FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
6_MALE_2.jpg

Foto: Tom Riis/ifi.no

Hva kan vi forvente i oppussingsåret som kommer?

I 2020 brukte norske husstander 88,4 milliarder kroner på oppussing av egne boliger, hvilket var en betydelig vekst fra året før. Reiseforbud og mer tid hjemme var blant faktorene som bidro til en solid vekst i denne delen av byggemarkedet i 2020. Men hva kan vi forvente av året som kommer?

Kåre Elnan/Prognosesenteret

Kåre Elnan/Prognosesenteret
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For å forstå dette er det viktig å forstå hvordan de ulike delsegmentene kommer til å utvikle seg i tiden som kommer.

Den største delen av ROT-boligmarkedet er det vi kaller vedlikehold, og består av de arbeidene vi gjør med boligene for å opprettholde og ta vare på dagens standard. Denne delen av ROT-markedet utvikler seg gjerne relativt stabilt i takt med økningen i boligmassen, dvs. mindre enn 1 prosent årlig.

Renoveringsarbeidene er arbeider som bidrar til å øke kvaliteten i boligene, og hadde et løft i 2020. Renteøkninger, svakere boligprisvekst, mindre tid hjemme og mer forbruk av andre varer og tjenester, er de viktigste årsakene til at vi venter at renoveringsdelen av ROT-boligmarkedet vil vokse moderat fremover. I tillegg har de eksepsjonelt høye trelastprisene også bidratt til å legge en demper på oppussingsiveren blant norske husstander.

Hvor mange planlegger å pusse opp?

Målt i antall husstander som planlegger å pusse opp er det ingen nedgang å spore. Andelen som planlegger å pusse opp innvendig eller utvendig, er faktisk høyere i våre målinger for 2021, enn i 2020. Isolert sett bør jo det bety en positiv impuls i markedet?

Det er spesielt for de innvendige arbeidene vi registrerer at flere planlegger å pusse opp, og per 3. kvartal 2021 svarte en fjerdedel at de hadde planer om å pusse opp innvendig i løpet av neste 12 måneder. Det betyr nesten 630 000 husstander. Til sammenligning var det i overkant av 350 000 husstander som gikk med planer om utvendig oppussing, som er på samme nivå som for ett år siden.

Det er stue, kjøkken og soverom som står øverst på oppussingslisten blant dem som vil pusse opp inne i boligen, mens utvendige malerarbeider, nye vinduer og ytterkledning/fasade er de utvendige arbeidene flest planlegger å utføre i året som kommer. 

Hvor mye penger bruker vi?

Utviklingen i ROT-boligmarkedet forventes å ligge relativt stabilt sammenlignet med 2020-nivået. Ser vi ytterligere ett og to år frem i tid vil veksten bli noe bedre, med 2-3 prosent vekst de kommende årene.

Veksten i seg selv er kanskje ikke så stor at det er grunn til å sprette champagnekorkene, men med tanke på at verdien av de samlede ROT-arbeidene på norske boliger snart vil passere 90 milliarder kroner, er det kanskje likevel grunn til å planlegge en liten feiring av året som kommer.

Mer informasjon
Les mer
OM PROGNOSESENTERET

Prognosesenteret er et frittstående markedsanalyseforetak som har spesialisert sine tjenester til å omhandle markedsproblematikk knyttet til de europeiske bygge-, anleggs- og eiendomsmarkedene.

De gir aktører på det nordiske byggemarkedet innsikt og forståelse som skal hjelpe til med å optimere lønnsomhet og ta kloke beslutninger.

Se flere bilder
Kåre Elnan

Foto: Robert Walmann/ifi.no

KÅRE ELNAN: Elnan er partner og leder for konsulentvirksomheten i Prognosesenteret AS. Han har jobbet i selskapet siden 1990 og har meget bred erfaring med alle typer analyser rettet mot bolig- og forbrukermarkedet i Norden.    

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.