Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell utbedring. Metoden er spesielt aktuell for nye eller nesten nye våtromsinstallasjoner, og gir en løsning som ivaretar funksjonalitet, sparer tid og penger.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Vinylbelegg i våtrom har en dobbel funksjon: det fungerer både som dekorativt overflatemateriale og som tettesjikt. Hvis gulvbelegget skades av perforeringer fra vaskemaskin eller gardintrapp, det oppdages sprekker ved gjennomføringer, avvik i fall mot sluk, eller et brudd på en varmekabel må fikses, kan hele rommets vanntetthet bli kompromittert. I mange tilfeller kan skaden lokaliseres til et avgrenset område, og en lokal utbedring, også kalt partiell utbedring, kan sikre at tettheten opprettholdes uten behov for en total utskiftning av gulvbelegget, der også veggene påvirkes.
Metoden som nå beskrives på gulvfakta.no gir et like godt resultat som en full utskifting – forutsatt at det utføres riktig og av kvalifisert personell. En lokal utbedring kan utføres både i våt og tørr sone.
– Vi får ukentlig henvendelser fra gulvleggere om dette. Ved riktig utførelse er lokal utbedring et fullgodt alternativ. Dette regner jeg med vil bli svært godt mottatt, sier Espen Josten, teknisk sjef hos Tarkett.
IKKE UVANLIG: Espen Josten hos Tarkett forteller at det slett ikke er uvanlig med telefoner fra gulvleggere som lurer på om det finnes en metode for delreparasjon av vinylbelegg.
Sparer tid, penger og miljøet
Å kun utbedre det som er nødvendig vil være en god løsning for alle parter: entreprenører, håndverkere, huseiere og forsikringsbransjen. Gulvbransjens leverandører har derfor i lengre tid arbeidet med å utforme råd og anbefalinger om når og på hvilken måte lokal utbedring kan erstatte full renovering.
– Vi har tatt utgangspunkt i gode anvisninger fra vår svenske søsterorganisasjon. Der er delreparasjoner en innarbeidet og akseptert metode. Metoden er tilpasset norske forhold og vil være tilfredsstillende i de fleste tilfeller der det brukes vinylbelegg på gulvet og våtromsplater, belegg eller våtromssystem for malte flater på veggen, sier Jan Åge Iversen, teknisk sjef hos Polyflor i både Sverige og Norge.
I arbeidet med anvisningen har også Fagrådet for våtrom deltatt som rådgiver og observatør.
GODE ANSVISNINGER: – I Sverige er delreparasjoner en innarbeidet og akseptert metode, sier Jan Åge Iversen, teknisk sjef hos Polyflor i både Sverige og Norge.
Flere fordeler
Fordelene med delreparasjon er mange: den sikrer rommets tetthet, opprettholder rengjøringsvennligheten og kan utføres raskt uten store inngrep. Det kan også spare betydelige kostnader, samtidig som det er et bærekraftig valg ved å redusere mengden materialer som må rives og kastes.
– I eldre prosjekter er det ikke alltid hensiktsmessig å utføre lokal utbedring, men ved nyere installasjoner vil en delreparasjon som utføres etter disse anbefalingene gjøre at levetiden for våtrommet blir den samme som før skaden oppsto, sier Thomas Kjølleberg Svendsen, distriktssjef Vestlandet hos Bostik.
OPPRETTHOLDER LEVETIDEN: – Ved nyere installasjoner vil delreparasjon opprettholde levetiden i henhold til opprinnelig plan, sier Thomas Kjølleberg Svendsen, distriktssjef Vestlandet hos Bostik.
Mangel på fagfolk bekymrer overflatbransjen
Åpen Dag hos Håndverker'n
Sammen i Bergen
Liten nedgang for overflateteknikk
Enebakk og LUND først med iQ Loop
Delreparasjon, partiell/lokal utbedring, av våtromsbelegg handler om å skifte ut kun det skadede partiet og samtidig sikre at fuktmembranen forblir intakt. Arbeidet krever spesialkompetanse og godkjente produkter, og det må utføres med stor presisjon. Selv om reparasjonen vil være visuelt synlig, kan den planlegges med en estetisk tilnærming, for eksempel som en kontrasterende design som integreres i rommets uttrykk. AVSTAND: Skjøter skal plasseres minst 10 centimeter fra sluk.
MULIG Å FIKSE: Det er flere tilfeller når lokal utbedring kan være en bedre løsning enn full renovering.
- lokal fargeforskjell/misfarging
- mindre perforeringer
- skader i og rundt sluket
- sprekker i oppbrett eller ved gjennomføringer
- feil/brudd i varmekabler
- manglende/feil fall, enkelte svanker/groper
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...
Bjelin med ny region-KAM
Morten H. Jensen er ny KAM for Bjelin i region Midt- og Nord-Norge. Han kommer fra stein- og keramikkbransjen, nå senest fra stillingen som Area Manager Norway hos den italienske...
Erfaren kunderådgiver til Norsk Dun
Sindre Skogvoll Olsen har startet i kundeservice hos Norvigroup Norsk Dun. Med nærmere ti års erfaring fra kundeservice i forskjellige bransjer har Sindre god kompetanse innen området....