Harriet Backers fargeunivers – en inspirasjon for dagens designere
Utstillingen «Hvert atom er farge» viser viktigheten av faglig ekspertise i fargebruk, både i kunst og design.
Ingvild Constance Festervoll Melien
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Harriet Backers vandreutstilling «Hvert atom er farge» har allerede vært i Paris, Stockholm og Oslo. Nå vises den på Kode kunstmuseer og komponisthjem i Bergen med et nytt og fargerikt utstillingsdesign.
Anette L’orange står bak farge- og designutformingen av utstillingen, som er kuratert av Tove Haugsbø. Inspirert av Backers bruk av komplementærkontraster har L’orange skapt en palett som spiller videre på kunstnerens egne farger og lysstudier.
– Målet mitt er å lage gode rom å være i, der farger og kunst fungerer som en symbiose og der det er dialog og harmoni mellom alle detaljer utstillingen, sier L’orange.
I stedet for mørke, mettede veggfarger, ofte brukt i museale sammenhenger, har L’orange valgt en mer balansert tilnærming. Et bevisst grep var å vekte en mørkere fargetone mot en lysere fargetone i hvert rom, toner som spilte godt med hverandre. Små «vinduer» og slisser i utstillingsrommene gir glimt av sterke kulører, noe som skaper rytme og dynamikk i rommene.
KOMPLEMENTÆRKONTRAST er vektlagt i utstillingen. Alle utstillingsrom er fargelagt med to eller flere farger.
Faglig ekspertise som verktøy
Utstillingen er et tydelig eksempel på hvordan farger handler om helhetlige opplevelser. Ved å bruke faglig ekspertise innen farge og romdesign har L’orange skapt en balanse mellom kunstverkene og rommene de vises i.
For publikum understreker utstillingen hvor viktig det er å ha kunnskap om fargesystemer, lysforhold og hvordan farger oppleves i ulike kontekster. En farge er aldri isolert, den oppleves alltid i samspill med lys, materialer og andre farger.
Denne innsikten er også avgjørende når fargeeksperter jobber med alt fra interiørprosjekter til merkevareutvikling. Fargevalg krever en kombinasjon av estetisk sans og teknisk forståelse, en fagkompetanse som er helt nødvendig for å skape gode visuelle opplevelser.
HARRIET BACKER-utstillingen på Kode åpner med bildet «Ved lampelys» (1890), der man tydelig ser hvordan fargene og lyset er med på å skape dybde og spenning i bildet. Bildet har lagt mye av føringen for utstillingsdesignet.
Lærdom for dagens designere
Backers arbeid viser hvordan bevisst bruk av farge kan skape stemninger og påvirke hvordan vi opplever rom. For dagens designere er dette en påminnelse om at farger ikke bare handler om trender, men om dypere sammenhenger mellom sanseopplevelser og romlige kvaliteter.
Kurator Tove Haugsbø ved Kode beskriver også hvordan farge kan være med på å tematisere kunsten.
– Fargene som L’orange har valgt har hjulpet oss å tematisere bildene til Backer på en god måte. Backer brukte mye komplementærkontraster i sine verk: rødt mot grønt og blått mot oransje. Disse fargene går også igjen i utformingen av utstillingen, sier Haugsbø.
Ved å bruke komplementærkontraster og subtile nyanser skapte Backer malerier som virker harmoniske, men samtidig fulle av liv. Den samme tilnærmingen kan brukes i moderne designprosjekter, enten det gjelder interiør, arkitektur eller grafisk design.
UTVALGTE FARGER: Veggene brytes flere steder opp av små vinduer og slisser, der sterke kulører som er hentet fra Backers malerier skaper gjenkjennbarhet, men samtidig uventede vendinger i utstillingen. Harriet Backer brukte mye grønt i sine bilder. Grønnfargene er hentet opp igjen i ulike varianter på veggene.
Et speil på vår tid
Utstillingen minner oss om at farger er mer enn overflate, de påvirker oss emosjonelt og psykologisk. I en tid hvor mange søker helhetlige og sanselige opplevelser er faglig ekspertise innen farge viktigere enn noensinne. Det å tørre å bruke farger på en mer bevisst måte har kraft til å endre opplevelsen av et rom, men det krever både kunnskap og forståelse.
«Hvert atom er farge» viser hvordan designer, kurator og andre fagfolk går langt utover det estetiske i sitt arbeid. Gjennom faglig innsikt og kreative grep kan man få opplevelser som påvirker hvordan vi ser og sanser verden rundt oss.
FARGEVALG krever en kombinasjon av estetisk sans og teknisk forståelse, en fagkompetanse som er helt nødvendig for å skape gode visuelle opplevelser.
Farge på blå resept?
Filipstad: Fjordbyens fremtidige fargeklatt?
Fargene lever i tradisjonshåndverket
«Bringing Back The Blues»
Hvordan forenes om en felles fargestrategi?
Fargemagasinet har nå en ny fargekommentator: Ingvild Constance Festervoll Melien. Melien er 37 år gammel og utdannet urbanist, fotograf og geograf. Hun er gjesteforeleser ved Høgskulen på Vestlandet og fast foredragsholder ved Norges Fargeakademi. Melien bistår også kommuner, utviklere, arkitekter og private med fargeveiledere og konkrete fargevalg, og har de siste årene jobbet for å motvirke «forgråning» av norske tettsteder gjennom foredrag, artikler og fargeveiledere. Som en forlengelse av dette har hun, sammen med Mette L´orange, utarbeidet Oslos første helhetlige fargeveileder for Filipstad bydel. INGVILD CONSTANCE FESTERVOLL MELIEN (f.1988) er utdannet og har bred erfaring fra presse, kommunikasjon og forskningsformidling og leverer jevnlig artikler og reportasjer til ulike magasiner og aviser. Melien har hatt en rekke fotoutstillinger og bidratt til flere bokutgivelser.
Ny leder i IFI!
Vi har gleden av å ønske Helge Bod Vangen velkommen som ny administrerende direktør i IFI!
IFI lanserer bransjestatistikk
IFI er i ferd med å lansere et interaktivt dashbord som gir medlemsbedriftene verdifull innsikt i markedsutvikling og økonomiske indikatorer. Verktøyet hjelper beslutningstakere til...
Holdbarhet: Dette er hva kundene vil ha til utendørsjobben
Farge-, interiør- og byggevarehandelen kappes om 550 000 kunder som planlegger utendørs oppussing og vedlikehold i vår og i sommer. Å male er det vanligste prosjektet, og for mange...
Trommetakt og topp stemning på Kulørs kjedetreff!
Latter, jubel og tromming på bordene – stemningen var på topp da Kulør samlet butikker og leverandører til kjedetreff 19.-20. mars. ved Gardermoen. Etter to dager med inspirasjon, workshops...
Klikkbare gulvlister
Pergos nye klikkbare gulvlister er laget med et mål for øyet, nemlig å gjøre monteringen enklere og finishen sømløs. Den egenutviklede Uniclic-system gjør installasjonen av gulvlister...
Innovativt design og bærekraftige løsninger for morgendagens interiør
Forbo Flooring har nylig relansert og utvidet de populære kolleksjonene Sarlon, Modul'Up og Eternal. Disse nyhetene kombinerer innovativ teknologi med dagens farge- og interiørtrender,...