Gulvretur gir oppdrag til OTG
For en av Norges største gulvleggerbedrifter er måten de håndterer avkapp på et salgsargument i anbudskonkurranser. – Jeg er sikker på at vi har fått store prosjekter takket være at vi er med i ReStart, sier Magnus Sigurdsson, Oslo Tapet & Gulvbelegg AS.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
BransjenyttNoen få meter innenfor portene til lageret hos OTG, Oslo Tapet & Gulvbelegg, står to store sekker der vinylrester fra gulvinstallasjoner skal kastes. Straks de blir fulle kommer Tarketts transportør og henter avfallet i Brobekkveien og kjører det til ReStarts oppsamlingsanlegg. Derfra fraktes både gamle gulv og installasjonsspill til fabrikken i Syd-Sverige for å bli råstoff til produksjon av nye gulv.
– Vi har hatt flere prosjekter der sortert avkapp hentes direkte på byggeplassen. Men det mest vanlige er at gulvleggeren tar med seg avkapp tilbake til lageret i Brobekkveien, sier Magnus Sigurdsson.
AVTALEPARTNER: Magnus Sigurdsson og OTG har vært partner i Tarketts ReStart-system siden 2020. Espen Josten og Lars Sørmo er fornøyd med samarbeidet med Norges største gulvleggerbedrift.
Samler inn tonnevis
Selskapet er Norges største gulvleggerbedrift og er i stor vekst. OTG er en landsdekkende gulvleggerbedrift, og også størst når det kommer til gjenvinning av avkapp gjennom ReStart. Halvparten av alt spill som blir av beleggene OTG legger samles inn for materialgjenvinning. I fjor samlet bedriftens 40 gulvleggere inn cirka 11 tonn av i hovedsak heterogen og homogen vinyl og sendte det i storsekker eller metallbur til Tarketts fabrikk i Ronneby.
– De samlet også inn 7 763 kg teppefliser, tilsvarende drøyt 2 000 kvadratmeter teppefliser, sier Espen Josten, primus motor i ReStart og teknisk sjef i Tarkett Norge.
OTG ble med i ReStart i 2020, og det første prosjektet der installasjonsspill ble returnert til produsenten var Valle View, et kontorbygg på Helsfyr i Oslo, tegnet av Lund & Slaatto Arkitekter. Bygget omfatter 22 000 kvadratmeter og er miljøsertifisert til BREEAM NOR Excellent. Siden da har gulvleggerne samlet inn gulvbelegg fra mange prosjekter i og rundt Oslo.
Tarkett tar neste skritt mot fullt sirkulære gulv
Tar avfall med «hjem»
– Vi bruker deltakelse i ReStart aktivt overfor kundene. Jeg er sikker på at vi har fått store prosjekter takket være at vi er med, blant annet Refstad skole der det var en viktig bidragende faktor, sier Sigurdsson, og legger til:
– Jeg må få skryte av ordningen, alt har gått smooth. ReStart på byggeplass har fungert fint, og at gutta tar med seg avkapp hit fungerer også fint. Det kommer ingen klager fra gulvleggerne når de skal ha med søppel fra byggeplassen.
Normalt sett er det entreprenøren som tar hånd om søppelet på en byggeplass. Men også der søppelet sorteres i fraksjoner, er det sjelden lagt opp til separat innsamling av rester fra gulvleggingen. Tarkett har egne metallbur til vinylavkapp som det er viktig at andre håndverker ikke benytter til for å kaste annet avfall. Da blir det entreprenøren som må dekke utgifter fra Tarketts sortering av det som samles inn.
I SEKK OG BUR: Storsekkene fra ReStart er merket med symboler på hva som kan og ikke kan kastes i dem. De har også QR-kode og sporingsnummer som gir mer informasjon.
Sporbarhet er viktig
– Vi får mye mer rent avfall når gulvleggerne tar med seg restene tilbake hit. Håndteringen innebærer dog en kostnad for oss, som gjør at posten Rigg og drift blir større i anbudet. Samtidig sparer hovedentreprenøren penger på egen søppelhåndtering.
– Det er veldig positivt at entreprenørene begynner å bli vant til å betale for at gulvleggerne sorterer avfall selv. Det er viktig å formidle at dette har vi gjort en i periode allerede og at det fungerer. Det blir nye gulv av innsamlet avkapp, ikke andre produkter, sier Lars Sørmo, salgsleder for prosjektmarkedet hos Tarkett.
– X-faktoren er at alt er sporbart. Vi kan vise kundene eksakt hvor mye som spares i søppelhåndtering og gjenvinningsgraden for det enkelte prosjektet. I tillegg viser vi hvor mye CO₂-utslipp sorteringen sparer, sier Sørmo.
God start for tepperetur i 2023
Gulv i sirkel
Tarkett samler ikke bare inn avkapp av egne vinylprodukter. Havner det belegg fra andre produsenter i sekkene eller burene, sorteres de ut ved fabrikken i Sverige. Det er dog bare de egne produktene som brukes til produksjon av nye gulv.
– Om vi hadde laget en kolleksjon med gulv av alt avkapp vi samlet inn i fjor hadde det tilsvart cirka 160 000 kvadratmeter gulv, sier Josten. Et av de nye produktene der Tarkett bruker gjenvunnet vinylavkapp er det homogene belegget iQ Loop, som består av opptil 65 prosent resirkulert råstoff.
– Vi har levert iQ Loop til 9 000 kvadratmeter bolig- og fellesareal i studentboliger i Nydalen i Oslo. Det er det første store prosjektet med iQ Loop i Norge, og der er det OTG som installerer belegget, sier Sørmo.
SMIDIG: Når sekken blir full, tar OTG bilde av den og sender det med mail til Tarkett som henter dagen etter.
Et skip lastet med faglig påfyll
Enebakk og LUND først med iQ Loop
Tarkett tar neste skritt mot fullt sirkulære gulv
Tryg og Recover blir med på parkettgjenvinning
Med tepperetur ble rehabilitering mer klimavennlig
Før gulvleggerbedriften skal kunne sende vinylrester og andre gulv med ReStart-systemet tegnes en kontrakt mellom bedriften og Tarkett.
– Kontrakten er mest en formalitet der bedriften forteller hva de ønsker å samle inn. Avtalen kan brukes som en del i Miljøfyrtårn-sertifisering og er et godt argument i anbudskonkurranser, sier Espen Josten.
Innsamlingen av returmaterialer skjer enten i metallbur eller 600 liter store BigBag på stativer. Disse kan være plassert direkte på byggeplassen eller i lokalene til gulvleggerbedriften. Med burene leveres også forsterkede søppelsekker.
– Hver eneste sending får et eget sporingsnummer som gjør at vi kan finne ut av hvem som har kastet hva. De nye sekkene er også merket med bilder og tekst på flere språk som viser hva som skal kastes og hva som ikke skal oppi dem, sier Espen Josten.
- Valle View
- Refstad Skole
- Studentboliger i Ås
- Entra Postgirobygget (gamle teppefliser)
- Akershusstranda
- Langkaia
Dette er husfargene kundene vil ha i 2025
Et mer fargevant publikum, større personlig frihet og høyere forventninger til veiledning preger markedet for utendørsfarger i 2025. Trygge klassikere holder stand, men stadig flere...
Flügger i fotballtrøye for Barnekreftforeningen
Fredag 9. mai stilte Flügger-ansatte i fotballtrøyer for å støtte Barnekreftforeningens #FotballtrøyeFredag. Alle kunder fikk 20 prosent rabatt på kjøp i Flügger-butikkene, og 5 prosent...
Ensfarget tapet – kaosfri personlighet
Med ensfarget tapet, kan du skape deg et personlig hjem uten å skape «kaos» med mye mønstre og farger. Ensfargede tapeter er også fine å kombinere med andre mønstrede design. Storeys...
Interiørfarger med catwalk-attitude
Malingsleverandøren Alcro lanserer nå en ny fargepalett i samarbeid med luksusmotebutikken Moniker. Paletten består av syv nyanser, inspirert av sterke, stilskapende kvinner fra historien.
Trener til NM - møt utøverne
Under Bygg Reis Deg i NOVA Spektrum i høst skal det arrangeres norgesmesterskap i overflateteknikk. Forrige uke var det treningssamling i Jotuns lokaler i Sandefjord. Vi tok turen for...
Effektivt og enkelt med allroundsparkel
Nordsjö Professional Allround+ er egnet for strimling og skjøtesparkling på gipsplater, flekk- og helsparkling på puss, betong, lettbetong og bygningsplater, samt sparkling på tapetskjøter...