Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Husfarger 2024-ROSA PIPPIHUS-FotoNordsjö.jpg

Foto: Nordsjö

Dette sier ekspertene om husfarger i 2024

For mange er det ofte mest aktuelt å gå for den samme fargen på nytt når huset skal males. Og selv om en ny farge kan fremheve huset bedre, velger de fleste mer eller mindre likt som alle andre: hvitt, grått og sort. Har vi gitt opp?

Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Vi har snakket med flere malingseksperter for å ta tempen på hvilke fasadefarger som er aktuelle for tiden. Hvilke farger går det mest av, og vil vi nordmenn bare ha de tradisjonelle fargene?

Liten interesse for skarpe farger

Linn Färnlund Jacobsen, analytiker hos Flügger, sier at det der går mest i de tradisjonelle fargene:

– Beige toner beveger litt på seg. Vi ser en positiv mottakelse av nyanser som Røykksvarts. Det går fremdeles i gråfarger og sort, spesielt til funkis boliger, der er sort maling eller beis med helt matt overflate ofte brukt. Vi ser ikke interesse for så mange skarpe farger, men gjerne litt nedtonet av rødt, gult og blått, samt de tradisjonelle hvite, brune, røde og noe grønt.

Se flere bilder
svart hus hage gjerde blå himmel

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

SVART: Mørke farger har blitt populært de siste årene og kler mange hus godt. Husk at treverket og huset innvendig blir veldig varmt av sort.

Hvitt topper statistikken

Ann-Charlotte Linde, nordisk fargesjef hos Nordsjö, har fargesatt tusenvis av hus gjennom årene.

– Å velge farger til fasader kan være utfordrende, det finnes et tusentalls farger å velge i. Det handler like mye om å skape harmoni med omgivelsene, som å lokke frem det unike med akkurat ditt hus. Ved hjelp av maling og farger, kan du påvirke om huset ditt oppleves klassisk og stilrent, eller mer sjarmerende og tiltalende.

– Det er viktig at man planlegger og tenker gjennom sine fargeidéer og prøver disse i praksis.

– Jeg går alltid ut fra husets arkitektur, tilstøtende bygninger og hvor huset ligger. Ofte er også en del farget gitt og må tas hensyn til, alt fra fargen på taket til vinduer som ikke skal males om og takstein. Helheten er viktig, både for huseieren og naboene, sier hun.

Hvitfarger har toppet statistikken hos Nordsjö, med sort/mørke nyanser på annenplass, men før man velger det samme som «alle» andre, kan det være lurt å velge en farge man virkelig liker og som man vil sette pris på å se hver dag i flere år fremover.

Se flere bilder
beige hus hage grønt

Foto: Teknos

BEIGE: Varianter av beige er mer brukt den siste tiden.

Grønt er skjønt

Tale Henningsen, fargeekspert hos Fargerike, ser en viss endring i trenden, selv om hovedtyngden fortsatt ligger i de tradisjonelle fargene:

– Vi ser en dreining mot et mer variert fargebruk. Det er foreløpig mindre fargebruk i de urbane strøkene, men dette vil nok endre seg. Vi ser at det selges mer farger. Spesielt grønne farger ser ut til å vinne terreng, Olivenlund er en populær farge. 

- Nå starter en ny sesong, så det er jo ikke så mye som er solgt enda, men jeg ser er at butikkene ruster seg godt med fargelameller til våre fargebarer.

Fargene i produsentenes fargekart kan gjerne virke litt skitne og kjedelige. Dette er helt tilsiktet, fordi økt sorthet og lavere kulørthet, altså mindre farge, er nødvendige virkemidler for å få farger som fungerer godt på fasader. Et helt hus er en stor flate, så det at fargene gjøres mer «skitne» kompenserer for at de er brukt på et såpass stort element i tidvis kraftig lys.

Se flere bilder
grønt hus solskinn

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

GRØNT ER SKJØNT: Her er et gammelt trehus i Bergen malt i en spenstig grønnfarge som kler det godt.

De tradisjonelle holder stand

May Britt Gjøen, markeds- og designsjef hos Gjøco, mener det er mange hensyn å ta når huset skal males utvendig:

– Valg av farge og maling påvirkes av hustype, omgivelsene rundt, trender og av nasjonale og lokale tradisjoner. Fargene er et virkemiddel som kan få huset til å stikke seg frem, eller gli mer harmonisk inn i omgivelsene. En fargeprøve vil oppleves lysere og mer fargesterk når den blir malt på en større flate utendørs. Et tips er å velge en farge med mer sorthet og mindre fargestyrke enn den du ønsker. Mal prøveoppstrøk på veggen, og studer fargene til ulike tider på døgnet.

– Selv om huset ditt er din signatur utad, er det viktig at det skal passe inn i omgivelsene. Mitt inntrykk er at vi fremdeles er ganske tradisjonelle og trauste med valg av eksteriørfarger, og at trenden med sort, brunt og gråfarger utvendig holder seg, sier hun.

Se flere bilder
blått hus med hvitt

Foto: Flügger

BLÅTT: I Norge er det ikke så stor tradisjon for blåmalte hus, og blåfarger kan være vanskelige, men det finnes fine varianter som kler omgivelsene godt. 


Se flere bilder
okergult lite hus tre stoler

Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike

SOMMERLYKKE: Her skinner huset om kapp med solen.


Se flere bilder
hvitt hus rødt tak gress

Foto: Gjøco

TRADISJON: Hvitt har blitt en tradisjon her i Norge de siste tiårene. Lengre tilbake var det ikke så vanlig med hvite hus. Hvite hus har sine fordeler og ulemper, svertesopp synes for eksempel ekstra godt på en hvit flate.


Se flere bilder
blått hus hagemøbler

Foto: Tjæralin

HERSJØBLÅ: Hvis du vurderer blått kan kanskje denne være et alternativ å ta med i vurderingen? En fin dus blåfarge som passer til alt det grønne i naturen.

Tørt tre råtner ikke
Teknisk

Tørt tre råtner ikke

Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Uansett type overflatebehandling gjelder at treverket skal være tørt. Er ytterveggen dessuten riktig konstruert, vil eventuell tilført...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.