Grønt tema i NILs årbok
I Årboken for 2023 er grønt den røde tråden – og da i første rekke ikke som farge, men den overførte betydningen av ordet: Gjenbruk og transformasjon er ledende tema i Norske interiørarkitekters landsforbunds feiring av fjorårets beste interiører.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
BransjenyttDa Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening, NIL, håndplukket de beste prosjektene til årboken for 2023, valgte de igjen å fokusere på gjenbruk og sirkulærøkonomi. I årboken omtales 50 prosjekter og de arkitekturfaglige utdanningsinstitusjonene, og de fem signalprosjektene og fagartiklene omhandler på ulike måter ombygging, oppgradering og transformasjon av eksisterende miljøer.
ÅRBOKEN feirer de beste interiørprosjektene fra året før, og gis ut av Orfeus forlag i samarbeid med Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening.
Faglig innhold
I fagartikkelen Fra brutalisme til bevegelse forteller Afry Ark Studio om prosjektet «12 points of experience» der de fikk i oppdrag å omvandle 10 000 kvadratmeter umøblerte gangsoner til «en sanselig vandring i Equinors historie, kultur og fremtidsvyer».
Sirkulærrådgiveren Kirsti Svenning, med bakgrunn fra Romlaboratoriet, Sane og Iark, peker i sin fagartikkel om den grønne omstillingen, på at ett nytt møbel- eller interiørprodukt gir opphav til CO2-utslipp som tilsvarer mellom 4 og 40 brukte. Til tross for det regnes ikke interiører med i byggenes klimaregnskaper, og inngår hverken i BREEAM-NOR eller Future Built, og havner derfor litt utenfor fokus i prosjektene. Interiørarkitekter har også en utfordring i å få gjenbruk og ombruk til å oppleves berikende og estetisk, skriver hun.
SKUR 38: Spileveggen i kantinen har akustisk dempende effekt og er laget av ulike heltre mahogniprofiler, finerte himlingsprofiler og et stort slisset skipsgulv som Oslo havn hadde lagret på Kongshavn.
Hensyn til fredning
Da det etter 15 års drift var på tide med en oppgradering av restauranten Argent i operabygget i Oslo. I denne forbindelse har restauranten fått det nye navnet Havsmak, et nytt matkonsept og ny arealbruk. At hele Operaen er fredet har medført noen begrensninger, og Radius Design har skapt et nytt miljø, samtidig som mye av det gamle er bevart.
Deler av den fredete innredningen er kledd inn med heltre eik, og det er lagt inn spilevegger med lydabsorbenter på utsiden av fredede materialer. Fargepaletten bygger på naturelementer med romdelere og dekorelementer av flettet tau og trefiner, og møbler i oljet eik, lær og rotting ble brukt.
HAVSMAK er det nye navnet på restauranten i Operaen i Oslo. Her har interiørarkitektene skapt en ny stemning med utstrakt bruk av naturmaterialer, til tross for at mye av interiøret er fredet.
Går foran
I Bergen var også verningshensyn sentralt når DNB Næringseiendom transformerte et bygg ved Torgallmenningen til kontorlokaler for Asplan Viak. Her, i Markveien 1, er kun fasaden vernet, og nå tilbakeført til opprinnelig. Leietakeren fikk selv oppdraget med å utforme innvending arkitektur og tilpasse lokalene etter sine behov, og grep prosjektet an med mål om å bli et visningsrom for bedriften der de går foran med godt eksempel som rehabiliteringsprosjekt.
Bygget består av fire mindre bygninger som forenes med ramper og trapper, som binder sammen ulike nivåer og tidsepoker. Eksisterende vegger med flere lag tapet, strie og maling er bevart, gamle gulv avdekket og tatt i bruk igjen og møbler og inventar ble hentet inn fra et donorbygg i byen. Fargepaletten er basert på farger som ble avdekket etter riving.
DONORBYGG: Ved utformingen av Asplan Viaks egne kontorer i Bergen, ble gamle overflater hentet frem fra under lag på lag. Andre materialer ble hentet fra et donorbygg i byen - blant annet spilene som resepsjonsdisken er laget av.
Fra kontor til kunst og klubb
Men at transformasjon også kan finne sted i nye lokaler er vist i signalprosjektet Nordover, som er et kunstsenter kombinert med ungdomsklubb, butikk, kafe og kino i Longyearbyen. Nordover er etablert i tomme kontorlokaler i etasjen over en dagligvarebutikk, og omformet med hjelp av Afry Ark Studio Svalbard.
UNG I LYB er navnet på den ungdomsklubb som deler lokaler med et kunstsenter, med kafe og butikk, i etasjen over en dagligvarebutikk. Lokalene var opprinnelig planlagt som kontorer, med ble aldri flyttet inn i.
Bransjen samlet – IFIs årskonferanse 2023
Fra Innedagen til Inneuken
Den digitale utgaven av årboken er åpen og tilgjengelig for alle: Les den her
Filipstad: Fjordbyens fremtidige fargeklatt?
I 2022 fikk Oslo en fargeveileder for fargebruk i byområdene. Nå kommer oppfølgeren som gjelder byfornyelsen ved Fjordbyen, kaiområdene på Filipstad. Denne viser fremveksten av en mer...
True Joy er Årets farge 2025 fra Nordsjö
Årets farge 2025 fra Nordsjö er en solgul farge skapt for å fylle hjemmet med optimisme, stolthet og kreativitet. En farge som utstråler glede. Til fargen følger det også med tre kompletterende...
Liten nedgang for overflateteknikk
Til tross for en liten nedgang i år, var fjoråret preget av rekordmange elever som valgte overflateteknikk på Vg2. Dette gir grunn til optimisme, og det er håp om at interessen vil...
Mange fordeler med løstlegging av gulv
Lite støv og støy, rask installasjon, enkelt å skifte ut, klart til bruk umiddelbart. Dette er de klassiske fordelene med gulv som installeres limfritt. Nå legges stadig vekk mer vekt...
Malesommeren-24: Malingsalget svinger når været tvinger
Sommeren er høytid for oppussing og malearbeid, men med stor variasjon i værforholdene rundt om i landet har salget av maling og maleverktøy svingt betydelig. Fargemagasinet har snakket...
Oppdag Flotex Advance – teppe for limfri legging
Den nye Flotex Colour/Advance-kolleksjonen bevarer de populære og trendy signaturdesignene til den etablerte Flotex Colour, og utvider den med to nye eksklusive mønstre: Code...