Gulvbransjen kommer med råd om gulvvarme og gulvunderlag
Gulvvarme fungerer godt med gulv som parkett, laminat og LVT. Kunnskapen om hvordan de ulike komponentene i en gulvkonstruksjon best virker sammen, er dog for lav hos både håndverkere, gulvselgere, beskrivende ledd og gulvkjøpere. Nå kommer en samlet gulvbransje med retningslinjer om installasjon av gulv, gulvunderlag og gulvvarme.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I starten av mars, cirka et halvt år etter de hadde flyttet inn i det nye huset, merket Ola og Kari Nordmann at gulvet i kjøkkenet knirket da de gikk mellom kjøleskap og komfyr. I stuen var det kommet sprekker mellom bordene både langs med vinduet og foran peisen. «Dette må være en feil med gulvet», sa de og meldte fra til butikken hvor de kjøpte gulvet.
Dette er en fiktiv, men likevel høyst reell og aktuell situasjon. Problemer som knirk i laminatgulv, at staver slipper fra parkettbord, sprekker i skjøtene mellom laminatbordene eller misfarging av vinylbelegg kan ha flere årsaker, hvorav produktfeil hos gulvet bare er én av flere mulige. Denne typen «feil» dukker fortrinnsvis opp mot slutten av vinteren, og gjerne i boliger der det også er installert gulvvarme.
– Gulvbransjen er samlet helt enig i at parkettgulv, laminat- og LVT-gulv fungerer godt med gulvvarme. Vi har ingen problemer med å anbefale forskjellige gulvvarmeløsninger, gitt at brukeren kjenner til både mulighetene med gulvvarme, og de enkelte begrensningene som er oppgitt av den enkelte produsent, sier frilansende gulvekspert Leif Johansen, som har lang erfaring fra blant andre Pergo.
Her finner du gulvbransjens råd og anbefalinger vedrørende gulvvarme:
MAKS TEMPERATUR: Gulvleverandører anbefaler som regel at den maksimale temperaturen i gulvets overflate aldri overstiger 27 °C. Bildet til venstre viser lokal oppvarming og bildet til høyre viser resultatet på parketten.
Et vanlig problem
– Jeg vil tro at alle gulvleverandører får henvendelser om sprekker, misfarging og knirk. Mange ganger har disse faktisk ikke med feil på gulvproduktet å gjøre. Til tross for det havner reklamasjonen ofte hos gulvleverandøren, som da må vise hva som egentlig har gått feil, sier Roger Sørlie hos Gerflor.
Det første en gulvleverandør på reklamasjonsbefaring gjør, er å se om monteringsanvisningen ble fulgt da gulvet ble lagt. For til alle gulvprodukter følger utførlige anvisninger om blant annet leggeretning, avstand til faste installasjoner ved flytende gulv og bruk av bevegelsesfuger ved store gulvflater, typiske romdeler med mer.
– Når parkettleverandøren blir holdt ansvarlig for knirk, sprekker i skjøter mellom bord, eller at staver slipper fra enkelte parkettbord, kan det være nødvendig å rive opp deler av gulvet for å se om det er gulvmaterialet som er problemet, eller om opphavet finnes lengre ned i konstruksjonen, sier Tom Gravdal hos Tarkett.
Det å finne ut av feilen kan bli en kostbar prosess, som huseieren kanskje må ta regningen for.
LØVSPREKK: Løvtynne sprekker, spesielt i eik, kan oppstå uttørking av treverket en tid etter legging eller etter lakkering.
Flere faktorer innvirker
Gulvet er sammensatt av flere deler, der de ulike komponentene må spille på lag for at sluttresultatet skal bli bra i det lange løp. Det må også tas hensyn til hvordan rommet brukes og innredes. Høye lokale temperaturer, kraftige temperatursvingninger, tørt inneklima og et trykk- og varmefordelende underlagsmateriale som ikke håndterer oppgaven, kan føre til skader i gulvmaterialet.
– Kombinasjonen av tørt inneklima og gulvvarme er alltid en utfordring. Denne vinteren og våren har nok vært eksepsjonell i så måte. Som regel er årsaken å finne i en kombinasjon av faktorer. Kundens forventning til hva et gulv tåler av temperaturer og fuktgehalt i luften er bare én av disse, sier Øyvind Langelandsvik hos Farveringen.
– Ved installasjon av gulv med gulvvarme må man skille på elektrisk og vannbåren gulvvarme. Utfordringer med gulvet kan oppstå uansett type, men løstlagte gulvvarmesystemer lager andre utfordringer enn innstøpte. Alt det som er under gulvet må være lagt med tanke på hvilket gulvmateriale som skal brukes, sier Vidar Moe hos Pergo/Unilin.
VARME GULV: Gulvvarme er et oppvarmingssystem som er kommet for å bli. Det øker behovet for kunnskap i alle ledd fra huseier til håndverker, om hvordan gulvet og underlaget samvirker. For høy temperatur i gulvet, kjappe temperatursvingninger og et underlagsmateriale som ikke takler påkjenningen, kan føre til oppsprekking, knirk eller misfarging av gulvmaterialet
SAMLINGER: Gulvvarmen må være jevnt fordelt over hele gulvflaten. Samlinger eller «gater» med rør kan skape overoppheting av overgulvet.
KOMPRESJON: Gulvunderlag må tåle belastning uten å presses sammen.
Sammen med IFI og gulvfakta.no lager en samlet gulvbransje anbefalinger om installasjon av gulvvarme, underlag og ulike gulvtyper. Hensikten er å gi god og riktig informasjon, slik at installasjonen blir vellykket. Anvisningene skal ferdigstilles og publiseres på gulvfakta.no før sommerferien i år, og inneholder blant annet råd om disse punkter:
- Levende materiale: Parkett, laminat og enkelte hybridgulv er laget av levende materialer som påvirkes av fukt og varme. Dette er ufravikelige egenskaper ved materialet som må tas hensyn til.
- Inneklima: For tørr luft kan føre til opptørking av trematerialer, og sprekkdannelse i for eksempel laminat- og parkettgulv. For trebaserte gulv er normalt anbefalt RF rundt 30-60 prosent. For å unngå fuktbevegelser i trebaserte gulvmaterialer er det ønskelig med en RF som er så stabil som mulig gjennom hele året. Når luftfuktigheten kommer ned under 30 % skjer naturlige endringer i treverket som kan føre til kuvinger, knirk og sprekker.
- Maksimal overflatetemperatur: Ved gulvvarme må det installeres følere som sikrer at temperaturen i overflaten av gulvet aldri overstiger 27 °C. Dette gjelder også under tepper, sokkelmøbler, sacco-sekker o.l. som vil isolere for varmen.
- Temperatursvingninger: Rask temperaturøkning når gulvvarme slås på for første gang, i kombinasjon med høy RF, vil gi kraftig uttørking av trebaserte gulvmaterialer. Også under bruk vil temperatursvingninger i gulvvarmen kunne forårsake knirk, knatrelyder og uttørking av gulvmaterialet. Det anbefales aldri å slå gulvvarmen helt av, og at den justeres opp og ned over en periode på flere dager.
- Termounderlag: Når det under parkett, laminat, hybridgulv og LVT installeres et termounderlag som både fordeler varme og trykkbelastning, må dette blant annet være trykkfast, tåle kompresjon og ha stor gjenreisningsevne. Leverandøren av gulvvarmesystemet må kunne bekrefte at oppbyggingen av systemet ivaretar kravene for det valgte overgulvet. Er oppbyggingen for myk vil overgulvet kunne sprekke opp, gi knirk eller lignende.
- Leggeretning: Parkettgulv, laminat, LVT og hybridgulv skal legges på tvers av varmekabler/varmerør som ligger i utfreste spor/slisser i plater. Ellers vil noen skjøter havne direkte over rør/kabel, og da vil det oppstå vertikal bevegelse og sprekkdannelse. Ved bruk av trykkfordelende plater, kan parkett og laminat legges i valgfri retning.
Sett underlag og gulv i system
Vinylgulv – en vinner for faghandelen?
Kompetanse og samarbeid er mer framtidsrettet enn råselger-kultur
Norske gulvfavoritter i 2021 – slik blir trendene
Presisering av postgrunnlag i NS 3420-T:2019
IFIs aktiviteter i 2020
SAMLET BRANSJE: En arbeidsgruppe med representanter for leverandører av gulv, lim og sparkel, samt styring av gulvvarmesystemer, har arbeidet frem en bransjefelles anbefaling for installasjon av gulvvarme.
Utformingen av råd og retningslinjer ved valg og installasjon av gulvvarmesystemer, administreres av IFI og gulvfakta.no. Rådene utformes i samarbeid mellom gulvteknisk fagpersonell i faggrupper for harde og halvharde gulv, samt faggruppe for lim og sparkel. Gulvfakta.no er utviklet av Forum for Gulvbransjen (FFG). FFG sin visjon er å: «Samle og utvikle gulvbransjen til å møte de forventninger og utfordringer som oppstår fra ulike aktører i markedet».
Her finner du gulvbransjens råd og retningslinjer vedrørende gulvvarme
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...