Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Tarkett_Restart-teppeflis.JPG

Foto: Tarkett

God start for tepperetur i 2023

ReStart for teppefliser har spart atmosfæren for utslipp av 63 tonn karbondioksid under første halvdel av 2023. Tarketts målsetning er å redusere mengden byggeavfall som går til forbrenning og deponi, og isteden bruke ressursene om igjen.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Dele
Annonse
Fargemagasinet.no annons

Fra ulike kontorprosjekter i Norge har Tarkett hentet tilbake 10.500 kvadratmeter gamle teppefliser, for at garn og baksidematerialer skal kunne brukes som råstoff ved produksjon av nye teppefliser. Dette har bidratt til en klimabesparelse på over 63.000 kg CO2.

– Resultatene viser at markedet ser verdien av retursystemet ReStart i et miljøperspektiv, og som et verktøy for å etterleve de stadig strengere kravene til klimagassutslipp og -regnskap i TEK17 og andre forskrifter, skriver Tarkett i en pressemelding.

Se flere bilder
tepperetur KLP

Foto: Arkivfoto: Daniel Novello/Pressworks

RÅVARE: Thomas Aar og Linn Hagtvedt fra Tarkett forteller at det er enkelt å fastslå om garnet fra gamle tepper kan gjenvinnes. Bildet er fra en leietakertilpasning av kontorlokaler i 2022, der KLP Eiendom valgte å sende de brukte teppeflisene til Tarkett. 

Omfatter flere gulvtyper

Formålet med ReStart-løsningen er å sikre at gulvmaterialer ikke sendes til deponi og forbrenning, men heller samles inn og resirkuleres til sekundære ressurser i et sirkulært kretsløp. Gulvprodusenten har etablert returordning for teppefliser laget av PA 6-garn uansett produsent, vinylbelegg og linoleumgulv som stammer fra egen produksjon. Tidligere i sommer ble også en returordning for brukt parkett og heltre lansert i samarbeid med Maxbo, ved et pilotprosjekt ved to av kjedens varehus.

På sikt vil innsamling og resirkulering av betydelige mengder gulvmateriale kunne gi større forutsigbarhet rundt tilgang til råvarer for nyproduksjon.

– Resirkulering har også potensialet til å gi meget store klimabesparelser i forbindelse med for eksempel leietakertilpasning og rehabilitering, sammenlignet med det som vanligvis skjer - gulvmaterialet sendes til forbrenning, sier teknisk sjef Espen Josten i en kommentar på LinkedIn.

Se flere bilder
Espen Josten, teknisk sjef

Foto: Tarkett

STORT POTENSIALE: – Resirkulering har også potensialet til å gi meget store klimabesparelser i forbindelse med for eksempel leietakertilpasning og rehabilitering, sammenlignet med at gulvmaterialet sendes til forbrenning, sier teknisk sjef Espen Josten i en kommentar på LinkedIn.

Tørt tre råtner ikke
Teknisk

Tørt tre råtner ikke

Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Uansett type overflatebehandling gjelder at treverket skal være tørt. Er ytterveggen dessuten riktig konstruert, vil eventuell tilført...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.