FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Hussjekkdagen-2022-FotoCheraWestmanIFIno-82.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

Hvordan blir været?

Bransjen håper hvert år på godt sommervær, slik at flest mulig av de huseiere som planlegger utvendig vedlikehold denne sesongen får best mulig forutsetninger for det. Men ifølge spåmannen med kvisten, kan vi forvente en noe fuktig og kanskje kjøligere sommer.

Kristian Strandli Owren/ifi.no

Kristian Strandli Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

I mai 2001 begynte jeg i IFI, og hver vår har jeg hørt at produsenter, grossister, fargehandlere og byggevare har håpet på godt sommervær, siden passe godt vær er bra for business. Jeg er ingen spåmann, men det er ifølge NRK P1 mannen med kvisten, Svein Sparby fra Åsnes. Han stiller ønskekvisten, en kvist aller helst av bjørk, et ja- eller nei-spørsmål. Svarer den ja, bøyer den seg nedover, mens den forholder seg rolig ved et nei.

Sparby kunne på morgensendingen her en dag fortelle at kvisten sier vi kan forvente en noe fuktig og kanskje kjøligere sommer.

Sparby sier at ønskekvisten selvfølgelig kan ta feil. Skal vi tro han og hans kvist, skal vi kanskje ikke ha de største forventninger om mange tropenetter. Men regnvær er godt vaskevær, og skyet vær er godt malevær. I tillegg er det mye som kan gjøres ute selv om regner.

Se flere bilder
vaske terrasse i regnvær

Foto: Jordan

VASKEVÆR: Lett regn og overskyet vær innebærer gode forhold for vask av terrasse og fasade.  

Møteplass for bransjen

Det er ifølge Statistisk sentralbyrå 2 666 507 boliger i Norge. Av disse, ifølge Prognosesenteret, får cirka 10-12 prosent pleie eller oppgradering utvendig i år. Selv om 15 prosent svarte til Prognosesenterets Bygg Monitor 1. kvartal at de har planer utvendig arbeider i år, så er trenden at noen ombestemmer seg før snøen går (for dem som har snø).

De fem siste årene har vi i IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør sammen med våre medlemmer arrangert Hussjekkdagen. Hussjekkdagen har blitt en populær møteplass og arena for kunnskapsutveksling i bransjen. Herfra er mange gode råd og tips spredt ut til boligeiere i hele landet. Hussjekkdagen arrangeres første torsdag i mai.

Vi tar ikke værforbehold. Boliger står ute hele året, og de trenger både ettersyn og pleie. I år skal vi ha et spesielt søkelys på gode råd og tips til sjekk og vedlikehold uavhengig av vær. 

Se flere bilder
sjekke vedheft

Foto: Chera Westman/ifi.no

PENGER SPART: En årlig hussjekk for å kartlegge behovet for akutt og fremtidig vedlikehold kan spare huseieren for mange penger.

Vedlikehold er viktig

Det er varslet at klimaet vil bli tøffere, mer vind, mer regn og fuktigere. Boligeiere skal være i stand til å ta vare på og gjøre en vurdering av husets tilstand uavhengig av vær. Det blir derfor enda viktigere at boligeiere tar vedlikehold på alvor. Ved regelmessig sjekk blir en spart for de store overraskelsene, for eksempel vil en nøye husvask være en god sjekkeaktivitet. Når du vasker, kan du ta bilder som notat av det du finner av skader og sår. Kanskje lekker vaskevannet steder det ikke burde også. Dersom huseier heller vil prioritere andre aktiviteter, kan alltids malermestrene bistå med både kompetanse og utførelse til avtalt pris og kvalitet. 

Se flere bilder
regn på nybeiset terrasse

Foto: Chera Westman/ifi.no

MIDLERTIDIG AVBRUDD: Det er varslet at klimaet vil bli tøffere, mer vind, mer regn og fuktigere.

Kunnskap samlet på nett

IFI-Informasjonskontoret for farge og interiør arbeider for hele bransjen. Vi ønsker å bygge kunnskap i alle ledd. Fra produserende og beskrivende til selgende og utførende ledd, enten proff eller forbruker. Byggebransjen blir mer og mer kompleks, samtidig oppleves det som kunnskapsnivået rundt overflatebehandling av nye og tidligere behandlede flater i deler av bransjen ikke henger med i utviklingen.

Sammen med bransjen har IFI laget gode oppslagsverk innen gulv og tapet med gulvfakta.no og tapetfakta.no. I slutten av mars går startskuddet for arbeidet med malingfakta. no. Forum for maling blir møteplassen og tenketanken for utviklingen. Siden 1957 har vi fortalt at sluttresultatet ikke blir bedre enn forarbeidet. Nå lager vi enda en kanal, med samme budskap. En god ting kan ikke sies for ofte.

Så krysser vi fingrene for at Sveins ønskekvist tar feil, og at alle de 15 prosentene, eller gjerne flere, tar verktøyet fatt og vedlikeholder og fornyer ute i sommer.

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.