Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Hardere gulv-Elemental Isocore XXL Oak Onega-FotoFarveringen.jpg

Foto: Farveringen

Hardere gulv med ny teknologi

Robusthet og formstabilitet er to viktige egenskaper når det kommer til gulv. Ny teknologi gjør det mulig å legge opp til 1 000 kvadratmeter klikk-vinyl i én sammenhengende flate, og å la 60 000 mennesker gå over tregulvet med uteskoene på – uten at gulvet skades.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Takket være kreative og gulvfaglig dyktige innovatører tøyes grensene for hva enkelte gulvtyper kan tåle av belastning og installasjon. Med blant annet trefiberteknologi og lukkede luftbobler forbedres egenskapene til trebaserte gulv og klikk-vinyl, slik at gulvet tåler mer og får delvis nye bruksområder.

Klikk-vinyl vokser som produktgruppe, og spesielt etter at de første barnesykdommene ble kurert, har både herr og fru Hvermansen og profesjonelle aktører sett fordelene med gulvtypen som både er pen å se på, god å gå på og lett å legge. Gulvprodusenten Aspecta, som har hovedkontor i Nederland og i Norge distribueres av Farveringen, har patentert en helt egen løsning for kjernematerialet i klikk-LVT.

– Hvor det i en rigid kjerne er massiv PVC, er Isocore fylt av luftbobler. Dette gir både lydisolerende og varmeisolerende egenskaper samtidig som det gjør noe med vekten; gulvet blir lettere å bære og håndtere, samtidig som det har en ekstrem evne til å absorbere trykk og slag, forklarer Øyvind Langelandsvik, teknisk ansvarlig hos Farveringen. 

Se flere bilder
Øyvind Langelandsvik

Foto: Chera Westman/ifi.no

GULVNERD: Øyvind Langelandsvik er distriktssjef og teknisk ansvarlig hos Farveringen. 

Store sammenhengende flater

Kjernematerialet er stivt og porøst, men ikke bevegelig. Teknologien blir kalt «strukturell lukket celleteknologi», og mister du noe tungt i gulvet skal det mye til før det blir et merke. Oppbyggingen av kjernematerialet kan sammenlignes med cellestrukturen hos naturkork – uten at egenskapene til Isocore kommer i nærheten av korkens unike isolasjonsevne og komfortegenskaper.

Stivheten og hardheten i kjernen gjør dog gulvet meget formstabilt. Isocore-gulv kan legges flytende i sammenhengende flater om 33 meter x 33 meter. Altså cirka 1 000 kvadratmeter.

– Det svakeste punktet i gulvet er endeskjøtene. Hvis Isocore legges på et for mykt underlag, kan endeskjøtene brekke og det oppstår høydeforskjeller mellom bordene. Gulvet har en integrert lyddempende bakside, og derfor skal det ikke brukes sammen med ytterligere gulvunderlagsplater. Hvis gulvet installeres på varmefolie, må den trykk- og varmefordelende platen være trykkfast nok, sier han.

Se flere bilder
Elemental Isocore

Foto: Farveringen

LANGE OG BREDE BORD: Aspecta Isocore ble lansert av Farveringen i 2018, og finnes i dag i åtte design i to ulike formater. Standardvarianten er 8 mm tykk, og bordene er 220 mm brede og 1510 mm lange.

Diffusjonssperre ikke nødvendig

Selve gulvet tåler fukt godt, og tar ikke skade av vannsøl eller våt rengjøring. Derimot kan det dannes mugg og sopp under gulvet og i den integrerte lydbaksiden, dersom restfukten i undergulvet er for stor.

– At gulvet tåler vann er en kjempefordel. Når fuktgehalten er innenfor grensene, trengs heller ikke diffusjonssperre under gulvet. Det kan legges direkte på betongen, også på gulv mot grunn og over innstøpt gulvvarme, sier Langelandsvik.

Se flere bilder
Hardere gulv-Elemental Isocore XXL Oak Onega-FotoFarveringen.jpg

Foto: Farveringen

EKSTRA STORE GULV: XXL-varianten er 1828 mm lang, men har for øvrig samme dimensjoner. – Vi merker at markedet etterspør lange bord, og har derfor faset ut noen av de kortere variantene, sier Øyvind Langelandsvik.

Hardere enn vanlig tregulv

Isocore-gulvene ble lansert av Farveringen i 2018. Vesentlig nyere på markedet er såkalt hardgjort tre, basert på en patentert trepulverteknologi. Denne typen gulv er det kun to produsenter i verden som lager, hvorav Farveringen fører Saga Hardwood.  

Eik regnes for å være et av de hardere treslagene og er derfor det vanligste materialet i parkettgulv. Hvor hardt et treslag er, måles etter den såkalte Brinell-skalaen, som sier noe om hvor stor plastisk deformasjon et materiale tåler.

– Men der vanlig eik har et Brinell-verdi på 3,7, har Saga Hardwood 10,0. Det gjør gulvet meget slitesterkt. Fabrikken utførte en test i Tyskland, der gulvet ble lagt i et inngangsparti til et kontorbygg. Alle som arbeidet i bygget gikk over gulvet hver dag, og da flere enn 60 000 personer hadde passert, ble gulvet analysert. De fant ingen slitasje, gulvet var kun skittent, sier Langelandsvik.

Se flere bilder
SAGA Hardwood

Foto: Farveringen

ENKEL RENGJØRING: Overflaten hos SAGA Hardwood er påført syv lag med en viskoelastisk og UV-herdet akryllakk med matt glans. Lakken er miljøvennlig og gjør gulvet holdbart og lett å rengjøre.

God ressursbruk

Saga Hardwood lages av en trefibermasse som er blandet med blant annet mineraler og fargepigmenter som presses sammen mellom en HDF-kjerne og en 0,6 mm eikefiner. Under høyt trykk og varme blir massen flytende, og trekker inn i porene i finersjiktet. Den pigmenterte trefibermassen fyller også ut eventuelle kvister og skader i finersjiktet, slik at de blir lite synlige. Baksiden kles med trefiner, og overflaten behandles med syv lag UV-herdet matt lakk som gjør gulvet lett å rengjøre og godt motstandsdyktig overfor riper, hakk og slag.

– Med denne teknologien er det også mulig å lage både lange og brede bord med et eksklusivt utseende, uten at koster skjorta. Metoden der kvistene fylles ut istedenfor at de kappes vekk, gjør at man får utnyttet eiken mye bedre.  

– Herdeprosessen gir gulvet en ekstrem hardhet. Vi anbefaler faktisk at gulvet kappes med en kapp- og gjerdesag med diamantblad, sier han. 

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.