Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
OPPUSSING-FotoIverValkvæ (23).jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Nordlendinger bedre på GDS enn Oslo-folk

Gang på gang topper nordmenn statistikken på boligoppussing. Tall fra Norges største anbudstjeneste for håndverksjobber viser at nordmenn legger både tid og ressurser i oppgradering av egen bolig – selv om oppussingsprosjekter ikke nødvendigvis anses som foretrukket tidsfordriv.

ifi.no

ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Selv om de fleste synes oppussing er helt greit, eller i verste fall et nødvendig onde, uttrykker 37 prosent fra Oslo at oppussing er noe av det verste de vet. Det viser statistikk fra en intern undersøkelse utført av mittanbud.no. Samtidig ligger Oslo på andreplass over fylker som registrerte flest jobber på tjenesten i året som var, kun slått av Viken. Misnøye med oppussing hindrer dermed ikke Oslo-folket i å oppgradere egen bolig, men innbyggerne i hovedstaden virker å frigjøre seg fra bekymringen ved å henvende seg til kvalitetssikrede håndverkere. I motsetning viser tall fra Mittanbud at innbyggere i Nordland er mindre begeistret over å overlate oppussingen til fagfolk. 

I Nordland foretrekker flere å gjøre oppussingen selv

At det finnes mange selverklærte handymenn- og kvinner i Nordland kan man se i tallene fra mittanbud.no. Det var nemlig i dette fylket det ble formidlet færrest jobber i året som gikk. Statistikk fra undersøkelsen til Mittanbud viser at hele 46 prosent i Nordland ønsker å ta oppussingen i egne hender, men hvor lurt er det egentlig å selv ta hammeren fatt?

Avhendingsloven sikrer viktigheten av å dokumentere håndverksarbeid. Hvis du pusser opp uten ordentlig dokumentasjon, kan du risikere å tape penger på fremtidig boligsalg. Selv om det ikke er forbudt å utføre det meste av oppussingsprosjekter selv, kan det være en krevende prosess å dokumentere arbeidet på en tilstrekkelig måte. 

 Det kan være flere faktorer som avgjør hvorfor noen velger å utføre oppussingen selv, sier administrerende direktør i Mittanbud, Håvard Bungum.

Strenge krav til dokumentasjon

– Det er samtidig viktig å være klar over at det er strenge krav når det gjelder boligstandarder, og dokumentasjon. Vi anbefaler derfor å ta kontakt med kvalitetssikrede håndverkere for å være sikker på at alle krav og standarder opprettholdes i oppussing- og dokumentasjonsprosessen, avslutter Bungum.

Selverklærte handymenn- og kvinner kan dermed tjene på å henvende seg til kvalitetssikrede fagfolk. Ved å sikre tilfredsstillende dokumentasjon av oppussingsprosjekter, sikres også boligens fremtidige verdi.

Tørt tre råtner ikke
Teknisk

Tørt tre råtner ikke

Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Uansett type overflatebehandling gjelder at treverket skal være tørt. Er ytterveggen dessuten riktig konstruert, vil eventuell tilført...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.