Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Domotex-Green Collection-FotoThomasÅkerblad.jpg

Foto: Thomas Åkerblad

Gulvåret 2023 startet med bedre bærere, skjøtekryss og nye design

Nyhetene som ble presentert på gulvmessen Domotex var flere, nå som messen endelig er tilbake igjen etter pandemioppholdet. Bedre bærere, stabile skjøtekryss og nye design var noe av det vi la spesielt merke til.

Thomas Åkerblad

Thomas Åkerblad
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Etter tre års pause ble det nye gulvåret igjen sparket i gang med messen Domotex i Hannover som nå endelig er tilbake. Den lange covid-pausen føles allerede fjern. Den første Domotex-messen etter pandemien tok i bruk åtte av messens haller, og lokket 20 000 besøkende under de fire messedagene 12.–16. januar. Tilsvarende tall for 2020 var 35 000. Til saken hører også att BAU-messen i München i år er flyttet fra januar til april, og det kan virke som om mange produsenter og leverandører ser det som det virkelige startskuddet for verden etter covid.

Bærekraft var selvfølgelig et viktig tema på messen, med mye prat om klimafotavtrykk og hvilke produkter som er best for miljøet. I en av hallene ble utstillingen «The Green Collection» presentert, med produkter som messen anser for å være ekstra miljøvennlige. I en annen hall lå fokus på temaet «Jordens skatter», med utstillinger av naturlige pigmenter som i første rekke benyttes til innfarging av tekstile gulv. Her var blant andre sveitsiske Tisca representert.

Se flere bilder
Amorim i The Green Collection

Foto: Thomas Åkerblad

BÆREKRAFT: I utstillingen «The Green Collection» hadde messen samlet ulike gulv og gulvmaterialer som ble ansett som positive fra et grønt synspunkt. Her var korkprodusenten Amorim en av de prisbelønnede utstillerne. 

Det sa klikk!

Välinge hadde sammen med søsterselskapet Bjelin en stor, godt besøkt stand i midten av hall 23. Der ble nyheten om sammenslåingen av varemerkene Välinge Flooring og Bjelin presentert. Välinge Flooring har frem til nå mest vært brukt som varemerke på det amerikanske markedet. Fra nå av kommer alle ferdige gulvprodukter hete Bjelin, og som før vil Välinge Innovation svare for den tekniske utviklingen innen konsernet.

– Vi ble positivt overrasket over mengden besøkere torsdag-lørdag. Det var flere enn vi hadde ventet oss, og selvfølgelig gledende! sier Per Nygren, viseadministrerende direktør hos Välinge Innovation.

Et nytt produkt hadde de også med seg, i form av 5G Cross som enkelt fortalt er et plastkryss som brukes for å fiksere fire gulvfliser som møtes i et felles hjørne. Tidligere var det nødvendig å forskyve skjøten for å få den stabil.

Välinges Woodura-teknikk, altså trepulver kombinert med en tynn finér av edelt treverk, lanseres nå også av tyske selskapet Ter Hürne under navnet Hywood. Fra før har tyske Meisterwerke lignende produkter i sitt sortiment. Som begge leverandører poengterer innebærer denne teknikken at man kraftig kan redusere bruken av eik og andre edle treslag, sammenlignet med produksjon av vanlig lamellparkett. 

Se flere bilder
 Per Nygren, viseadministrerende direktør, Välinge Innovation.

Foto: Thomas Åkerblad

HELHETLIG NAVN: Bjelin och Välinge stilte ut i en stor, felles stand, der det viktigste budskapet var at alle ferdige gulvprodukter fra nå av selges under navnet Bjelin. Selskapet har god tilgang til den kroatiske eiken som brukes i de herdete tregulvene, fortalte Per Nygren, viseadministrerende direktør hos Välinge Innovation.    


Se flere bilder
5 G Cross

Foto: Thomas Åkerblad

SKJØTEHJELP: I standen til Bjelin og Välinge Innovation kunne man se og teste det nye fugehjelpemidlet 5G Cross. 

Nye kjerner

En annen, ny lisenstakere for Välinges teknikk er kinesiske Ding Ming som presenterte et hybridgolv med en kjerne kalt MGO, som består av en blanding av trefibre, magnesium, jern og bindemidler. Dette er et produkt som blir ekstremt formstabilt, men samtidig litt mer kostbart.

– Er markedet klart for å ta den kostnaden? spurte seg Per Plate, senior KAM hos Välinge. Det vi ser på messen er en utvikling mot bedre og tynnere HDF-bærere. Og denne utviklingen har gått raskt. Årets HDF-kjerner er klart bedre enn fjorårets. Det innebærer at vi kan komme ned i tykkelse, og nærme oss vinylgulvene. Og da blir det kamp!

«Direct printing» var også en trend på messen. Det innebærer at man trykker dekoren direkte på bæreren, og deretter dekker den med en beskyttende lakk. Dette er en enklere og rimeligere måte å lage gulv på, som stadig øker i kvalitet. 

Se flere bilder
Hywood fra  Ter Hürne

Foto: Thomas Åkerblad

TEKNOLOGI PÅ LISENS: Välinges trepulverteknologi lanseres nå også av tyske selskapet Ter Hürne under navnet Hywood.


Se flere bilder
ny bærer for laminatgulv

Foto: Thomas Åkerblad

STABIL BÆRER: Kinesiske Ding Ming lanserte en ny og interessant bærer for laminatgulv, laget av trefibre, magnesium, jern og bindemidler. Denne oppgis å ha ekstrem formstabilitet. 

Nye gulvdesign

Den amerikanske LVT-produsenten HMTX, med Europakontor i Nederland, er i Norge mest kjent under navnet Aspecta som forhandles av Farveringen. I hall 23 hadde de en stor og godt besøkt stand. På messen presenterte Mário Pinho, viseadministrerende direktør for HMTX Global, det nya sortimentet som nå lanseres. Av de totalt 225 designene er 120 helt nye.

– Vi har en stor produksjonskapasitet med tre fabrikker, to i Kina og en i USA, sier Pinho.

– Er det positivt med Kina i dag, når tendensen ellers er å ta hjem produksjon til Europa og erfaringer med problemer med lange transportledd?

– Leveransene fungerer nå, og strømprisen er stabil i Kina. Det er mer enn man kan si om Europa. Så alt har sine fordeler og ulemper, sier Pinho. 

Se flere bilder
Mario Pinho

Foto: Thomas Åkerblad

NYE DESIGN: På standen til HMTX/Aspecta viste Mario Pinho frem selskapets nye gulv i en stor monter. 120 av 225 mønstre i kolleksjonen er helt nye. 

Smuglertre?

Et hyppig diskutert emne under messedagene er at det i øyeblikket finnes mange trebaserte produkter på markedet til meget lave priser fra odde land som for eksempel Tyrkia. Disse produktene kan antas å ha sitt opphav i Russland, og mistanken er at de nå blir forsøkt sneket ut på markedet for å omgå de internasjonale sanksjonene mot landet. For kjøperne er det viktig med forsiktighet og en god bakgrunnskontroll for ikke å risikere kostbare konsekvenser.

Verdt å notere er også at den ukrainske tregulvprodusenten Kyiv Wood hadde tatt seg til messen, til tross for den pågående krigen i hjemlandet. I det store hele var det mange tregulvleveradører til stede fra Øst-Europa; Kroatia, Tjekkia, Slovenia med flere land. Kanskje så de større muligheter til å bli oppdaget i år? 

Mer informasjon
Les mer
Domotex i fremtiden
Se flere bilder
Domotex 2024

Foto: Thomas Åkerblad

NESTE MESSE: I 2024 går messen som normalt, men oddetallsår vil det fremover kun bli stilt ut tekstile gulv. 

Det har vær diskutert om Domotex kun skal arrangeres annethvert år, de år da BAU ikke går av stabelen i München. Begge messene går normalt i januar, og kolliderer derfor med hverandre. 

Nå er diskusjonene landet på en annen løsning: Messen forblir et årlig arrangement, men oddetallsår – altså de år da BAU arrangeres – vil messen kun vise frem tekstile gulv. Disse forekommer i svært liten grad på BAU.

De som først og fremst ønsket denne løsning er de tyske forhandlerne av orientalske tepper, som trenger messen som årlig møteplass og salgskanal. Cirka 30 prosent av standplassen på Domotex viser frem orientalske tepper. 

Neste gang Domotex går av stabelen med parkett, laminat, LVT og andre harde gulv blir altså allerede neste år:  11-14 januar 2024.


Tørt tre råtner ikke
Teknisk

Tørt tre råtner ikke

Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Uansett type overflatebehandling gjelder at treverket skal være tørt. Er ytterveggen dessuten riktig konstruert, vil eventuell tilført...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.