Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
IMG_3069.jpg

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Her er deltakerne til NM i Overflateteknikk

Under Bygg Reis Deg 20.-23. oktober skal det kjempes å bli norgesmester i Overflateteknikk, i grenene Maling og Gulvlegging.

Robert Walmann/ifi.no

Robert Walmann/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Treningsoppholdet på opplæringssenteret på Stovner er over. Nå er det opp til utøverne å trene på alt de har lært på egen hånd.

Landets beste

For om kort tid er det alvor. Da skal gulvleggere og malere i ringen for å kjempe om å bli landets beste i sitt fag. Publikum, dommere, fotografer og andre vil se spektakulære øvelser når scenelyset tennes.
Se flere bilder
Stovner

Foto: Robert Walmann/ifi.no

ØVELSE GJØR MESTER: Treningsleiren på Stovner er over. Nå er det snart alvor. Her er gulvleggerne i treningsmodus under kyndig ledelse av Per Gunnar Jansen fra Ardex. 

Gullrekka er klar

− Vi er stolte over å endelig kunne presentere dem som skal reise til NM for å konkurrere. Dette er store talenter i sitt fag, som også er med på å øke yrkesstoltheten i bransjen vår, sier Kari Silsand Wilsgård fra MLF.

Se flere bilder
Kari S. Wilsgård MLF

Foto: Robert Walmann/ifi.no

ALT ER KLART: - Vi har en fin gjeng som er klare til å konkurrere i Overflateteknikk, sier Kari S. Wilsgård fra MLF. 

Caroline Sømme (23) Drøbak Malermesterservice AS

− Hvordan trener du til NM:
− Jeg har trent på en dør som ei dame ga bort på FINN, og har en gipsplate stående hjemme som jeg trekker streker på. Neste uke skal jeg trene på tapetsering.

− Fortell litt om deg selv
− Jeg bor i Ås sammen med samboeren min som er tømrer. Vi driver og totalrenoverer leiligheten, og får brukt kompetansen vår godt. Jeg skal snart bli hundeeier og gleder meg veldig til det.

− Hva er din bakgrunn?

− På videregående gikk jeg Medier & Kommunikasjon, men det passet ikke helt for meg. Deretter jobbet jeg i butikk. Det var litt tilfeldig at jeg startet som maler, en kompis anbefalte meg til et firma som trengte lærlinger.

− Interesser?
− Jeg er veldig glad i å lage mat, og prøver å få til ordentlige middager i helgene når det er litt tid. På hverdagene er det ganske hektisk, så da synes jeg det er godt med litt ro når jeg kommer hjem, og slapper gjerne av med Netflix på sofaen.

Se flere bilder
Caroline Sømme

Foto: Kari S.-Wilsgård

Caroline Sømme (maling)

Sander Kvittingen (23) Malermester Kvittingen AS

− Hvordan trener du til NM:
  Jeg har trent en god del på dør. Jeg har også vært en tur hos Tor Meusburger i Odda, som har vært med i EM tidligere, og jobber med mange antikvariske prosjekter. Han har lært meg litt triks både i tapetsering og strektrekking, så litt mer trening på det, så håper jeg det sitter før NM.

− Litt om deg
 Jeg bor i en ganske ny leilighet på Os, som jeg driver og pusser opp. Jeg har pusset opp selv siden mai, men det tar litt tid når man har mange baller i lufta. Nå har jeg stått og malt lister, så nå nærmer det seg ferdig.

− Bakgrunn
 På videregående gikk jeg studiespes, før jeg tok ett år på TV- og filmproduksjon på universitetet etter det.  Jeg har alltid vært glad i film og redigering og klipping, så det var gøy. I firmaet her har jeg vært med og jobbet siden jeg var 12-13 år, men det tok noen år før jeg heiv meg helt på malerbølgen.

− Interesser:
 Jeg har alltid hatt mange baller i lufta, men det er fotball som er den store lidenskapen. Nå spiller jeg på Os 3. divisjon, så i tillegg til full jobb rekker jeg ikke så mye mer enn det. Det blir gjerne fotball 5-6 dager i uka med treninger og kamper.   

Se flere bilder
Sander Kvittingen

Foto: Kari S. Wilsgård

Sander Kvittingen (maling)

Ekkalak Topp Nordholm (24) Nor Entreprenør AS

− Hvordan trener du til NM:
 Jeg trener litt etter jobb på lageret etter jobb. Nå går strektrekkingen mye bedre, etter at jeg har funnet min egen rytme på det.

− Litt om deg
 Jeg er fra Skien, men flyttet til Oslo for hit for syv år siden fordi jeg fikk lærlingplass her. Daniel Steen Strøm var instruktøren min, og årsaken til at jeg besto svennebrevet mitt, føler jeg. Så jeg har lyst til å gi litt ekstra skryt til han.

− Bakgrunn:
 På videregående gikk jeg på Skogmo i Skien, og følte raskt at maling var min greie. Jeg tok opp penselen og fikk raskt dreisen på det. Så jeg flyttet til Oslo og fikk lærlingplass der. Yrkesteorien har jeg tatt ved siden av hos opplæringskontoret i Oslo.

− Interesser:
 Jeg jobber ganske mye. Når jeg ikke jobber som maler, så jobber jeg som vekter. Jeg har utdanning som det også, så helgene går med til det. Jeg har mye energi og liker å holde meg i aktivitet. På hverdagene tar jeg gjerne en treningsøkt på SATS etter jobb. Det må skje noe hele tiden. Jeg liker ikke å sitte så lenge stille.

Se flere bilder
Ekkalak Topp Nordholm

Foto: Kari S. Wilsgård

Ekkalak Topp Nordholm (maling)

Sindre Aarstad (27) Andersen Kjærnsmo

 Hvordan trener du til NM:
 Jeg har ikke fått trent så mye ennå, for det har vært mye å gjøre både på jobb og privat, så jeg har ikke hatt så mye tid til det. I neste uke har jeg satt av litt tid til trening.

− Litt om deg:
 Jeg er født og oppvokst på Vestli. Jeg giftet meg i sommer, og vi kjøpte oss rekkehus på Fjerdingby som vi flyttet inn i august. Det har vært en ganske hektisk periode, men heldigvis var rekkehuset ganske nytt, så vi har ikke trengt å pusse det opp. Vi har bare tatt litt overflater.

− Bakgrunn:
 På videregående gikk jeg studiespes, og var i London i 2. klasse. Jeg ble litt skolelei etter hvert, og jobbet som vekter i noen år. Etter hvert ble det litt vanskelig med kun nattarbeid, spesielt etter at jeg fikk kjæreste, og jeg begynte å se etter en dagjobb. Jeg fikk tilfeldig høre fra Evy, moren til en venninne, at de trengte flere folk der hun jobbet, og tenkte jeg kunne prøve meg som gulvlegger. Det har jeg ikke angret på, det var full klaff med en gang. Her trives jeg veldig godt

− Interesser:

 Jeg spilte mye golf da jeg var yngre og har tatt opp det litt igjen nå; i tillegg er jeg veldig glad i å være ute i naturen. Jeg er dessuten blodfan av United, og får med meg absolutt alle deres kamper.

Se flere bilder
Sindre Arstad

Foto: Kari S. Wilsgård

Sindre Arstad (gulv)

Leon Seilen (23) Øystein Tvedt AS

− Hvordan trener du til NM:
 Jeg har trent ganske mye. Nå trener jeg på linooppgaven, på tettskjæring og sveising. Det går fint, men det er utfordrende. Det er ikke dette jeg driver med hver dag.

− Litt om deg:
 Jeg bor i Bergen sammen med samboeren min nå. Opprinnelig kommer jeg fra Osterøy, hvor jeg er født og oppvokst. Bakgrunn På videregående gikk jeg TIP og utdannet meg til industrimekaniker, men det ble litt for monotont og rutinepreget for min del. Litt tilfeldig kom jeg over en avisannonse for Øystein Tvedt AS om at de trengte lærlinger. Jeg hadde aldri hørt noe særlig om gulvleggeryrket tidligere da, egentlig. Nå har vært lærling her i to år, og trives veldig godt.

− Interesser

 Jeg spiller gitar i to band og har holdt på med musikk hele livet. I det ene bandet spiller vi litt eksperimentell amerikanskinspirert folk rock, mens det andre bandet spiller blues/ funk. Nå har det vært rolig, og vi har vært mye i studio under pandemien, men fremover blir det nok mer konserter nå. Jeg gleder meg til mer liveopptredener og å treffe folk igjen.

Se flere bilder
Leon Seilen

Foto: Kari S. Wilsgård

Leon Seilen (gulv)

Espen Kolbjørnsen (22) Ragnvald Moe AS

− Hvordan trener du til NM:
 Jeg skal trene litt i morgen, på lørdag. Jeg har fått bestilt litt utstyr som ble brukt på treningssamlingen, og får bruke lageret på jobben i helgen. Hverdagene er såpass hektisk at da rekker jeg ikke å trene så mye konkret, men jeg legger jo gulv hver dag på jobb.

− Litt om deg
− Jeg bor i Åsmarka, en halvtime unna Lillehammer. Jeg har en kjæreste og liker å være sosial og henge med kompiser. Bakgrunn Jeg startet på Bygg og Anlegg på Lillehammer Videregående, og gikk ett år der. Vi fikk prøve oss i flere fag, og Tore fra Ragnvald Moe AS var innom og viste frem gulvleggerfaget, og vi fikk lov til å prøve oss på det. Det synes var skikkelig spennende, så jeg søkte om lærlingplass hos dem, og det fikk jeg. Mens jeg jobbet, tok jeg yrkesteorien ved siden av, og nå har jeg vært her i snart tre år. I sommer tok jeg svennebrevet og stortrives i bedriften.

− Interesser
 Det varierer litt ut fra årstiden. Jeg er glad i å stå på ski, twintip. Jeg bor veldig nærme Sjusjøen, så jeg står mye på ski der. Om sommeren kjører jeg båt og vannscooter på Næravatnet. Og så er jeg en ganske sosial type, så jeg henger mye med kamerater.

Se flere bilder
Espen Kolbjørnsen

Foto: Kari S. Wilsgård

Espen Kolbjørnsen (gulv)


Klikk-vinyl
I en kasse med et utgående hjørne og fem inngående hjørner skal det legges klikk-vinyl i mønster. Utøverne skal også sette på fotlist.

Teppe
I teppeoppgaven skal det, i banevare fra Polyflor, felles inn et mønster bestående av logotypen til Bygg Reis Deg-messen. Det skal også legges en bord rundt kanten.

Linoleum
Linoleumoppgaven består i å legge 2,5 millimeter kompakt linoleumsbelegg i en kasse med skrått hjørne, et ytterhjørne samt to innvendige hjørner. I den grå hovedfargen skal det felles inn to sirkler, hvor ytterste sirkel er delt i fire. Sirklene skal tettskjæres. Rundt ytterkanten legges en rød bord der overgangen sveises med kontrastfarget tråd.

Dette er oppgavene som det skal konkurreres i:
Se flere bilder
Stand

Foto: Kari S. Wilsgård

ARENA: Slik vil arenaen se ut. Her skal deltagerne konkurrere og publikum får se alle i aksjon. 

-->
Dette er oppgavene som det skal konkurreres i:

Dør med karm og listverk
En ferdig grunnet fyllingsdør med karm og listverk skal males. Dørbladet males på utgående side og forkant, i to farger som utøveren selv velger.
Karm og lister males lys grå (NCS S 6010-Y30R). Glans 40.

Vegg
En vegg skal males med bunnfarge i to strøk. Til oppgaven brukes valgfri veggmaling fra de tre malingsponsorene, i glans 05 og farge NCS S 1510-Y30R. I år forsøker vi å bruke Walls2Paint-plater, for å redusere utfordringer med sjablong og maling som blir revet av veggene, som vi opplevde ved forrige mesterskap

Tapet
Veggen rundt døren og tilstøtende vegg skal tapetseres med vinyltapet som presenteres først når mesterskapet starter. Monteringen avsluttes i hjørne mot malt vegg. Alle deltakere får det samme tapetdesignet, men i ulike farger.

Sjablong
På den malte veggen skal utøveren sjablongmale. En selvklebende sjablong med Mal Proff logo deles ut ved konkurransens start. Dessuten skal utøverne på valgfri måte tilføre veggen navnet på sin hjemby – her er det lov å ha med egen sjablong. Tape kan brukes for å feste sjablonger og til oppmåling, men får ikke males imot.

Strektrekking
Det sjablongmalte området skal rammes inn med streker. Strekene utføres med strekpensel uten bruk av tape for å male etter. Strekene males med Beckers Decor Metall.

GULVLEGGING

Fall mot sluk
Deltakerne skal sparkle fall mot sluk. Sluket er sentralt plassert i en kvadratisk boks. Oppgaven skal simulere det vi gjør i hverdagen i våtrom.

Klikk-vinyl
I en kasse med et utgående hjørne og fem inngående hjørner skal det legges klikk-vinyl i mønster. Utøverne skal også sette på fotlist.

Teppe
I teppeoppgaven skal det, i banevare fra Polyflor, felles inn et mønster bestående av logotypen til Bygg Reis Deg-messen. Det skal også legges en bord rundt kanten.

Linoleum
Linoleumoppgaven består i å legge 2,5 millimeter kompakt linoleumsbelegg i en kasse med skrått hjørne, et ytterhjørne samt to innvendige hjørner. I den grå hovedfargen skal det felles inn to sirkler, hvor ytterste sirkel er delt i fire. Sirklene skal tettskjæres. Rundt ytterkanten legges en rød bord der overgangen sveises med kontrastfarget tråd.

Se flere bilder
Stand

Foto: Kari S. Wilsgård

ARENA: Slik vil arenaen se ut. Her skal deltagerne konkurrere og publikum får se alle i aksjon. 

To vinnende design i ett
Produktaktuelt

To vinnende design i ett

Sjoa er en ny ullserie som forener to av våre mest populære teppeserier de siste ti årene. Teppene er håndvevd i myk og varm ull, og kommer i tre tidsriktige meleringer; marmor,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.