Grand på Grand Hotell
Det er absolutt mulig å føle seg «grand» på Grand Hotell i Oslo. Ikke minst i den nyrenoverte Rococosalen.
Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Rococosalen på Grand var en av landets flotteste bankettsaler da den ble åpnet i 1894. En posisjon den fortsatt har, snart 125 år etter. Salen har vært gjennom mye i sitt lange liv; Noble banketter og kongelige ball, storbrann, gjenoppbygging og gjenåpning i 1961, og nå sist en storstilet renovering i regi av Kristian Ringnes og Pandox.
Da renoveringen av det ærverdige hotellet tok til i 2015, fulgte mange spent med. For med sin spesielle historie og posisjon som et av landets store hotell, er det nærmest et kulturelt felleseie.
En kulturarv
Ringnes kunne berolige de spente.
– Grand er ikke et hotell du eier, men en kulturarv som du tar vare på til neste generasjon, sa han til Aftenposten mens restaureringen pågikk. Han understreket at oppgradering var helt nødvendig, men at forankringen til den stolte fortiden skulle forbli intakt.
Rococosalen
Når dørene slås opp til salen i dag, kommer wow-opplevelsen. Den er ikke gjenskapt slik den opprinnelig var, men nyskapt, inspirert av datidens stilidealer, av interiørarkitekt Yvonne Stenersen.
Fargene er mørke, med mange sjatteringer av blått. Søylene er svakt marmorert, og dørene malt en anelse mer sort enn veggfargen. Veggene er trukket med tekstil, en dyp blå silkedamask med mønster i gull, vevet av italienske Rubelli. Veggene er trukket av Peter Eggert, Textile-Wallcovering Team.
Over det hele troner taket med engler og fredsduer, malt av dekorasjonsmaler og malermester Axel Dahlgren. Store italienske lysekroner, som ble kjøpt inn på 60-tallet, er nyrenset og funkler og skinner over det hele.
– Elegant, gedigent, glamorøst, sier de besøkende. Og dem er det mange av, for Rococosalen er mer enn en finstue, som står på stas i påvente av de store anledningene. I dag brukes den til alt fra pop up-yoga-eventer til store banketter – med andre ord; en mangfoldig bruk.
– Våre gjester er utrolig fornøyde med helheten, det utrolig flotte tekstilet på veggene, lysekronene og lys-/lydsystemene som dette rommet har. Akustikken er spesielt god i Rococo, sier Ole Martin Thorshaug Kristiansen.
Taket har fått ny dekor malt av dekorasjonsmaler og malermester Axel Dahlgren. Her oppe lever engler og fredsduer i skinnet fra italienske lysekroner innkjøpt på 60-tallet.
Tapetet, som er fra Vescom, ser ut som silke, men har vinyltapetets styrke. Det er lysekte, og tåler skrubb og vask. Praktisk eleganse! Vescom tapet føres av Intag.
Den gode akustikken
Hele atmosfæren i hotellet er preget av et dempet lydbilde. Teppebelagte gulv, tapet på veggene, stoppede møbler og mye tekstiler skaper en behagelig atmosfære. Her kan man nyte luksusen av å samtale, eller slappe av uten å bli distrahert av forstyrrende akustikk.
– Tekstiler gir en taktil mykhet og er akustikkdempende, sier Annette Bolme fra Interiørhuset Intag. De har levert mye tapet og tekstiler til hotellet.
Bolme synes flere restauranter burde bruke denne teknikken.
– I dag er det dessverre mange restauranter som har plagsomt dårlig akustikk, og tekstiler og taktile flater demper lyd på en svært behagelig måte, kommenterer hun.
På Grand Hotell er det tapet på stort sett alle rom, og de er nøye utvalgt for å få det det ønskede uttrykket og atmosfære av ekte nordisk luksus.
Vindusrekken mot Karl Johan er dekket med elegante gardiner fra Rubelli i en Trevira-CS kvalitet imponerende lik silke. Stolene er trukket med polyestervelur med høy slitestyrke og takknemlig når det kommer til flekker. Alt levert av In
Den nye lobbyen er lys og åpen. Et populært møtested for både hotellets gjester og folk i byen. På det nye blanke steingulvet står en enda mer blank skulptur av Elmgreen & Dragset.
Originale møbler er pusset opp og trukket om. Rococosofaen, med utsikt mot resepsjonen, er trukket i et tekstil fra Linwood og supplert med moderne paller i velur.
Nordisk luksus preger rommene. Veggene er trukket med vinyltapet som til forveksling ligner silke. Dundyner og puter og sengetøy i hvit og delikat bomull gjør rommet innbydende.
Med dusker og swarowski-knotter løftes slette skapdører opp i luksusklassen.
Tepper og tapet med tekstilstruktur skaper et elegant interiør, demper lyd og gir korridorene en behagelig atmosfære.
Farger, materialer og mønster er avstemt med eleganse I hver minste detalj. Mønsteret fra teppet repeteres diskret i lampettene bortover i korridoren.
Åpnet: 1874
Totalrenovert: 2015 -2016
Pusset opp for: ca 200 millioner
Interiør:
Yvonne Stenersen, Gyldenløve Interiør AS: Rococosalen, Speilen, og salonger.
Sanne Eye Interiør: rom og suiter
Antall rom: 274
Et signaturhotell i Scandic Hotells
Eier: Eiendomsspar
Tapet fra Vescom, og tekstiler fra Rubelli og Linwood: levert av INTAG
Trend, tradisjon og personlighet skaper luksus i verdensklasse
Tapetfest hos Fargerike
Green Apple gjør det enklere for kundene
Radisson Blu Caledonien Hotel: Caledoniens renessanse
Hotel Britannia: Hotelldrømmen som ble drømmehotell
Fru Haugans Hotel i art deco-stil
Ny distriktssjef hos Gjøco
Erik Brannan er ny distriktssjef i Rogaland og deler av Agder for Gjøco. Brannan er 49 år gammel og har lang erfaring fra detaljhandelen som butikksjef og distrikts- og regionsjef...
Etter flere års nedtur ser vi nå lyset i enden av tunnelen
Om vi skal se stort på det, er antagelig antakelig det verste over. Etter tre år med sammenhengende fall i produksjonsverdien i det norske byggemarkedet er det grunn til å forvente...
En kostnadsfri tjeneste før gulvinstallasjon
Mange norske gulvleverandører tilbyr teknisk rådgivning som en del av servicepakken når de leverer gulv til et prosjekt. Tjenesten dekker hele prosessen, fra planlegging til ferdig...
Alcro sponsor av BO BEDRE Awards 2024
Hvert år blir norske designere og designtalenter hyllet på BO BEDRE Awards. Kåringen og feiringen i år gikk av stabelen på Ambassaden i Oslo, hvor blant annet Bernhard Spidsø fra Alcro...
Hytte på Kvitfjell: en hyllest til naturen
Med autentiske overflater og naturfarger er det nettopp naturen som spiller hovedrollen i denne store og gjennomtenkte hytta på Kvitfjell. Her er atmosfæren både jordnær og sofistikert,...
Farge på blå resept?
Omgivelsenes påvirkning på menneskesinnet er et stort tema, og i anledning Verdensdagen for psykisk helse i oktober inviterte Norske arkitekters landsforbund til et debattmøte om arkitektur...