God start for tepperetur i 2023
ReStart for teppefliser har spart atmosfæren for utslipp av 63 tonn karbondioksid under første halvdel av 2023. Tarketts målsetning er å redusere mengden byggeavfall som går til forbrenning og deponi, og isteden bruke ressursene om igjen.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Fra ulike kontorprosjekter i Norge har Tarkett hentet tilbake 10.500 kvadratmeter gamle teppefliser, for at garn og baksidematerialer skal kunne brukes som råstoff ved produksjon av nye teppefliser. Dette har bidratt til en klimabesparelse på over 63.000 kg CO2.
– Resultatene viser at markedet ser verdien av retursystemet ReStart i et miljøperspektiv, og som et verktøy for å etterleve de stadig strengere kravene til klimagassutslipp og -regnskap i TEK17 og andre forskrifter, skriver Tarkett i en pressemelding.
RÅVARE: Thomas Aar og Linn Hagtvedt fra Tarkett forteller at det er enkelt å fastslå om garnet fra gamle tepper kan gjenvinnes. Bildet er fra en leietakertilpasning av kontorlokaler i 2022, der KLP Eiendom valgte å sende de brukte teppeflisene til Tarkett.
Omfatter flere gulvtyper
Formålet med ReStart-løsningen er å sikre at gulvmaterialer ikke sendes til deponi og forbrenning, men heller samles inn og resirkuleres til sekundære ressurser i et sirkulært kretsløp. Gulvprodusenten har etablert returordning for teppefliser laget av PA 6-garn uansett produsent, vinylbelegg og linoleumgulv som stammer fra egen produksjon. Tidligere i sommer ble også en returordning for brukt parkett og heltre lansert i samarbeid med Maxbo, ved et pilotprosjekt ved to av kjedens varehus.
På sikt vil innsamling og resirkulering av betydelige mengder gulvmateriale kunne gi større forutsigbarhet rundt tilgang til råvarer for nyproduksjon.
– Resirkulering har også potensialet til å gi meget store klimabesparelser i forbindelse med for eksempel leietakertilpasning og rehabilitering, sammenlignet med det som vanligvis skjer - gulvmaterialet sendes til forbrenning, sier teknisk sjef Espen Josten i en kommentar på LinkedIn.
STORT POTENSIALE: – Resirkulering har også potensialet til å gi meget store klimabesparelser i forbindelse med for eksempel leietakertilpasning og rehabilitering, sammenlignet med at gulvmaterialet sendes til forbrenning, sier teknisk sjef Espen Josten i en kommentar på LinkedIn.
Tryg og Recover blir med på parkettgjenvinning
Stjernedesigner med karakteristisk Desso-kolleksjon
Med tepperetur ble rehabilitering mer klimavennlig
Ny anvisning for legging av linoleum med akustikkbakside
Design og bærekraft forenes i egen kolleksjon
Norske gulvleggere returnerte 172 tonn vinyl gjennom Restart i 2021
Effektiv trebeskyttelse med fokus på holdbarhet og miljø
Allerede på 1970-tallet begynte Flügger å lage vanntynnede produkter for utendørs treverk. I dag har Wood Tex-familien vokst til et komplett system som gir langvarig beskyttelse til...
Fra strategi til sang – bli bedre kjent med IFIs nye leder
Helge Bod Vangen er ny administrerende direktør i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør. Med solid erfaring fra både byggevarehandel, teknologi og markedsføring, og et engasjement...
Naturlig beskyttelse med dype røtter
Osmo lanserer tradisjonell tretjære fra Auson – nå tilgjengelig i Norge.
Gulvet fremhever kunsten i studiobutikk
Et løstlagt, lyst linoleumgulv gir de pastellfargede glassobjektene i studiobutikken til Helle Mardahl rom til å bli sett. – Lino Loose-Lay passer godt inn i estetikken samtidig som...
Faglig ansvarlig maler
Per Myhre er fra 10. juni ansatt som faglig ansvarlig maler hos Fargerike Christensen i Arendal, som er en del av Håndverksgruppen. Han kommer fra stillingen som teknisk sjef for...
Norfloor med ny Oslo-selger
Norfloor har ansatt Lasse Baastad som salgssjef for Stor-Oslo. Lasse er et par og 50 og bosatt i Oslo. Han har mangeårig erfaring som utførende maler og har de seneste årene jobbet...