser ut mot forbrukere kan bli enda mer konkurransedyktige. Det skal ikke være dyrt å bruke rørlegger. Det skal heller ikke koste mer å kjøpe produktene fra rørleggeren enn fra butikken. Kjøper du produkter fra rørleggeren, får du også en langt bedre garanti. I det lange løp vil det alltid bli billigst å bruke en håndverker, sier han.

Tørt tre råtner ikke
Teknisk

Tørt tre råtner ikke

Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Uansett type overflatebehandling gjelder at treverket skal være tørt. Er ytterveggen dessuten riktig konstruert, vil eventuell tilført...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.