Inkluderende gulvdesign
Bevisste valg av farger, kontraster, overflater og teksturer hjelper mange med funksjonsnedsettelse.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Ved å utforme bygg og miljøer slik at de blir så enkle å bevege og orientere seg i som mulig for så mange som mulig, oppnår man en universell utforming som ikke diskriminerer personer på grunn av alder eller ulike funksjonsnedsettinger.
Bevisste valg av blant annet farger og kontraster, overflater og teksturer vil gjøre hverdagen enklere for mange. I Teknisk forskrift til Plan- og bygningsloven stilles overordnede krav til funksjoner, uten å begrense friheten til utforming av bygninger og deres omgivelser. Kravene omfatter alle publikumsbygninger og arbeidsbygninger, og typiske områder det stilles krav til er inngangspartier, trapper, våtrom og fellesarealer.
Når det kommer til gulv vil dette kunne innebære at gangsoner bør utstyres med taktile og visuelle veivisere, risikoområder foran trapper og heiser bør ha advarselsmarkeringer, og lyshetskontraster bør benyttes på våtrom for at WC og vask skal være enkelt å oppdage. Samtidig må ikke ledelinjer og advarselfelter utformes på en slik måte at de representerer en fare og et hinder for andre.
Taktile ledelinjer kan vise vei til gangflater, trapper, informasjonsområder, heiser og toaletter for personer med nedsatt orienteringsevne.
Taktil merking av gulv
Loven sier ikke noe om hvordan ledelinjer og varselflater i gulv skal utformes. Det er opp til beskrivere og bestillere å løse utformingen slik at funksjonen ivaretas. Taktil merking står i relieff mot den øvrige flaten, slik at den oppfattes ved normal gange, og kan bestå av et avvikende materiale og farge- og lyshetskontrast.
Taktile ledelinjer med langsgående spor og oppmerksomhetsfelt med opphøyde knotter eller profiler, samt trappeneser med luminanskontrast kan installeres i gulv og trapper for å vise vei og gjøre oppmerksom på hindre eller risikoområder.
Taktil merking kan utføres med ulike knotter og staver som festes i gulvet.
Kontrastmarkeringer
Når viktige bygningsdeler får veiledende merking, kontrasterende farger eller gråtoner, blir de lette å få øye på. For mange og store variasjoner vil lett virke forvirrende, forstyrrende og villedende. Det samme gjelder blanke overflater og speil.
Kontrastmarkeringer ...
… viser kommunikasjonsveier gjennom store, åpne rom.
… markerer forskjell mellom gulv, vegg og andre bygningsdeler.
… markerer viktige installasjoner og funksjoner ved bygningen.
… skiller på dørblad, gerikter og dørvridere.
… gjør oppmerksom på nivåforskjeller.
… fremhever manøvreringspaneler.
… markerer trappeneser.
Trapper i offentlige miljøer bør være godt merket for å unngå knall og fall.
Ulike flater og farger reflekterer forskjellig mengde lys. LRV-tallet er en indikator som forutsier hvor lys eller mørk en farge vil se ut, og måles i prosent fra 0 til 100, der 0 står for en fullstendig sort flate, og 100 er en antatt perfekt reflekterende hvit flate. I praksis varierer LRV for vegger, tak og gulv fra 5 prosent til 85 prosent. Lysrefleksjonsverdien brukes for å beregne luminanskontrasten i en flate.
I Teknisk forskrift og NS 11001-1:2009 «Universell utforming av byggverk» stilles det krav til luminanskontrast. Luminanskontrast defineres som forskjell i lyshet, altså lysstyrken som stråler ut av en flate. Det trenger ikke å være en gråtonekontrast, men kan være en kontrast mellom ulike farger.
Økt luminanskontrast øker synligheten av objekter uten at belysningsstyrken økes, og er svært viktig for dybdesynet og evnen til å fokusere.
Universell utforming: Tilrettelegging for alle
Designkonsept fra Tarkett åpner for nye mønstergulv
Farveringen med prosjektshowroom
Ulike gulv med lik design
Ferske gulvtall – hvem, hva og hvor?
Kreative gulvbelegg på vegg og møbler
Effektiv trebeskyttelse med fokus på holdbarhet og miljø
Allerede på 1970-tallet begynte Flügger å lage vanntynnede produkter for utendørs treverk. I dag har Wood Tex-familien vokst til et komplett system som gir langvarig beskyttelse til...
Fra strategi til sang – bli bedre kjent med IFIs nye leder
Helge Bod Vangen er ny administrerende direktør i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør. Med solid erfaring fra både byggevarehandel, teknologi og markedsføring, og et engasjement...
Naturlig beskyttelse med dype røtter
Osmo lanserer tradisjonell tretjære fra Auson – nå tilgjengelig i Norge.
Gulvet fremhever kunsten i studiobutikk
Et løstlagt, lyst linoleumgulv gir de pastellfargede glassobjektene i studiobutikken til Helle Mardahl rom til å bli sett. – Lino Loose-Lay passer godt inn i estetikken samtidig som...
Faglig ansvarlig maler
Per Myhre er fra 10. juni ansatt som faglig ansvarlig maler hos Fargerike Christensen i Arendal, som er en del av Håndverksgruppen. Han kommer fra stillingen som teknisk sjef for...
Norfloor med ny Oslo-selger
Norfloor har ansatt Lasse Baastad som salgssjef for Stor-Oslo. Lasse er et par og 50 og bosatt i Oslo. Han har mangeårig erfaring som utførende maler og har de seneste årene jobbet...