FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
1-backings pile-TAR TILBAKE-FotoInterface.jpg

Foto: Interface

Karbonfangst i teppegulv hjelper kunden nå klimamål

Teppefliser som binder mer karbon enn hva som kreves for å produsere dem er neste etappe i bærekraftreisen for Interface. Målsetningen er å bidra til å redusere den globale oppvarmingen, og virkemidlene er gjenbruksgarn og en ny, innovativ teppebakside av biobaserte og gjenbrukte råstoffer.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Teppeprodusenten Interface innfridde i god tid gründeren Ray Andersons målsetning «Mission Zero». Allerede året før tidsfristen gikk ut var de et klimanøytralt selskap. Der kunne de ha slått seg til ro, fornøyde med å ikke bidra til ytterligere global oppvarming. Isteden satte de seg ett nytt, hårete mål: å være et karbonnegativt selskap før 2040.

– «Climate Take Back» har vi kalt det prosjektet, den andre delen av vår holdbarhetsreise. Formålet er å bidra til reversering av den globale oppvarmingen. Det er en utfordrende målsetning som pusher oss fremover, forteller Janneke Leenaars, selskapets europeiske bærekraftsjef.

Se flere bilder
Janneke Leenars, Interface

Foto: Interface

EN RESSURS: – Det bygde miljøet har stor påvirkning på klimaet. Vi måtte velge å ikke se på karbon som en fiende, men som en ressurs å bygge videre på. Nå lager vi også tepper som lagrer karbon slik at den ikke går ut i atmosfæren, sier Janneke Leenaars, bærekaftsjef for Interface i Europa. 

Fokus på livsløp

Målet frem til 2040 er det samme som i 2019, å redusere utslipp av CO2-ekvivalenter med 50 prosent i Scope 1 og 2, ifølge GHG-protokollen, som er den mest brukte standarden for klimaregnskap. Scope 1 og 2 inkluderer de direkte utslippene fra egen drift samt energiforbruk. I tillegg har de satt et ekstra mål for Scope 3 om å redusere virkningen av innkjøpte varer og tjenester med 50 prosent sammenlignet med basisåret 2019. En LCA-analyse fra 2019 viste at råvarer og produksjon da sto for 57 prosent av selskapets miljøpåvirkning.

– Vi har redusert vårt karbonavtrykk både i produksjonen og med materialene og råvarene vi bruker. Vi har innovasjoner som bruker mindre materiale og bruker mer resirkulert materiale. Vi bruker ikke jomfruelige fossile råvarer, har økt mengden gjenbrukt materiale og har begynt å jobbe med alternative, biobaserte råvarer. For teppeflisene som lages i Nederland, og som også går til det nordiske markedet, er vi ikke langt unna å kutte snoren til oljebrønnen. I gjennomsnitt har produktene 88 prosent biobasert og resirkulert innhold, sier hun. 

Se flere bilder
Teppefliser i mange farger

Foto: Interface

BREDT UTVALG: Sortimentet har vokst fra de første karbonnegative teppeflisene ble lansert i 2020. Nå er det mulig å velge den mest miljøvennlige baksiden i 38 kolleksjoner, noe som gir mulighet til bruk av 378 ulike farger på teppegulvet. 

Ser karbon som en ressurs

Ved fabrikken i Scherpenzeel brukes som standard en bitumenfri teppebakside kalt CQuest. I denne er bitumenet erstattet med en biokompositt, og fyllstoffene er gjenbrukte eller biobaserte.

– At vi sluttet å bruke bitumen resulterte i en gjennomsnittlig reduksjon av karbonfotavtrykket med en tredel. Våre teppefliser for det nordiske markedet består i gjennomsnitt av 88 prosent gjenvunnet og biobasert materiale. Vi har også produkter med 93 prosent biobasert og resirkulert materiale, og har kommet langt på vei mot å ikke bruke jomfruelige fossile råvarer, sier Janneke Leenaars.

Likevel er dette ikke nok for å bli klimanegativ. Ytterligere grep måtte til, og da ble blikket rettet mot produktenes bruksfase.

– Det bygde miljøet har stor påvirkning på klima. Vi måtte velge å ikke se på karbon som en fiende, men som en ressurs å bygge videre på. Nå lager vi også tepper som lagrer karbon slik at den ikke går ut i atmosfæren, sier Leenaars. 

Se flere bilder
teppeproduksjon, Scherpenzeel

Foto: Interface

FORNYBART: Teppeflisene for det nordiske markedet produseres ved fabrikken til Interface i nederlandske Scherpenzeel. Anlegget drives av fornybar energi, og produktene til Norden består av 88 prosent gjenvunnet og biobasert materiale. 

Karbonnegative teppefliser

Den nyeste baksiden, CQuest BioX, har en høyere andel karbonnegative materialer. I kombinasjon med en spesiell garntype og tufteprosess gir dette netto karbonnegative teppefliser. Det betyr at det er bundet mer karbon i produktet enn det som kreves for å fremstille det.

– 2020 kom de første kolleksjonene med karbonnegative teppefliser, Embodied Beauty og Flash Line. Nylig har vi gjort det mulig å velge denne baksiden som tilvalg i 38 kolleksjoner, i til sammen 378 ulike farger, sier Sofie Philipsson, markedsansvarlig for Norden og Baltikum.

– Med andre ord er begrenset utvalg i design og farger ikke lenger noe å legge skylden på: med karbonnegative teppefliser kan du skape hvilke interiørdesign som du måtte ønske, sier hun.

Se flere bilder
innhold i CQuest Bio-bakside

Foto: Interface

UTEN BITUMEN: Baksiden CQuestBio lages av biopolymerer og biobaserte og resirkulerte fibre og blir netto karbonnegative. I denne blandes plantebaserte oljer og harpikser med resirkulert kalkstein til en biokompositt som fungerer som karbonlagring.

Kundens klimamål i fokus

I Norge og Sverige kommer etterspørselen i første rekke fra større eiendomsselskaper med høyt stilte miljøkrav.

– Mange utbyggere er bevisste på egne klimamål og overfører disse til bygningene. Til tross for at de biobaserte materialene gjør de karbonnegative teppeflisene dyrere, er det stadig flere kunder som er villige til å betale for det. Derfor er det viktig for oss å ha produkter å tilby slik at kundene kan nå sine egne klimamål ved å skape interiører med et lavere karbonfotavtrykk, sier Philipsson.

Se flere bilder
tac tiles

Foto: Interface

LØSTLEGGING: Når teppene legges løst, ved kun bruk av tape, blir det enklere å gjenvinne dem etter endt bruk. Interface sitt system for dette heter Tac Tiles. 

Mer informasjon
Les mer
Nøkkeltall for Interface
  • Feirer 50-årsjubileum i år
  • 2017/2018 utvidet med gummibelegg og LVT
  • Over 3 600 ansatte
  • Børsnotert på Nasdaq
  • 97 % mindre utslipp av klimagasser *
  • 100 % fornybar energi i fabrikken i Scherpenzeel*
  • 79 % mindre karbonavtrykk (vektet gjennomsnitt av globalt teppesalg i 2022), fra vugge til port *
  • 88 % gjennomsnittlig mengde resirkulerte og biobaserte materialer målt over alle produkter laget i Scherpenzeel *
  • Siste farvel til bitumen i 2021

* Tredjepartsverifisert «Ecometrics», 2022.

Se flere bilder
diagram over co2-fotavtrykk

Foto: Interface

MINDRE MED TIDEN: Fra 1990-tallet, når de første bærekraftmålene ble satt, til nå har Interface redusert utslippene av karbondioksid med over 20 kg per kvadratmeter. 

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.