Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
GULT I BUTIKK-Foto-Felix Henningsen.jpg

Foto: Felix Henningsen

Gult år hos Fargerike

Etter at Fargerike kåret gult til Årets farge 2022 for kort tid siden, ruster kjeden seg til å gi kundene råd og veiledning i bruk av fargen som har vært ute av trendbildet lenge.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Fargerike kåret Årets farge for tiende år på rad ble det gult, og nyansen som fronter den gule paletten, har de kalt Stråleblink.

Mange gjettet at gult skulle komme som årets farge både i fjor og forfjor.  Så ble det år 2022 som skulle bli det gule året. Fargeteamet hos Fargerike, med kreativ leder Tale O. Henningsen i spissen, har funnet at tiden nå er inne og at det norske folk er modent for å male og tapetsere med gult igjen.

Se flere bilder
Fargeprøve Stråleblink Året farge 2022 fra Fargerike

Foto: Fargerike

STRÅLEBLINK er kåret til Årets farge 2022 av Fargerike. Den beskrives som en gulfarge som løfter rommet og sikrer eleganse nesten uansett hvilke materialer og farger den kombineres med.

Tidsriktig farge

Henningsen forteller at de hadde flere farger på blokka tidlig i prosessen, og er svært fornøyd med valget.

−  Gult skilte seg etter hvert ut, og representerer det som er viktig nå, nemlig en ny start etter pandemien. Stikkordet er LEVE! sier hun.

Nå skal vi se for oss strålene som bryter gjennom skyene, leker i tåken og får bakken til å dampe. Solen stråler og skaper nytt liv.

−  Alt vi trenger er et lite stråleblink, så fylles hjertet av sol og kroppen av ny energi, smiler den kreative lederen energisk.

Se flere bilder
Kreativ leder i Fargerike Tale O. Henningsen

Foto: Fargerike

TALE O. HENNINGSEN er kreativ leder i Fargerike og prosjektleder for Årets farge. 

Fargekart til folk som tør mer

I forbindelse med kåringen av Årets farge lanserer kjeden et nytt fargekart. Her er det skapt 12 nye nyanser i gult som spenner fra det rolig og behagelige til livlig og fargesterkt.

−  De har et enormt spenn; rolige, dype, varme, lette, delikate, mørke og lune, sommerlig, leken, lat og lunefull. Gult kan være alt, sier Henningsen og forteller at det har vært viktig å presentere nyanser som spenner over mange tema og viser bredde.

Hun opplever at folk har blitt litt mer vågale og tør mer. Derfor er det viktig å ha bredden.

− Vi ser på basene vi selger, og lamellene folk plukker, at det nå er større variasjon og bredde i det folk velger enn tidligere.

Se flere bilder
Stue med gule vegger

Foto: Per Erik Jæger/Fargerike

SOM EN SOLDAG: Denne stuen er som en liten energibombe, akkurat det mange kan trenge nå etter å ha levd lang tid i et samfunn på lavgir. Det nye fargekartet inneholder 12 nye nyanser av gult, både rolige og livate nyanser, litt for enhver smak.

Viktige nøkkelfarger

Gult har vært ute av trendbildet lenge, og folk er uvant med å bruke fargen og trenger hjelp. Derfor har butikkene fått et eget oppsett med nøkkelfarger, som støtter de gule fargene, til inspirasjon og hjelp i kundeveiledning, utstillinger og collager. Her er et godt utvalg med kjølige og varme farger, som kan brukes i mange ulike kombinasjoner. Poenget er at et gult interiør anno 2022 kan ha svært mange uttrykk. 

−  De fleste skal kunne finne noe som passer seg, sier Henningsen.

Hun forteller at collager har blitt veldig populært, og brukes mye i butikk som inspirasjon. Folk trenger hjelp til gulv, farger, tekstiler, tapet og tepper. Materialcollager viser en helhet og er et fint utgangspunkt for kundesamtale.

Dialog er viktig. Kunden trenger noen som stiller de riktige spørsmålene og setter dem på sporet. En sparringspartner er like viktig som å komme med løsninger ifølge kreativ leder Henningsen.

Se flere bilder
Rom med vegger i en rolig gulnyanse

Foto: Per Erik Jæger/Fargerike

SOLGANGSBRIS er navnet på den sarte gulfargen på veggen her. Den er myk og mild, virker avslappende og tilfører paletten letthet og bidrar til atmosfæren i et rom med roligere energi.

Farge som passer gulvet

Etter at Årets farge ble lansert har butikkene rundt om i landet malt oppstrøksprøver og laget utstillinger. De har også tatt ut tapet og tepper som passer til.

Henningsen forteller at gulv har vært et eget tema i prosessen.

−   Vi har utviklet farger som passer til gulvene vi selger, mikset, blandet og testet slik at gulfargene går fint sammen med gulvene våre, sier hun.

Nå er det opp til butikkene å friste kundene.

−  Vi vet at folk velger det de ser. Den fargen butikken omfavner som sin egen, vil de selge mer av. Gult er en farge det er lett å adoptere og passer til mye, den er for eksempel fin til den grå sofaen mange har. Mange skal inspireres til å male gule vegger og tak, og noen skal få starte litt forsiktig med en gul dør.

Se flere bilder
Stue med grå sofa og gul dekor

Foto: Per Erik Jæger/Fargerike

FIN TIL GRÅTT: Gult er en farge det er lett å adoptere og passer til mye, I interiørmagasiner ser vi den mye brukt i kombinasjon med grått. Så her er det bare å leke seg med gult følge til den grå sofaen. 

Mer informasjon
Les mer
Årets farge hos Fargerike
Se flere bilder
Fargene som har vært Årets farge

Foto: Fargerike

TI FARGERIKE ÅR: Disse fargene er under ti år blitt kåret til Årets Farge hos Fargerike. 

2022 Stråleblink

2021 Himmelkyss

2020 Elvesand

2019 Sølvgrønn

2018 Blått

2017 Rødt

2016 Rosa

2015 Orange

2014 Blågrønn

2013 Lilla

2012 Grønt

Sitat Tale O. Henningsen

"Vi ser på basene vi selger, og lamellene folk plukker, at det nå er større variasjon og bredde i det folk velger enn tidligere."

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.