Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
1-2 Kortreiste gulv-Henrik Andersson-FotoIverValkvæIFIno.jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Golvabia har bygget fremtidsfabrikken

Fra en toppmoderne gulvfabrikk i Sør-Sverige er veien til kundene kort. – Vi vi vil vise at det også er mulig å produsere kvalitetsgulv lokalt, sier Henrik Andersson hos Golvabia.

Iver Valkvæ/ifi.no

Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Ved fabrikken i Anderstorp går produksjonen så det suser. Golvabias satsing på lokal produksjon og kortreiste gulv, har ført til en topp moderne fabrikk der de lager tregulv og vinylgulv, og i tillegg har egne avdelinger for tepper og keramiske fliser.

– Vi er veldig stolte over hva vi har fått til her. Vi har bygget fremtidsfabrikken, sier Henrik Andersson, Golvabias salgssjef for Norge.

Store deler av fabrikken er automatisert, topp moderne robotikk og automatikk gjør produksjonen rask og effektiv.

– Det er også fort gjort å endre på innstillinger og oppsett på maskinene og produksjonsbåndene, det gjør at vi lett kan gå fra å produsere en gulvtype til en annen, det gir oss god fleksibilitet. Det er viktig å ha muligheten til å omstille seg raskt slik verden er i dag, sier han.

Se flere bilder
robot lager gulv

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

AUTOMATISERT PRODUKSJON: Mye av produksjonen i den moderne fabrikken er automatisert; kontrollører passer på at alt går som det skal. Det går raskt å endre på innstillinger og oppsett på maskinene og produksjonsbåndene for å veksle mellom én gulvtype til en annen.

Europeiske råvarer

Golvabia har en lang historie når det kommer til gulv. Det hele startet i 1927 da grunnlegger Ivar Andersson var 19 år og reise til USA for å møte sin onkel. Planen var å bli parkettlegger, men drømmen var å starte egen bedrift i gulvbransjen.

22 år senere var drømmen en realitet, og Golvabia ble grunnlagt i Anderstorp i 1949, hvor de fortsatt holder til den dag i dag. Selskapet legger mye stolthet i sin gulvproduksjon, og kvalitet og integritet står høyt. Det er grunnen til at de bare kjøper kvalitetsråvarer til sin produksjon.

– Troverdighet er viktig for oss, vi kan ikke gå rundt og kjøpe billigmaterialer og skryte av kvaliteten på produktene våre. Det er derfor vi henter kun gode, kvalitetssikrede råvarer fra Europa. Hos Golvabia går kunnskap, kvalitet og design hånd i hånd, sier Andersson.

Grunnet pandemien og krigen i Europa har det i en lengre periode vært veldig høye råvarekostnader, det har ikke stoppet produksjonen i Anderstorp.

– Det er likt for alle, og det gjelder å gjøre det beste man kan ut av situasjonen, sier han.

Se flere bilder
råvarer til tregulv

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

EUROPEISKE RÅVARER: – Troverdighet er viktig for oss, vi kan ikke gå rundt og kjøpe billige materialer og skryte av kvaliteten på produktene våre. Det er derfor vi henter kun gode, kvalitetssikrede råvarer fra Europa, sier Henrik Andersson.

Bedre ressursutnyttelse

Et av tiltakene er å produsere gulv av finér og en kjerne av HDF. Gulvene har et tynnere toppsjikt, men med de samme om ikke bedre, egenskaper enn et tradisjonelt tregulv. Og samtidig blir ressursene utnyttet bedre.

– Lightwood er tregulv med alle de gode egenskapene tre gir. Lightwood har et tynnere lag med tre enn en mer tradisjonell parkett. Det fører til en lavere pris, samtidig har du et stort utvalg i tresorter og mønstre å velge mellom, sier Andersson.

– Maxwood er et nytt og solid tregulv.

Det både ser og føles som et ekte tregulv, men har i tillegg en mer moderne og slitesterk konstruksjon.

Kjernen i planken er en HDF, Denne hardheten gir underlaget formstabilitet, og det holder seg nytt og pent mye lenger, sier han.

– Vi får utnyttet mye mer av råvaren. Det gjør at vi kan produsere mer gulv fra hver plank. Det er bra både for miljøet og for produksjonen. Selv om sjiktene er tynnere betyr det ikke det at det er et svakere gulv, sier Andersson.

Se flere bilder
gulvfabrikk

Foto: Kristian Strandli Owren/ifi.no

PRODUKSJONEN GÅR: I fabrikken I Anderstorp produseres gulv i høyt tempo, og i høy kvalitet.

Utvider i Norden

I Norge og Sverige er Golvabia allerede godt etablert, men det stopper ikke bedriften fra å tenke større. De har nå åpnet lokaler i Finland og har ansatt en country manager, for å styrke virksomheten.

– Vi har et ønske om å være den ledende gulvprodusenten i Norden, med hovedfokus på Skandinavia. Samtidig leverer vi også til noen utvalgte prosjekter utenfor de nordiske grenser. Et av de landene er Estland, hvor vi har levert til større og mindre prosjekter helt siden 1993, sier Andersson.

De skandinaviske landene har ganske lik smak når det gjelder gulv. Men samtidig er vi også ulike på noen plan.

– I Danmark er de for eksempel veldig glad i lys ask. Det betyr at man ikke kan behandle alle landene likt. Det er derfor viktig med egne avdelinger og lokaler som tilpasser bestillinger og leveranser til hvert land, sier Andersson.

Se flere bilder
Henrik Andersson, Golvabia

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

KORTREISTE GULV: I tettstedet Anderstorp i Sør-Sverige produserer Golvabia gulv med HDF-kjerne for det nordiske markedet. De egne produktene Lightwood og Maxwood har trefiner på toppen, mens Maxwear lages med vinylbelegg limt til trefiberplaten. 

Digitalt verktøy

Det faktum trender og smak er annerledes i ulike land gjør det digitale showroomet på nettsidene til et viktig verktøy både for kundene og for gulvprodusenten:

– Her har kunden mulighet til å laste opp et bilde av et rom i sitt eget hjem for å se hvordan våre gulv vil se ut i rommet. Det er ikke bare stor variasjon i fargevalg, men du kan også se hvilke format som passer best til rommet. Når du er fornøyd, kan du lagre bildet og ta det med til en forhandler i nærheten, sier Andersson.

Gulvprodusenten kan i sin tur se hvilke gulv kundene vurderer, og derved få en følelse for de ulike designenes popularitet. 

Se flere bilder
Showroom gulv, Golvabia

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

BUTIKK OG SHOWROOM: Et lite stykke unna fabrikken i Anderstorp har Golvabia også lager og showroom. Både Lightwood og Maxwood vises frem i showroomet. Gulvene kommer i to sorteringer: Natur, som er uten kvist, Og Unique, som er med kvist. – Her er det mye aktivitet, vi har lagrene fulle, og det sendes ut leveranser nesten hele døgnet, sier Andersson. 


Se flere bilder
Henrik Andersson i Golvabias fabrikk

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FREMTIDSFABRIKKEN: Henrik Andersson viser stolt frem fabrikken i Anderstorp. – Vi har bygget fremtidsfabrikken, sier han og smiler.

Mer informasjon
Les mer
GOLVABIA
  • I 1949 startet Golvabia produksjon i Anderstorp.
  • Startet med å reparere og slipe gulv.
  • På 1980-tallet startet produksjon av keramiske fliser.
  • Golvabia er den største produsenten av tepper i Sverige.
  • Har i dag over 800 forhandlere rundt om i Sverige og Norge.
FUN FACTS
  • Golvabia eksporterer også til prosjekter i USA. Et av prosjektene var til en bygning tilknyttet Yankee Stadium.
  • På VIP-avdelingen på Olympia stadion i Los Angeles ligger det gulv fra Golvabia.
  • I Norge sier vi veggfliser og gulvfliser, i Sverige heter det kakel og klinker.
To vinnende design i ett
Produktaktuelt

To vinnende design i ett

Sjoa er en ny ullserie som forener to av våre mest populære teppeserier de siste ti årene. Teppene er håndvevd i myk og varm ull, og kommer i tre tidsriktige meleringer; marmor,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.