Håper å inspirere flere til å pusse opp selv
Charlotte Holberg Sveinsen, fargesjef og kreativ leder hos IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, flyttet i fjor høst inn i nytt hus på Hamar. Planen var allerede den gang klar: det skulle males, og det skulle tapetseres. Sveinsen var tidlig bestemt på å gjøre mest mulig selv, og i gangen ville hun tapetsere.
Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
IFI lager mye forbrukerinnhold og inspirerer lesere og seere til å sette i gang med oppussing. Målet er at forbruker skal lykkes hjemme, og gjøre ting selv med suksess. Da er det på sin plass at IFI også går foran som et godt eksempel.
Sveinsen har aldri tapetsert før. Siden gangen hjemme på Hamar skulle tapetseres fikk hun med seg Roar Aune fra Storeys for å veilede, slik at hun kunne gjøre det selv - riktig. Prosessen ble filmet, i håp om å vise at selv om man aldri har tapetsert før, så er det noe alle får til.
Hjelp fra eksperten
Før Sveinsen startet fikk hun et lynkurs i tapet av Aune. Aune har mange års erfaring når det kommer til tapetsering, og har hjulpet mange over den første kneika. Han har som mål å vise alle hvor enkelt det er å tapetsere, og at det er noe alle kan få til.
– Det var veldig greit å få en liten innføring i hva jeg skulle gjøre. Hvordan jeg skulle forholde meg til mønsterrapport, hvilke produkter og verktøy man bør ha tilgjengelig, og ellers annen praktisk informasjon. Det er alltid litt skummelt når du skal gjøre noe for første gang, men Roar fikk det til å høres veldig overkommelig ut, sier Sveinsen.
LYNKURS: Før hun satt i gang og tapetserte, fikk Sveinsen et lynkurs i tapet av Roar Aune hos Storeys. Hun fikk nyttig informasjon om produkter, verktøy, mønsterrapport, tapetsymboler og mer.
Problemløser for ujevne vegger
I gangen på Hamar er veggene dekket med glassfiberstrie, og i stedet for å fjerne strien tok Roar Aune med seg et produkt som løser det problemet. Roll on Wall gjør det enkelt å få slette vegger. I tillegg til strietapet kan Roll on Wall brukes på profilert panel, murvegger og andre ujevne overflater. Roll on Wall limes direkte på veggen, og gir en jevn og fin overflate som er lett å tapetsere på.
– Det var veldig fint og greit å jobbe med Roll On Wall, og det ble som en generalprøve før jeg gikk i gang med selve tapetseringen. Som Roar sa til meg: nå startet du med det vanskeligste, i en trapp, med mange kriker og kroker. Det gikk overraskende fint når jeg fikk dreisen på det, sier Sveinsen.
SLETT VEGG: For å slette ut glassfiberstrien før tapetsering ble det brukt Roll on Wall. I tillegg til strietapet kan Roll on Wall brukes på profilert panel, murvegger og andre ujevne overflater.
Klassisk tapet
Tapetet Sveinsen valgte heter Hidden Treasures fra William Morris. Kolleksjonen er basert på åtte ulike mønstre som kommer fra Morris sine egne skisser, som er fullført og fargelagt av Björn Nilsson hos Midbec. I Norge distribueres tapetet gjennom Storeys.
– For mange kan dette tapetet se litt gammeldags ut, men det liker jeg, sier Sveinsen.
KLASSISK MOTIV: Tapetet Sveinsen valgte er et William Morris tapet med navnet Hidden Treasures. I Norge distribueres tapetet gjennom Storeys.
Umiddelbar forvandling
Selve tapetseringen gjorde Sveinsen unna på fem-seks timer. Hun fikk også avkreftet noen myter hun selv hadde om tapet.
– Jeg har alltid gått rundt og trodd at tapetlim er som superlim, og at du har veldig dårlig tid på deg, sånn er det jo ikke. Man har faktisk veldig god tid på seg. Da jeg innså det, var det egentlig plankekjøring, sier hun.
– Det som er så moro med tapet er at det forvandler et rom umiddelbart. Du trenger ikke tenke på tørketid, herding, eller at fargen skal endre seg etter tørking. Det du ser er det du får, og i løpet av en dag kan du helforandre et rom. Det er skikkelig kult, forteller hun.
– Det som også er fint med tapet er det store utvalget, og det er umulig å ikke finne et tapet du liker. En tapetsert vegg gir både liv og tekstur, og det liker jeg. Du får en veldig bestemt stemning, avslutter Sveinsen.
RASK FORVANDLING: – Det som er så moro med tapet er at det forvandler et rom umiddelbart. Du trenger ikke tenke på tørketid, herding, eller at fargen skal endre seg etter tørking. Det du ser er det du får, sier Charlotte Holberg Sveinsen.
God respons på sosiale medier
Videoene av Sveinsen som tapetserer har skapt stort engasjement på sosiale medier. På TikTok, Snapchat og Instagram har over 100 000 sett videoene av henne i aksjon. Med andre ord er det veldig mange som er interessert i, og synes det er spennende med tapetsering. Og med det kan vi oppsummere og si: oppdrag utført.
LÆREMESTER OG ELEV: Roar Aune og Charlotte Holberg Sveinsen poserer stolt foran en av de ferdigtapetserte veggene på gangen. Sveinsen mener å tapetsere er noe alle kan få til.
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...
Bjelin med ny region-KAM
Morten H. Jensen er ny KAM for Bjelin i region Midt- og Nord-Norge. Han kommer fra stein- og keramikkbransjen, nå senest fra stillingen som Area Manager Norway hos den italienske...