menu
Annonse

Hvilke farger er varme eller kalde?

Et triks for å skape en levende og god fargepalett er å spille på kontrasten mellom varme og kalde farger. Men hvilke farger er varme og hvilke er kalde? Kine Angelo, interiørarkitekt og fargeforsker ved NTNU forklarer.

Bjørg Owren/ifi.no 13.03.2020 cloud_download

fullscreen
  • Små barn har ikke klare fargepreferanser før de blir miljøpåvirket, kontraster er vel så viktig for dem.

    Foto:

  • Blått er en kald farge, men vi skiller også mellom varme og kalde blåfarger. Blågrønt er varmere enn blått og lilla. Jo nærmere gult fargen ligger på fargesirkelen, jo varmere er den.

    Foto: Bjørg Owren/ifi.no

  • Rødt er definert som varm, men vi har også kalde rødfarger. Jo nærmere blått, jo kaldere er rødfargen. Mot gult blir den varmere.

    Foto: Bjørg Owren/ifi.no

  • Foto:

Annonse
FARGEHJULET:

De blåaktige fargene og grønt defineres som kalde farger, mens fargene fra gulgrønt til rødt er varme.
camera_alt (Kine Angelo)

Hun tar fram fargehjulet, og trekker en tykk strek mellom varme og kalde farger. På den varme siden ligger de gule og røde fargene: gulgrønt, gult, guloransje, oransje, rødoransje og rødt. På den kalde siden har vi de blåaktige fargene og grønt som rødfiolett, fiolett, blåfiolett, blå, blågrønn og grønn. Så langt er det enkelt.

Varme og kalde rødfarger

FORSKER I FARGELÆRE:

Kine Angelo, interiørarkitekt og fargeforsker ved NTNU.
camera_alt (Kine Angelo (privat))

Men vi snakker også om kalde og varme rødfarger. Hva er det?

– Varme og kalde rødtoner går på om det røde går mot gult eller blått. De varme ligger mot gult og de kjølige mot blått som vist i fargehjulet, forklarer Angelo.

I 2020 er trenden varmere interiørmote.

Varme og kalde blåtoner

Hva med blått? Vi har også om varme og kalde blåtoner?

– Prinsippet er det samme; blått som går mot rødt oppleves kaldere enn blått som går i retning gult; altså grønnlige blåfarger. Alle blåfarger er hovedsakelig kalde, men de grønnlige blåfargene oppleves varmere enn de rødlige, og derav dukker betegnelser som varme og kalde blåfarger opp, forklarer Kine Angelo.

VARM-KALD:

Blått er en kald farge, men vi skiller også mellom varme og kalde blåfarger. Blågrønt er varmere enn blått og lilla. Jo nærmere gult fargen ligger på fargesirkelen, jo varmere er den.
camera_alt (Bjørg Owren/ifi.no)

En tommelfingerregel

Hun forklarer at dette egentlig gjelder alle farger. For vi finner også begreper som varme og kalde grønntoner og varme og kalde gultoner. Her kan det være lett å ramle av. Men heldigvis er det en tommelfingerregel:

–Alle farger oppleves kaldere når de drar seg i retning av blått og varmere når de drar seg i retning gult, sier hun.

«Skitne» og gråaktige farger oppleves rolige

Men hva skjer med varmt/kaldt når fargene blir gråaktige? Duse og slørete nyansene som brukes mye nå virker varmere enn mer kulørsterke nyanser av fargene. Stemmer det?

Inn med dusty farger.

– Her blander man nok hva som er varmt og kaldt med hva som oppleves behagelig og ubehagelig. En kulørtones nyanse endres ikke om en farge oppleves varm eller kald i seg selv. Men jeg tror at mer dempede farger kan oppleves noe lunere og roligere enn de kulørsterke fargene.

BEHAGELIGE FARGER I:

Geografi og kultur påvirker hva vi opplever som behagelige farger. Med vårt kjølige klima er det naturlig at vi trekkes mot farger som minner om et varmende bål. Fargene her er fra Pure & Original.
camera_alt (Pure & Original)

Vi ser og tolker farger

Her handler det ikke om de faktiske fargene, men hvordan vi oppfatter og tolker det vi ser?

–Ja, dette handler om persepsjon, sier hun og tar det pedagogisk:
a) Farger med mindre kulørstyrke stimulerer ikke synsapparatet vårt så mye som de med mer kulørstyrke.
b) Synssansen stimuleres aller mest av sterkt lys og sterke kulører. De krever vår oppmerksomhet, mens mer dempede eller mer nøytrale farger oppleves som «bakgrunn». Mye lys eller sterke farge kan føre til overstimulans.
c) Farger oppleves mer og mer dempet dess mindre lys de ses i = noe som kan gi inntrykk av lavere lysstyrke = kveld/mer rolig tid på døgnet (eller årstid).

NB! For mye nøytrale eller monotone farger gir understimulanse.

Geografi og kultur påvirker opplevelsen av farge

Angelo peker også på at hva vi opplever koselig, behagelig eller positive farger er avhengig av kulturell og geografisk bakgrunn/oppvekst. Her i Norden opplever vi de varme fargene som de mest behagelige fordi vi forbinder dem med ly mot det kalde klima. Mens i varme strøk oppleves ofte de kalde fargene som mest behagelig, fordi de forbindes som svalende ly mot heten.

BEHAGELIGE FARGER II:

Kommer vi til Marokko og andre land der sola står høyt på himmelen hele året, søker folk ly med kalde farger.
camera_alt (Bjørg Owren/ifi.no)

Annonse
Annonse

Nyeste artikler

Annonse
Annonse