FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Hovedbildeforsøk-FotoFlügger (26).jpg

Foto: Flügger

Hva lurer kunden på før utendørssesongen?

En av fem husstander har planer om å pusse opp utvendig i år. Mange av disse kommer til faghandelen med en rekke spørsmål om fremgangsmåter, hvilke produkter de skal bruke, og en rekke andre ting de lurer på. Her er en guide fra overflatebransjen til de nyeste produktene, og de vanligste spørsmålene huseierne stiller seg i forkant av utesesongen.

Emma Wold / Chera Westman

Emma Wold / Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Når kunden kommer til butikken med problemstillinger, er det viktig at selgerne har svaret klart, eller vet nøyaktig hvor de finner svar. Via våre analyseverktøy har Fargemagasinet samlet sammen de mest stilte spørsmålene i utendørskategorien, slik at alle har muligheten til å forberede seg på sesongen som kommer.

Dette er spørsmål som vil ha ulike svar avhengig av hvilke produkter ulike fargehandlere og byggevarehus har i sortimentet sitt. Målet bør være at alle ansatte i butikkene rundt om skal kunne svare på disse spørsmålene – så her er det bare å invitere personalet til quiz.

TEMA: FASADEVASK

IFI har siden Farverådets oppstart i 1957 understreket viktigheten av å vaske. Enten det er å vaske kjøkkentaket før du maler, eller om det handler om å pleie fasaden på utsiden av bygningen, så er formålet det samme: godt grunnarbeid og vedlikehold. For hver ny generasjon huseiere som kommer til, må budskapet understrekes nok en gang – for det er mange som slurver med fasadevasken.

Her er de mest stilte spørsmålene når det kommer til vask av fasade:

 • Hvor ofte skal fasaden vaskes?
 • Hva koster fasadevask?
 • Hvilket utstyr trenger man for å vaske fasade?
 • Hvilken såpe skal jeg bruke?
 • Kan man bruke høytrykkspyler?

Når det kommer til dette temaet, er det ikke så mange som søker opp hva som skal gjøres når det går feil, og det er lov å håpe at årsaken er at feilmarginen er ganske liten. Det vi derimot ser en stor trend på når det kommer til fasadevask er at det er mange som leter etter aktører som tilbyr dette. Spesielt ønsker kundene hjelp med fasadevask i disse mest søkte områdene:

 • Fasadevask Oslo
 • Fasadevask Bærum
 • Fasadevask Sør
 • Fasadevask Fredrikstad
 • Fasadevask Moss
Se flere bilder
to kanner med vaskemiddel

Foto: Nordsjö

VASK OG ALGEFJERNING fra Nordsjö.

Ren fasade uten begroing

Hva: Universalvask og Sopp- og algemiddel

Beskrivelse: Når fasaden skal males om eller rengjøres for begroing, skitt og smuss, brukes egnede vaskemidler som sikrer et godt resultat. Nordsjö Original Universal vask og Nordsjö Original Sopp- og algemiddel gjør jobben med et minimum av arbeidsinnsats.

Universalmidlet kan brukes enten som en forvask før maling for å fjerne skitt og smuss og sike en god vedheft, eller i en mildere dosering til vanlig vårvask av fasade, terrasse, hagemøbler, vindusrammer og staffasje. Universalvasken kan også brukes til innendørs rengjøring før maling og tar effektivt bort smuss og fett.

Original Sopp- og algemiddel dreper sporer og mikroorganismer og forebygger begroing på kledningen på husvegger på skyggesiden, utemøbler og terrasser. Dette er en ferdigblandet væske som brukes i kombinasjon med universalvaskemiddelet før maling, eller for å forebygge ny begroing etter en vedlikeholdsvask. Væsken bearbeides inn i en fuktig overflate og skal virke i cirka ett døgn. Etter behandling skal flaten ikke etterskylles.

TEMA: FASADEBEHANDLING

Spørsmålene som stilles ofte, og som ofte søkes om på internett, omhandler både praktiske og teoretiske spørsmål. Noen kunder skal legge ny overflatebehandling for første gang, andre har langt mer erfaring, men felles har de behovet for ny og oppdatert kunnskap. Det er nyere produkter på markedet nå enn sist mange malte, og kundens kunnskap kan være utdatert.

Her kommer ofte stilte spørsmål om overflatebehandling utendørs:

 • Hvor mange strøk må jeg påføre?
 • Hvilken maling eller beis skal jeg velge?
 • Hvilke temperaturer kan jeg male eller beise i?
 • Hvordan male rekkverk?
 • Hva er tørketid på utendørs maling?

I tillegg til disse praktiske spørsmålene er det mange som søker etter svar når ting ikke har gått etter planen. Dette er forholdsvis vanlige problemstillinger, og vi kan jo bare se for oss hva som har skjedd her:

 • Maling som flasser
 • Maling som bobler
 • Utendørs maling regn
Se flere bilder
tre metallspann med maling

Foto: Miljømal

LINOLJEMALING for fasader fra Miljømal

Mal med tradisjon

Hva: Wibo Ekte Linoljemaling

Beskrivelse: Linoljemaling er et godt alternativ både innendørs og utendørs. Malingen er dampåpen og opprettholder treverkets naturlige evne til å transportere ut fukt.

Linolje er et naturprodukt av linfrø og linoljemaling er en av de eldste og mest utprøvde malingtypene som har beskyttet treverk og fasader i hundrevis av år. Historisk var ikke linoljemaling tynnet med løsningsmiddel, og ved normale forhold er det ikke nødvendig. Wibo Ekte Linoljemaling er tro mot de historiske malingene og inneholder derfor ingen skadelige tilsetningsstoffer eller løsningsmidler som fordamper. Linolje som et naturprodukt av linfrø er også en viktig bidragsyter til et godt innemiljø. Hos Miljømal blandes Wibo Ekte Linoljemaling i akkurat den fargen kunden ønsker ved bruk av naturlige pigmenter.


Se flere bilder
malingspann

Foto: Nordsjö

ONE Supreme: Svanemerket, selvrensende maling for fasader fra Nordsjö.

Selvrensende maling for nordisk klima

Hva: Nordsjö One Supreme

Beskrivelse: Dette er en moderne halvmatt fasademaling av høyeste kvalitet, som både beskytter fasaden og får huset til å se nymalt ut i mange år. Malingen er utviklet og tilpasset for å tåle det nordiske klimaet, og er Svanemerket.

One Supreme har en halvmatt finish og gir fasaden langvarig beskyttelse. Den er enkel og smidig å stryke ut, og har god dekkevne, glans- og fargestabilitet. Malingens selvrensende egenskaper gjør at smuss ikke fester seg til malingsfilmen og at overflaten vaskes av regnet. One Supreme tørker raskt, slik at man rekker to strøk på en dag. På bart treverk brukes One Supreme i system med Tinova Wood Base Oil, som er en impregneringsolje som trekker inn i treverket, forhindrer vanninntrengning og forebygger blåved og råtesopp. Deretter males med grunningen Impregneringen Tinova Primer Exterior. Dette er en vannbasert grunningsmaling som sikrer at toppstrøket får god vedheft. Grunningen trenger godt inn i treverket og bidrar sammen med impregneringen til å forhindre fuktinntrengning og sprekkdannelser.

På kledning som er malt fra før brukes One Supreme og Primer Exterior – et helt Svanemerket malingsystem. Når malingsystemet brukes i sin helhet etter anvisningene og huset vaskes årlig, vil fasaden kunne beholde glans og farge i opptil 16 år.


Se flere bilder
malingspann med hvitt lokk

Foto: Gjøco

HERREGÅRD Paintmaster, maling til fasade fra Gjøco. 

Moderne og matt hybridmaling

Hva: Herregård Paintmaster

Beskrivelse: Gjøco har gjort Herregård Paintmaster enda mattere, fra silkematt til matt glans (5). Paintmaster er en vanntynnet hybridmaling med selvrensende effekt som gir god trebeskyttelse og et moderne utseende. Den malte fasaden har god farge- og glansstabilitet og opp til 12 år lange vedlikeholdsintervall. Malingen står godt imot begroing og smuss, og har en selvrensende effekt.

Herregård Paintmaster brukes på kledning av furu og gran og kan også brukes på overmalbare fasadeplater av Eternit og metall.

TEMA: VINDUER OG DØRER

Når det kommer til dør og vindu er dette elementer på huset som males med en annen type maling, og ofte er det fiklete og langtekkelig arbeid. Spesielt vinduer med sprosser er det mange som gruer seg til å ta fatt på. De mest søkte spørsmålene når det kommer til dør og vindu dreier seg om både praktiske og teoretiske problemstillinger.

 • Hvordan male dør?
 • Hvordan male dør med glass, speil eller sprosser?
 • Kan jeg male dør og dørkarm i samme farge?
 • Hvilken maling til dør og vindu?
 • Må jeg maskere for å male vindu?

Det er mer enn bare maling det lures på. Når det kommer til vinduskitt, lurer forbrukeren på hele prosessen, bare se de mest søkte frasene her:

 • Vinduskitt eller silikon?
 • Hva er vinduskitt?
 • Hvordan fjerne vinduskitt?
 • Hvordan bruke vinduskitt?
 • Hvor lenge må vinduskitt tørke før jeg kan male?
Se flere bilder
vindu i vegg med malingspann foran

Foto: Tjæralin

MATT vindusmaling fra Tjæralin.

Grunning og toppstrøk i ett for vindu

Hva: Tjæralin Matt Dør & Vindu

Beskrivelse: Med den silkematte oljedekkbeisen Tjæralin Matt Dør & Vindu får du nå også i en tidløs og sofistikert finish med glans 20 til husets mest utsatte detaljer. Fra før finnes malingen i 60-glans. Malingen kan blandes i de fleste farger. Dette er et «to-i-ett»-produkt med både grunning og toppstrøk i samme spann for langvarig beskyttelse av dører, vinduer, staffasje, garasjeporter, stakitt og gjerder.

Malingen kan påføres direkte på nytt tre og kan også brukes på tidligere malte flater. Den har god dekkevne, også på høvlede kanter, og flyter fint ut og kan brukes i temperaturer ned til -15 °C og er overmalbar etter cirka 24 timer.


Se flere bilder
mann kitter vindu

Foto: Chera Westman/ifi.no

VINDUSKITT fra Dana Lim.

Enkel reparasjon for kittfalser

Hva: Vinduskitt 685

Beskrivelse: Kittet som tetter mellom vindusglass og rammen utsettes for stor belastning. Her renner vann og smuss ned, og kittfalsen kan bli sprø, sprekke opp eller til og med løsne. Da kan Vinduskitt 685 brukes for reparasjon. Dette er et hurtigtørkende vær- og UV-bestandig kitt med minimalt svinn som gir tett resultat og lang holdbarhet. Kittet herder til en elastisk masse ved kontakt med luftens fuktighet og kan males over med de fleste vannbaserte- og visse alkydmalinger. Massen hefter på de fleste materialer som er vanlige i vinduer: tre, glass, maling og PVC. Vinduskittet kommer på patron og påføres med fugepistol og glattes ut med kittkniv eller fugepinne og glattevæske. Dana Lim Vinduskitt 685 er nøytralt og ftalatfritt og kan brukes i Svanemerkede bygg.

TEMA: EPOXYMALING FOR TERRASSE

Denne mystiske malingen som kommer levert med to spann er det mange som er nysgjerrige på. Innhold med epoxymaling på sosiale medier har stappfulle kommentarfelter, og søketrendene er tydelige på hva folk lurer på. Her er det rett og slett mange som stiller de samme spørsmålene:

 • Er epoxymaling giftig?
 • Hvordan male med epoxymaling?
 • Hvordan fjerner man epoxymaling?
 • Kan man bruke epoxymaling utendørs?
 • Kan man bruke epoxymaling på baderomsgulv?

I tillegg til praktiske spørsmål er det mange som forsøker å finne ut av hvor man kan benytte seg av produktet. Fra mest søkt til mye søkt, her er rekkefølgen på hvor folk ser for seg å bruke produktet:

 • Båt
 • Fliser (på bad)
 • Gulv
 • Garasjegulv
 • Baderomsgulv
 • Betonggulv
Se flere bilder
To bokser oppå hverandre

Foto: Gjøco

EPOXYMALINGEN Poxydekk Ekstrem fra Gjøco.

Slitesterk epoxy for terrasse og balkong

Hva: Poxydekk Ekstrem

Beskrivelse: Gi terrassen eller balkongen et ekstra slitesterkt gulv med epoxymaling. Behandlingen kan brukes på gulv og på underlag av betong, puss og harde bygningsplater og kan i tillegg til balkonger, svalganger, trapper brukes på støpte plattinger, garasjegulv, vaskerom og kjellere.

Fargen på Poxydekk Ekstrem er lys grå, NCS S 3000-N. Epoxymalingen gir en blank overflate med ekstra god slitestyrke og som tåler fuktpåkjenning og er motstandsdyktig overfor de fleste kjemikalier.

Epoxymaling består av to komponenter som blandes sammen like før bruk. Det beste er å tømme blandingen direkte på underlaget og så rulle malingen utover. Pensel kan også brukes. Malingen herder raskt, og etter cirka ti timer er flaten gangbar. Ved bruk av epoxymaling skal det benyttes egnede hansker, arbeidstøy og briller.

TEMA: TEKSTIL FOR UTEROM

Nordmenn elsker å være ute, og flere og flere ønsker seg lune og behagelige uterom. De fleste med en uteplass har egne utemøbler, men det å style opp utemøblene med tekstiler blir stadig mer populært. Her er spørsmålene når det kommer til tekstil utendørs:

 • Utetepper på rull
 • Utetepper metervare
 • Utetepper som tåler regn
 • Store utetepper
 • Tekstil til utemøbler

Går vi mer i dybden, ser vi at det er mange som søker etter butikker som selger utetepper. Søkene som går mest igjen er «Utetepper [butikknavn]» - så det er tydelig at forbrukerne leter etter steder de kan handle teppet de ønsker seg.

Se flere bilder
to tepperuller i vannet

Foto: InHouse

UTETEPPE Tyler fra InHouse.

Lun utesommer

Hva: Utetepper

Beskrivelse: Med et teppe å sette beina på blir også en kjølig sommerkveld lunere. Utekolleksjonen til InHouse er blitt utvidet med flere nye tepper som tåler både sol og regn. Teppet Tyler er laget i 100 prosent polypropylen og er beregnet for utendørs bruk. Teppet har en fin chevronvev og kommer i to naturfarger og i størrelsene 160x230 og 200x230 centimeter.

At 2024 kan være året da Art Deco-stilen kommer tilbake for alvor, er Athen et eksempel på. Mønsteret med de gjentakende, geometriske detaljene er en klassiker som aldri riktig har gått ut av moten. Teppet kommer tre bunnfarger: blått, beige og grått – og er laget av 100 prosent polypropylen i størrelsene 160x230 og 200x290 centimeter.


Se flere bilder
stripete teppe

Foto: Intag

UTE/INNETEPPE-kolleksjonen Strata fra Rols/Intag.

Innetepper ute, utetepper inne?

Hva: Ute/innetepper

Beskrivelse: Rols lanserer teppenyheten Strata; kolleksjonen er resultatet av et spennende samarbeid med deigsnduoen Wallace & Sewell. Strata er en teppekvalitet som kan brukes ute og inne. Teppet har høy lysekthet og er med sin sisal-look svært slitesterke, og siden de godt tåler vann kan flekker enkelt vaskes bort.

Strata passer like godt i gangen, på kjøkkenet eller spiseplassen som i uterommet eller på terrassen. Teppene kommer i flere design og farger, og med kanting – akkurat som du ønsker det! Lages etter ønsket mål med en bredde på opptil tre meter.


Se flere bilder
puter i utesofa

Foto: Intag

KLASSISKE MORRIS-design for uterom.

Klassiske design med utefunksjon

Hva: Utetekstil

Beskrivelse: Morris & Co. har lansert kolleksjonen «The Outdoor-Performance» med tekstiler som kan brukes både ute og inne. I kolleksjonen kombineres klassiske Morris-design som Acanthus, Holland Stripe og Willow Bough med funksjonelle egenskaper. Tekstilene er laget spesielt for å tåle sommersol, er vannavstøtende, vaskbare, har høy slitestyrke og høy grad av lysekthet. Kolleksjonen består av totalt ni design i en naturlig og dempet fargepalett.

Også Rubelli har laget seks nye tekstiler som tåler utendørs bruk, men som like godt kan benyttes innendørs. Kolleksjonen Gardens er skapt under kreativ ledelse av Studio Formafantasma og består av rikt dekorerte design i et bredt fargespekter.


Se flere bilder
to tepper på hverandre

Foto: Polyflor

GJENBRUKBART uteteppe fra Object Carpet/Polyflor.

Middelhavsfølelse i utestuen

Hva: Ute/innetepper

Beskrivelse: Matteo Thun Antonio Rodriguez har utvidet Mediterraneo-kolleksjonen for Object Carpet med nye standardstørrelser og design. Nøkkelord er Autentisk italiensk, naturinspirert og tidløst. Enten teppet plasseres i stuen, på kjøkkenet eller i uterommet får rommet et snev middelhavsjarm. Til tross for sitt robuste og naturlige utseende, som minner om rotting, er teppet overraskende mykt, sensuelt og smidig. Den naturlige følelsen inviterer deg til å ta av deg skoene.

Kolleksjonen er laget av resirkulert materiale som kan gjenbrukes flere ganger etter bruk. Teppet produseres i tre meters bredde, noe som gjør det mulig å lage runde tepper på mellom 1,50 og 3 meter i diameter, samt fem kvadratiske formater mellom 1,5x2 og 3x4 meter. Det er også mulig å bestille teppene på mål.

TEMA: TETTE, LIME, FUGE

Lim og fug er temaer som engasjerer stort på sosiale medier, og for mange som ikke jobber i bransjen er det meste på patron et myteomspunnet tema. Ute i butikk er det gjerne en stor vegg med patroner av alle slag, med liten skrift, og hva som skal brukes hvor er ikke bare-bare å finne ut av. Her er de mest søkte spørsmålene om lim og fug til utendørs bruk:

 • Hvordan fuge skifer utendørs?
 • Hvordan fuge fliser utendørs?
 • Hvilket lim til utendørs bruk?
 • Når kan man lime ute?
 • Hvilke temperaturer kan man lime i?

Det er også mange som søker på «lim til slim», men det er mer rettet mot forbrukere som vil lage lekeslim – og ikke like relevant for byggebransjen.

Se flere bilder
teglvegg med fugesprøyte

Foto: Bostik

TETT MUR med A920 Express Mortar fra Bostik 

Enkel fiks for murfuger

Hva: Bostik A920 Express Mortar

Beskrivelse: Gjennom sprekker og hull i murfugene kan vann og annet trenge inn. Med et sementbasert, ferdigblandet reparasjonsfiller er dette enkelt å fikse. Reparasjonsmassen A920 Express Mortar fra Bostik er egnet for reparasjon av murfuger i vegger innendørs og utendørs. Dette er en bruksklar sementfix som hefter godt uten bruk av primer, også til lett fuktige underlag. Massen har i seg selv ingen farge og kan overmales med både vannbasert og syntetisk maling.


Se flere bilder
skifervegg

Foto: Chera Westman/ifi.no

FIKS FUGENE med Concrete Fix 549 fra Dana Lim.

Reparasjonsmørtel på patron

Hva: Concrete Fix 549

Beskrivelse: Ved hull og sprekker i murverket kan Concrete Fix 549 være løsningen. Den akrylbaserte reparasjonsmørtelen fra Dana Lim leveres i patron og brukes til både innendørs og utendørs reparasjoner. Mørtelen påføres med en vanlig fugepistol og kan håndteres av både proffer og hjemmefiksere. Etter tørking er den vær- og vannbestandig og kan enkelt slipes og males for å blande seg sømløst inn i omgivelsene.


Se flere bilder
dame fuger dør

Foto: Sika

TETTE, LIME OG FUGE med Casco MultiTech.

Allsidig tetting for ute og inne

Hva: Casco MultiTech

Beskrivelse: Alle som pusser opp kommer til å ha et behov for noen patroner med lim og fug til å tette sprekker eller lime sammen ulike ting. Casco MultiTech limer og fuger og kan brukes til det meste både ute og inne siden massen fester på de aller fleste materialer og underlag.

Gliper mellom kledningsbord, lekkasjer ved beslagene rundt pipa og utette takrenner og nedløpsrør tettes med denne. Det samme gjelder for utettheter rundt ventiler i grunnmuren som ellers kan være en åpen vei for mus, regnvann og snøsmelting. MultiTech kan brukes selv om materialene er kalde og fuktige, og kommer i syv forskjellige farger: hvitt, to ulike grå, sort, og tre brune trefarger.

Ekstra allergivennlig proffmaling
Bransjenytt

Ekstra allergivennlig proffmaling

Den første malingen som er godkjent i henhold til den felles skandinaviske merkeordningen for ekstra astma- og allergivennlige produkter heter Dekso Aïr og er utviklet av Flügger for...

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.