I godt humør på etterlengtet bransjemesse
– Det er deilig å endelig kunne møte folk igjen! Dette var den spontane kommentaren fra både besøkere og utstiller til messen Bygg Reis Deg.
Bjørg Owren / Chera Westman
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Etter å ha huset 400 utstillere og godt over 34 000 besøkende, lukket dørene seg dørene til messen Bygg Reis Deg etter fire hektiske messedager. Her er noen glimt av hva i kunne få se på messen som gikk av stabelen på Norges Varemesse 20.-23 oktober:
Sømløst for vegg og tak
I UTVIKLING: Byggma – som utvikler og produserer byggevarer i Norge – løfter frem flere nye produkter under åpent hus i showromet House of Builders. Utover nye våtromsplater, og plater for slette vegger og tak har de kommer med en slettvegg- kledd i bjørkefiner. – Denne lages i 60 centimeters bredde og kommer i flere farger, fra lys beis til nesten sort, sier Torunn Mangseth.
Flere av messens utstillere har brukt Corona-tiden godt til produktutvikling. Det gjelder blant annet for Byggma – som egentlig ikke stilte ut i selve messehallene, men hadde åpent hus i det faste showroomet i Oslo sammen med partnerne i House of Builders.
– Vi har fokus på Huntonit proff vegg, som er en fabrikkgrunnet slett veggplate. Denne platen trenger ikke å strimles eller sparkles ved montering, sier Torunn Mangseth hos Byggma.
Platene er laget av formstabil fiber, og blir en slags proff-variant av konsumentslageren Walls2Paint. Søsterproduktet er Forestia Premium Sealing, som på lignende måte gir skjøtefrie, slette tak direkte ved montering. Begge platene fungerer godt ved listefrie løsninger, og gir sømløse vegger og tak. Byggma er også tilbake i baderommet. Etter at konsernet solgte Fibo-Trespo, og investerte penger i Smartpanel-fabrikken i Fredrikstad, har siktet vært innstilt på å lage egne kjøkken- og baderomsplater. Platene skal være basert på trefiberplater. Dette er et segment de kjenner godt fra før, og målsetningen er å ta om lag 30 prosent av markedet med de Sintef-godkjente løsningene i løpet av noen år.
Kolleksjonen består av 120 varianter, med ulike design – både for baderom og for sprutsonen på kjøkkenet.
Store bord med store mønstre
STOR, STØRRE, STØRST: Grand Avenue består av store bord av høytrykkslaminat, men ikke de største som Berry Alloc lager. I serien Grand Majestic er bordene 30 cm brede og 2,4 meter lange. Designansvarlig Tove Marie Langøy forteller at naturlige farger, mindre rustikk preging og færre kvister er det som kunden søker i dag. – Vi har truffet veldig godt med våre nye design, sier hun.
Berry Alloc, som er en av Byggmas naboer i showroomet i Brobekkveien, har heller ikke stått på stedet hvil under pandemien. Tove Marie Langøy, som er ansvarlig for dekor og design hos gulvprodusenten, har utviklet en rekke nye design for produktet som de er alene om i verden: høytrykkslaminat. Dette er et gulv som er mer slitesterkt, ripebestandig og fuktsikkert enn vanlig laminat. Produktet lager de i tre kolleksjoner: Original, Grand Avenue og Grand Majestic.
– Vi følger ikke trender – vi skaper dem, sier hun og forteller at en ny metode for digitalprint gjør at de får stor variasjon i utseende på gulvbordene. Dette vil igjen gjøre at du kan legge store flater uten å få gjentakelse i mønstret. For Grand Majestic, som består av 30 centimeter brede og 2,4 meter lange bord, innebærer dette at det finnes hele 10 ulike bord med individuell dekor, sier hun.
Nylig ble serien høytrykkslaminat utvidet med nye dekorer. Den finnes nå i hele 74 ulike design – Original lages 44 ulike dekorer med tre-, stein og flisdesign, Grand Avenue finnes i 22 ulike tremønstre og Grand Majestic kommer i åtte ulike eikedekorer.
– Vi ser at kundene ønsker et visuelt roligere gulv, med et dempet nivå på antall kvister og naturlige farger. Grått som var så populært for en tid tilbake, selges det mye mindre av. Dessuten begynner furudesign å bli populært, sier hun.
Nye muligheter for maleren
TRENDY INTERIØR DEL 1: Slette vegger på bad er noe som stadig flere ønsker. Både som kontrast til en flislagt vegg, eller en vegg med trespiler og som hele bad. Sammen med Jotun har Duri Fagprofil utviklet et system for slette, malte vegger. Systemet er godkjent av Sintef for bruk i våtrom og ble vist på messen av Sindre Evensen Dehli fra Duri og Oddbjørn Hagen fra Jotun.
Sammen med Jotun har Duri Fagprofil utviklet et system for slette, malte vegger i våtrom.
– Dette er en gavepakke til maleren. Slette vegger er etterspurt som et alternativ til fliser og våtromsplater, og med dette systemet får maleren ytterligere et rom å jobbe i, sier Sindre Dehli Evensen hos Duri.
Systemet for består av BAC AquaPro Light-membranplater fra Duri, Bostik tettesjiktremse og monteringslim samt Jotun våtromssparkel og våtromsmaling. Systemet har godkjenning fra SINTEF for bruk i våtrom, inkludert våtsonen.
TRENDY INTERIØR DEL 2: Trespiler har slått stort an de siste årene – både i offentlige miljøer, hytter og boliger. Kristoffer Amundsen viste frem flere ulike varianter på messen – med spiler av heltre og finert, foliert eller laminert MDF. Spilene kommer i moduler på enten på en HDF-plate eller på en akustikkduk.
En annen fremtredende interiørtrend er trespiler. Trespiler brukes for å skape skillevegger eller for å skape en effektfull kontrast mot slette malte vegger og tak i tørre rom og utenfor våtsonen i våtrom. Trespilene lages enten av heltre av furu eller eik, samt finert eik på MDF-kjerne. Spilene er enten fingerskjøtt eller leveres i ulike lengder for montering med skjøten plassert ulike steder.
– Det er enkelt å bygge med spileplater, sier Kristoffer Amundsen hos Duri.
Duri fører et helt knippe ulike varianter, både plater der spilene er formontert og plater der spilene monteres i etterkant med clips. Dessuten utvikler Duri en egen variant med 60x240 centimeter store plater med sort akustikkduk og høytrykkslaminerte spiler i ulike farger.
Bærekraft på scenen
BÆREKRAFT: For et både digitalt og fysisk publikum holdt Dag Duberg, nordisk bærekraftsjef i Tarkett foredrag om sirkulær økonomi. For Tarkett sin del betyr dette blant annet materialgjenvinning, der andres søppel blir benyttet som fyllstoff ved produksjon av gulvmaterialer.
Fra hovedscenen i hall A holdt Dag Duberg, nordisk bærekraftsjef i Tarkett, et foredrag om sirkulær økonomi.
– Vi i Tarkett har revurdert hele vår kommunikasjon rundt bærekraft. For at et gulv skal kunne sies å være gjenvinnbart i henhold til standarden ISO 140 21, må det finnes aktive systemer som ivaretar transport, sortering og gjenvinning av materialet, sier han.
Tarkett har gjennom programmet ReStart etablerte og fungerende systemer for innsamling og gjenvinning av teppefliser, linoleum og vinylbelegg – enten i form av installasjonsspill eller utrevne gulv. I tankegangen om det sirkulære samfunnet, inngår også å benytte det som er søppel for noen andre, til råstoff i egen produksjon.
Her jobber Tarkett sammen med vannrenseverk i Nederland som fjerner kalk fra drikkevannet. Dette kan istedenfor å deponeres, brukes som fyllstoff i baksidematerialet til tekstile gulv. En PVB-film som lamineres inn i bilvinduer for at de ikke skal gå i tusen knas ved en kollisjon, kan brukes til å lage nye vinylgulv. Asken som blir til etter brenning av oljeskifer i Estland, kan istedenfor å deponeres benyttes som fyllstoff i nye vinylgulv.
– Vi har også laget en egen Circular Collection, for å vise at det trenger ikke å være stygt, for at det er gjenvunnet. I denne kolleksjonen er designet som står i fokus, sa Duberg.
Flere glimt fra messen:
DEKORATIV INNFARGING: Sammen med trevareprodusenten Jønland sto Simen Martinsen fra Osmo Nordic og demonstrerte innfarging og beskyttelse av innvendig treverk med dekorvoks. Jønland utvikler og produserer dekorprodukter i tre, og Osmo setter farge på dekorfliser og trespiler. Her bruker han dekorvoks i fargen 3161 Ibenholt.
VINNENDE VIN: I standen til Norfloor kunne publikum stemme på sin favoritt av seks kollasjer med fliser og baderomstilbehør. Kollasjene var satt sammen med inspirasjon fra ulike italienske byer og regioner, og peker ut forskjellige stiler og trendretninger; bohemsk, maskulin, feminin og luksuriøs. Kollasjen som sanket flest stemmer er en dramatisk, sort kollasje, som er inspirert av en vin fra den lille landsbyen Avola på Sicilia. Kollasjen preges av mørke farger, dype toner og detaljer i sotete metaller.
BRUNT GULV TIL HYTTA: Kim Kenneth Sørensen fra Boen viste flott eikeparkett. Eik Antique Brown, i formatet 20x300x2750 millimeter er spesielt populært i hyttemarkedet. Hjemme velger folk fortsatt mest lys eikeparkett.
NATURLIG PIGMENT: Historisk Maling presenterte linoljemaling og historiske farger, og pirret publikums interesse ekstra ved å demonstrere riving av pigment. Her er det Thea Mathilde Hanssen Øvreeide som er i sving.
LYSENDE LØSNINGER: Hos Deco Systems var det mye listverk og listfrie løsninger. Mads Clemmetsen, nettopp kåret til Norges hyggeligste elektriker, demonstrerte montering og bruk av lyslister med innebygget LED-lys.
WOW DUSJTOALETT! På standen til Geberit kunne publikum teste dusjtoalettet AquaClean Sela. Tom Arne Endresen hadde mange gode argumenter som fasinerte en nysgjerrig gjeng unge menn.
LIM FOR MESTERE: På Bygg Reis Deg viste Federica Mudo fra Mapei frem to nye produkter i kategorien lim til tekstilgulvbelegg. Under NM for gulvleggere benyttes et av produktene i en av oppgavene.
KRAFTFULL: Owe Andre Busland hos IBG hadde plukket med seg en rekke ulike batteridrevne maskiner fra Wolff, blant annet håndstripperen Wolff Junio 18V. – Denne er godt egnet bruk i trapper for eksempel, og kan brukes til fjerning av tekstile gulvbelegg, foam og strie fra gulv og vegger på mindre flater. Batteriet er kraftfullt og én lading holder lenge, sier han. Samme batteripakke kan brukes til flere av Wolffs håndverktøy, blant annet Wolff Fresmaster 18V og blandedrill Wolff PowerX 18V.
LOFRITT: Gulvleggerlærlingene brukte Ardex fallbyggende sparkel og stengelist i NM-oppgaven. I tillegg hadde de tilgang til selskapets renseservietter som fjerner limrester og annet fra hender, overflater og verktøy. Per Gunnar Jansen har både deltatt ved utøvernes treningssamlinger og var dommer i grenen gulvlegging. Sammen med Terje Strømbom Olsen fulgte de spent med på konkurransen fra sin stand. – Vaskeserviettene er suverene og meget populære, de loer ikke og holder lenge på fuktigheten. De er av en god kvalitet, og mer som en ordentlig klut enn en serviett, sier Strømbom Olsen.
WoodUpp Group trapper opp satsing i Norge
Byggma styrker posisjonen i markedet
BTG kjøper svensk verktøyleverandør
Gulv på fagmesse for arkitekter
Med god musikk i veggene
Økonomisk støtte til ny gjenbruksfabrikk for treverk
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...