Haaheim Gaard er det minste hotellet i kjeden Historiske Hotell. Det ligger cirka en times tur fra Bergen, i ly av Stord mot storhavet og med Hardanger på innsida.
Hit strømmer gjestene. Og de kommer igjen og igjen, ikke for å fortape seg i utsikten verken på utida mot storhavet og Shetland eller innover mot fagre fjell og fjorder. Nei, hit trekkes de av hotellet selv og det de har å by på av kulturarrangementer, matopplevelser, et vertskap i særklasse og gårdens hage og særegne hus.
Musiker, hotelldirektør og merkevarebygger
I 2000 var stedet et nedlagt bruk uten vann og strøm. I dag er det et reisemål folk strømmer til for gode opplevelser. Bak det hele står Torstein Hatlevik, musikeren, ildsjelen og tusenkunstneren, han kjøpte bruket og i løpet av få år transformerte det til en oase for det gode liv.
Merkevaren Haaheim Gaard
Han har bygget både hus og merkevare.
– Vi kan ikke selge oss på at vi ligger så eller så nærme en kjent attraksjon. Vi må selv være trekkplasteret, og vår egen merkevaredesitinasjon, sier Hatlevik.
En viktig del av merkevaren er historien, husene og atmosfæren. Da de utvidet for et års tid siden, skulle nybygget gli fint inn blant den eldre bebyggelsen. Og rommene skulle ha samme gode atmosfære. Det er løst ved nennsom kombinasjon av gamle og nye materialer, farger, tekstiler og tapet. Mens de gamle rommene har malte tømmervegger, er veggene i nybygget tapetsert.
– Jeg valgte tapet fordi jeg synes det er fint, også er det historisk korrekt. Vi skal være klassiske, men også peke framover, sier han og legger til:
– Tapet er en opplevelse, det er ikke bare noe du har på veggen.
Han forteller at gjestene husker tapetene, og vil gjerne booke rom med et spesielt tapet når de kommer tilbake.
En drømmekunde
Tapetene er levert av Borge. Kari Hillestad og Fargerike Malerboden på Stord er lokal leverandør og sparringspartner.
– Tapetene passer perfekt. Det skulle være herskapelig og gammel stil, og tapetene skaper den helt riktige atmosfæren, sier hun.
Hun forteller at Hatlevik visste godt hva han ville ha, så for henne var det bare å ta fram de rette kolleksjonene og være med å bla. De fleste tapetene er rekonstruerte historiske tapet fra svenske og norske herregårder og slott.