Haaheim Gaard: En oase for det gode liv
Høyt og fritt, og med utsyn helt til Shetland på en godværsdag ligger Haaheim Gaard på Tysnes i Hordaland. Hit kommer folk for å nyte.
Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Haaheim Gaard er det minste hotellet i kjeden Historiske Hotell. Det ligger cirka en times tur fra Bergen, i ly av Stord mot storhavet og med Hardanger på innsida.
Hit strømmer gjestene. Og de kommer igjen og igjen, ikke for å fortape seg i utsikten verken på utida mot storhavet og Shetland eller innover mot fagre fjell og fjorder. Nei, hit trekkes de av hotellet selv og det de har å by på av kulturarrangementer, matopplevelser, et vertskap i særklasse og gårdens hage og særegne hus.
Haaheim betyr stedet som ligger høyt, eller stedet til de som tjener gudene. Høyt ligger det og i dag er det et hotell der de behager gjestene.
Musiker, hotelldirektør og merkevarebygger
I 2000 var stedet et nedlagt bruk uten vann og strøm. I dag er det et reisemål folk strømmer til for gode opplevelser. Bak det hele står Torstein Hatlevik, musikeren, ildsjelen og tusenkunstneren, han kjøpte bruket og i løpet av få år transformerte det til en oase for det gode liv.
Hotellets gründer og direktør, Torstein Hatlevik, er musikeren som kjøper seg et nedlagt bruk uten strøm og vann i 2000, og transformerer det til en hotellperle i løpet av et lite tiår.
Merkevaren Haaheim Gaard
Han har bygget både hus og merkevare.
– Vi kan ikke selge oss på at vi ligger så eller så nærme en kjent attraksjon. Vi må selv være trekkplasteret, og vår egen merkevaredesitinasjon, sier Hatlevik.
En viktig del av merkevaren er historien, husene og atmosfæren. Da de utvidet for et års tid siden, skulle nybygget gli fint inn blant den eldre bebyggelsen. Og rommene skulle ha samme gode atmosfære. Det er løst ved nennsom kombinasjon av gamle og nye materialer, farger, tekstiler og tapet. Mens de gamle rommene har malte tømmervegger, er veggene i nybygget tapetsert.
– Jeg valgte tapet fordi jeg synes det er fint, også er det historisk korrekt. Vi skal være klassiske, men også peke framover, sier han og legger til:
– Tapet er en opplevelse, det er ikke bare noe du har på veggen.
Han forteller at gjestene husker tapetene, og vil gjerne booke rom med et spesielt tapet når de kommer tilbake.
Gjestene nyter atmosfæren og blir inspirert. Mange vil ha både fargekoder og ønsker å vite mer om tapetene.
Gjennom sommeren bugner hagen av blomster. Inne blomstrer det hele året, blant annet med tapetet Falsterbro 4036 fra Borge.
En drømmekunde
Tapetene er levert av Borge. Kari Hillestad og Fargerike Malerboden på Stord er lokal leverandør og sparringspartner.
– Tapetene passer perfekt. Det skulle være herskapelig og gammel stil, og tapetene skaper den helt riktige atmosfæren, sier hun.
Hun forteller at Hatlevik visste godt hva han ville ha, så for henne var det bare å ta fram de rette kolleksjonene og være med å bla. De fleste tapetene er rekonstruerte historiske tapet fra svenske og norske herregårder og slott.
Alle rommene er innredet forskjellig. Alle med sitt særpreg i historisk stil. I nybygget er det tapet på veggene for å skape den rette atmosfæren. Tapetet her er Anno 4509 fra Borge.
Nærmest som en fugl føniks har det gamle nedlagte bruket gjenoppstått og byr på hygge både ute og inne. Det er vegger med historisk sus, og møbler av i dag som skaper god komfort.
Gården har sitt eget lille kapell, og mange velger å gifte seg på Haaheim.
Om de kommer som familier, par eller venninnegjenger, konferansedeltagere eller gjester på et av hotellets mange kulturarrangementer, så byr hotellet på noe ekstra.
Maleren som gjør kunsthistorien levende
Hotel Britannia: Hotelldrømmen som ble drømmehotell
Fru Haugans Hotel i art deco-stil
Flying Elephant: hotellstil på kontoret
Amerikalinjen gjenoppstår som elegant hotell
IFI vlogg: Slik bruker du et wow-tapet
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...