FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
GULVFAKTA_FotoIverValkve_IFI_no-409.jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Gulvfakta holdt foredrag på renholdsseminar

Fredag 3. mai ble Gulvfakta invitert til Scandic Oslo Airport Hotell for å snakke om gulvvedlikehold i et livsløpsperspektiv. Samlingen er arrangert av Renholdsgruppa RenØk, en arbeidsgruppe under Fylkeskommunalt Eiendomsforum (FEF). Det er første gang FEF RenØk gruppen har invitert med renholdsledere fra alle landets fylker.

Iver Valkvæ/ifi.no

Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons


FEF RenØk

FEF står for Fylkeskommunalt eiendomsforum og består av alle landets fylkeskommuner. Målet med samarbeidsforumet er å bidra til en god bygg- og eiendomsforvaltning gjennom samarbeid på tvers av fylkeskommunene.

FEF RENØK er en arbeidsgruppe i FEF, som gjennom møter, seminarer og kurs skal bidra til å bygge relasjoner mellom fagpersoner innenfor renhold fra de ulike fylkene og utvikle deres kompetanse innfor renhold. 

Forrige uke sto tre representanter fra Gulvfakta på scenen under FEF RenØK-gruppens samling på Scandic Oslo Airport Hotell. Anne Marte Carlsen fra Kährs, Raymond Sandvik fra Forbo og Espen Josten fra Tarkett stilte som foredragsholdere på vegne av Gulvfakta.

Og hva er den beste måten å starte er foredrag om gulv på, foran 200 folk fra rengjøringsbransjen? En god tørr rengjøringsvits selvsagt!

– Hvorfor er moppen så dårlig på å holde på hemmeligheter? Åpner Anne Marte Carlsen med. Fordi den avslører alt når den blir presset!

Med latteren løst i rommet, satt de i gang med foredraget.

Se flere bilder
publikum renholdsseminar, FEF-RenØk.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

PUBLIKUM: Det var mange i salen da Gulvfakta holdt foredrag om vedlikehold av gulv i et livsløpsperspektiv. Det er første gang FEF RenØk gruppen har invitert med renholdsledere fra alle landets fylker.

Gulvvedlikehold i et livsløpsperspektiv

Temaet Gulvfaktas representanter snakket om var livsløpet til et gulv, altså alt som skjer etter gulvet er lagt. Her er et kort sammendrag av noe av det som ble nevnt under foredraget.

– Renhold er en viktig del av gulvets levetid, og utgjør hele 92 prosent av livsløpskostnadene for gulv. For skoler kan renholdskostnadene utgjør opp mot 60 prosent av driftsbudsjettet. Velg derfor det gulvet som er billigst å renholde, sa Carlsen.

– Det er viktig å stille seg selv noen spørsmål når man skal velge gulv. Det kan for eksempel være hvilke brannkrav gulvet skal tilfredsstille, krav til akustikk, trinnlydsdemping og lydabsorpsjon. Skal gulvet være sklihemmende, skal belegget benyttes i våtrom? Nevnte Raymond Sandvik.

Når gulvleverandørene er ute på befaring ser de ofte feil ved vask og vedlikehold av gulvene. Espen Josten nevnte noe av det de ofte ser.

– Ofte er det blitt brukt for mye vann, og det er mangel på ettertørking under rengjøring. Vi ser også at det blir brukt for mye rengjøringsmidler, noe som gir glatte og skitne gulv. Ofte blir det bruk for sure rengjøringsmidler som skader overflaten til gulvet, og dessverre ser vi alt for ofte voks og polish som brukes unødvendig på gulv som ikke skal behandles.

Se flere bilder
krav til gulv

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

KRAV: Hvilke krav et gulv skal tilfredsstille er viktig å tenke over før man velger et gulv, noe Raymond Sandvik poengterte da han snakket om riktig gulv på riktig sted.

Lærerikt foredrag

Mariann Julnes-Thorsen er renholdsrådgiver for bygg- og eiendomstjenester i Møre og Romsdal fylkeskommune. Det var hun som kontaktet Gulvfakta og inviterte dem til komme og snakke om arbeidet som gjøres der. Hun er veldig fornøyd med foredraget de ble servert.

– Gulv er viktig for våre renholdere, og er noe de er veldig interessert i, og ønsker å lære mer om. Gulvfakta er en nøytral part for oss, så å få lære mer om vedlikehold av gulv er veldig nyttig. Det er fint å få innsikt direkte fra gulvleverandørene på samling med så mange renholdsledere samlet.

– Jeg tror folk synes det var spennende og lære mer om det som ble presentert, og det kom mange gode spørsmål i etterkant av foredraget, sier hun.

Se flere bilder
Mariann Julnes-Thorsen

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FORNØYD: Mariann Julnes-Thorsen er renholdsrådgiver for bygg- og eiendomstjenester i Møre og Romsdal fylkeskommune, og var den som kontaktet Gulvfakta. Hun var veldig fornøyd med det som ble presentert av Gulvfakta.

Økt levetid på gulv

Avslutningsvis delte Gulvfakta syv tips de mener er essensielle for å øke levetiden til et gulv.

  • Benytt tørre metoder for tørre utfordringer, bruk tørrmopp og støvsuging effektivt.
  • Til daglig rengjøring bør det benyttes et nøytralt rengjøringsmiddel med cirka pH 7.
  • Sørg for at det ikke ligger igjen rester av vann og rengjøringsmiddel på overflaten.
  • Bruk maskinelle metoder der dette er mer kostnadseffektivt og hygienisk.
  • Ha et oppstartsmøte for renholdspersonale i nye bygg.
  • Les FDV-en for å sørge for at voks og polish ikke brukes unødvendig.
  • Heng med i utviklingen: både gulvene og renholdsmetoder utvikles jevnlig.
Se flere bilder
renholdsplaner, spørsmål fra publikum

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SPØRSMÅL: Etter foredraget ble det åpnet for å stille spørsmål til gulvleverandørene. Flere av spørsmålene var knyttet til FDV-er og renholdsplaner. 

Ekstra allergivennlig proffmaling
Bransjenytt

Ekstra allergivennlig proffmaling

Den første malingen som er godkjent i henhold til den felles skandinaviske merkeordningen for ekstra astma- og allergivennlige produkter heter Dekso Aïr og er utviklet av Flügger for...

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.