Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
NM-utøvere-FotoCheraWestmanIFIno.jpg

Foto:

Jonas og Dean vant NM i overflateteknikk

I tre dager har seks ungdommer bevist håndverksdyktigheten sin under det norske mesterskapet i overflateteknikk. Konkurransens to grener ble vunnet av maleren Jonas Eckholm fra Oslo og gulvleggerlærlingen Dean Cain De Ocampo fra Bergen.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
IFI annons

Under messen Bygg Reis Deg på Nova Spektrum i Lillestrøm har seks ungdommer utført kvalifiserte håndverksoppgaver innen overflateteknikk på en arena lengst inn i E-hallen. Her har tre malere og tre gulvleggere deltatt i Norgesmesterskapet i overflateteknikk.

– Det er gledelig å se så gode utøvere, det har vært en utrolig stigning siden første gangen vi arrangerte NM på denne måten i 2017.  Nå har vi har seks beste i hele Norge med i konkurransen, sier Stein Hesstvedt, adm. direktør i Malermestrenes Landsforbund, MLF.

– Alle kandidatene har utvist stor grad av nøyaktighet og kompetanse i alt fra planlegging til gjennomføring, sier Hesstvedt. 

Se flere bilder
Jonas Eckholm

Foto: Chera Westman/ifi.no

JONAS ECKHOLM er 4. generasjonen maler i familiebedriften Malermester Eckholm AS og tok nylig svennebrev.  – Hele greia har vært morsom. Å få bli kjent med folk og få nye kontakter en morsom i opplevelse i seg selv. Har du muligheten, så må du bli med i konkurransen, oppfordrer han. 

Skyhøyt nivå

Thomas Iversen, sjefsdommer i grenen maling og tapet fortalte at de tre utøverne holdt et jevnt og høyt nivå:

– Det var en kjempejevn konkurranse og vi dommere måtte bruke 3,6 timer for å kunne kåre en vinner. Utøverne holdt et skyhøyt nivå, sa han før han annonserte at vinneren ble Jonas Eckholm fra Oslo-baserte Malermester Eckholm.

– Gulvleggerne har virkelig fått brynt seg på sine oppgaver. Det har aldri vært et høyere nivå på konkurransen og oppgavene er utført på eksemplarisk måte, fortalte konkurransens gulvekspert Jan Åge Iversen fra Polyflor, før Dean Cain De Ocampo fra Øystein Tvedt AS i Bergen, ble kåret til vinner. 

Det er for øvrig 3. gangen på rad som selskapets utøver vinner gulvkonkurransen. 

Se flere bilder
Dean

Foto: Chera Westman/ifi.no

DEAN CAIN DE OCAMPO er lærling på andre året hos gulvbedriften Øystein Tvedt AS i Bergen. Det er tredje gangen selskapet sender en utøver til konkurransen, og tredje gangen de reiser hjem med vinneren. Jeg kjente litt på det presset før konkurransen, men fikk gode råd fra Leon som vant i fjor: Ikke stress, det hjelper ikke, fortalte en stolt gulvleggermester etter prisutdelingen. 

Utstillingsvindu

MLF arrangerer konkurransen med bistand fra IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør og bransjens leverandører og opplæringskontorer. Hensikten er å synliggjøre overflatebransjen ovenfor både skoleelever og yrkesaktive innen byggebransjen, samt mot privatpersoner og kommunale og private oppdragsgivere og kunder.

– Dette er et veldig bra utstillingsvindu for faget overflateteknikk, som viser allsidigheten innen yrket, sier Hesstvedt.

Se flere bilder
Stein Hesstvedt og utøverne

Foto: Chera Westman/ifi.no

DYKTIG GJENG: –  Alle kandidatene har utvist stor grad av nøyaktighet og kompetanse i alt fra planlegging til gjennomføring, sier Hesstvedt. 

Varierte oppgaver

De tre gulvleggerne hadde i oppgave å sparkle fall mot sluk i en kvadratisk boks, og deretter legge og sveise våtromsbelegg og brette ned dette til sluken. I linoleum har de lagt et mønstergulv med en klokke, med urskive og reimer, samt felt inn og sveiset et større antall ulike biter etter detaljerte mål. Dessuten har de mønsterlagt det norske flagget i vegg-til-vegg-teppe, og felt inn en kompassrose i et LVT-gulv.

Malerlærlingene hadde i oppgave å sette opp et blomstrete tapet rundt døren og over et hjørne, og male en fyllingsdør med karm i to farger som de har valgt selv ut fra tapetets dekor. De skulle også male tak- og fotlister, trekke streker på frihånd og utføre dekormaling ved bruk av maskeringstape og sjablong.

Mer informasjon
Les mer
NM i overflateteknikk

Konkurransen arrangeres av Malermestrenes Landsforbund, MLF, med bistand fra opplæringskontorene, IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, samt bransjens leverandører.

Sponsorer til konkurransen har vært Alcro, Ardex , Flügger farve, Historisk maling, IBG, Jim’s Lagerutsalg, Jotun, Mal Proff/Pure Crafts-fondet, Mapei, Polyflor, Sika, Storeys og Tarkett.

Dommere i grenen maling og tapet har vært: Thomas Iversen (Jotun), Terje Langmoe (Mal Proff), Roger Studsrud (Historisk Maling) og Morten Berg (Alcro).

Dommere i grenen gulvlegging har vært Frode Olaisen (Sika), Per Gunnar Jansen (Ardex) og Espen Josten (Tarkett).

Jan Åge Iversen (Polyflor) har fungert som ekspert og har utformet gulvleggeroppgaven og bedømmingskriteriene.

Kombinert masse for fug og lim
Produktaktuelt

Kombinert masse for fug og lim

Combi Tack 547 fra Dana Lim er et kraftig og elastisk produkt som kombinerer fugemasse og lim, og som passer for montering, fuging og tetting både inne og ute. Godkjent for våtrom,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.