FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Sverre Wollan-FotoIverValkvæ (67)-2.jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Glem gamle regler for hvilke farger som passer sammen

Motebildet popper av mønster, friske farger og nye fargekombinasjoner. Og det er full spredning til interiørmoten.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Under vårens Deco Off i Paris, der ledende interiørhus presenterte siste nytt innen tekstil og tapet, bugnet det av farger og mønster.

– Nå er det ikke uvanlig at Paris varter opp med mye farger, men det var mer enn før. Friskere og med litt uvanlige fargekombinasjoner, rapporterer Siv Munkeberg Brenne. Med jevnlige messeturer til Paris i over 20 år, har hun godt sammenligningsgrunnlag.

Se flere bilder
Interiør med spesielt mye farger og mønster

Foto: Fabricut

SURGULE AKSENTER: I år var det mer farger enn vanlig i Paris. For å gi en fargerik helhet et ekstra piff, ble det puttet på én farge ekstra – gjerne surgult eller surgrønt. Dette interiøret er fra Fabricut.

En farge som stikker ut

Hun forteller om alskens mønster, og at det virket som alle regler for fargekombinasjoner og hva som passer sammen var kastet på dynga.

– Det var helt herlig, skikkelig fargebonanza! Flere uker etter Parisbesøket er hun er fortsatt begeistret.

Hun forteller at det var mye 60-70 talls, og mønstringer vi har sett før. Men fargekombinasjonene er nye.

– Over alt var det én farge som stakk seg fram. Det var liksom lagt til en farge ekstra som stikker ut, sier hun og nevner surgult, surgrønt og lilla som slike farger.

Siv er kjent for mange i bransjen som designer av interiør for blant andre Allers, Hytteliv og Fargerike. Hun mener vi trenger litt mer av det lekne og gøyale nå. Det er ikke sukkerspinnfargene vi har sett en del hun viser til. Det er mer elegant samtidig som det er gøyalt. Og det er masse broderier.

Hun tror imidlertid det vil ta tid før dette blir noen stor trend her hjemme. Men litt mønstringer brukes, og da for det meste dyremønster og botaniske motiv.

Se flere bilder
Tapet med mønster i gult og grønt

Foto: Arte

MØNSTER: Alle typer mønster er aktuelle, det gjelder også fargekombinasjoner. De gamle reglene for hva som passer sammen gjelder ikke lenger, nå skal det lekes. Være gøyalt, men likevel elegant. Tapetene her er fra Artes nye kolleksjon Musée d’Arte.       

Mønstermiks på soverommet

Soverommet er antagelig det rommet vi tør mest når det gjelder mønster. For mange er det tradisjon å pakke seg inn i blomster når de kryper til sengs. Men flere kjøper nå mønstret sengetøy. Ifølge Kari Setsaas i Norvigroup er det en dreining mot flere mønster.  

 –  Jeg tenker vi er grunnleggende glade i blomster – store, små, fargerike, og diskré - og da spesielt til vår og sommer. Det er også striper og ruter, grafiske og retro/nostalgiske – bredden i det som selges er større nå enn for et par sesonger tilbake, sier hun.

Setsaas forteller at det også er litt forskjell på kvalitetene. På krepp, som er en sommerfavoritt for mange, er det små blomster eller striper som gjelder. Det er litt nostalgisk og enkelt – en slags barndommens sommerminner.

På sengetøy er de store fargene beige og grønt, gjerne på hvit bunn. Det er også en del varm beige mot det brente. Generelt er det mye lyse bunner – gjerne hvite.

Se flere bilder
Soverom med blomstret sengesett i blått

Foto: Norvigroup

SOVEROM: Her hjemme er vi foreløpig litt forsiktig med mønster. Men på soverommet slår vi oss løs, og vi er spesielt glade i blomster. Her har Norvigroup redd opp med sengesettet Garden of Cape i blått.

Landlig og elegant mismatch

Det nostalgiske har appell, det merker de godt hos interiørhuset Intag.

–  I fjor solgte designene fra Morris veldig bra, og nå kommer Sanderson for fullt. forteller Sverre Wollan begeistret. Han berømmer begge selskapene for måten disse gamle selskapene fornyer seg på, og bygger videre på gamle design slik at de også passer inn i moderne hjem.

Engelske Country House er et populært tema, med mismatching av stilretninger og kombinasjon av det enkle og luksuriøse. Wollan viser nye mønsterrike kolleksjoner som selger godt, og forteller at yngre familier vil ha det slik hjemme. Det er mye blått og rødt.

Se flere bilder
Gult tekstil med brodert blomstermotiv

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

BRODERI: I Paris bugnet det av broderte tekstiler. Deriblant de siste kolleksjonene fra Sanderson. De gir gamle mønster nye farger, slik at de passer inn i moderne interiør.         

Kjør på med blått og rødt

– Blått er populært, og det er en farge som sklir rett inn blant alt det lyse og beige mange har hjemme nå. I et monokromt hjem er det morsomt å få inn litt liftgardiner og puter med mønster. For barnefamilier – hva er bedre for et lite barn enn å se en sommerfugl på veggen hver dag, fugler eller fisker? filosoferer Wollan.

Rødt er også er en farge vi skal se opp for.

– Det er spennende å se hvordan det røde kommer. I bekledning er det mye snakk om «Lipstick-red» og «Latex-red», i interiør går vi mer mot det gule. Det er fantastiske toner. Selv om det er mye, er det likevel balanse. Så folkens, få de små røde aksentene inn, det er veien nå, oppfordrer Sverre Wollan. 

Se flere bilder
Røde tekstiler fra Sanderson

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RØDT: Via klesmoten kommer pirrende rødtoner inn i interiørmoten, og er spesielt aktuell som aksentfarge. Og i en av Sandersons nye tekstilkolleksjoner er det muligheter i velur, brodert og trykte mønster.        

Se flere bilder
Sverre Wollan fra Intag viser blå og hvite tekstiler fra Morris

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

BLÅTT: Sverre Wollan hos Intag viser tekstiler fra Morris. Deres mest populære mønster har kommet i blått og hvitt, men små innslag av beige og grått. En perfekt kombinasjon til å live opp hvite og grå interiør.        


Se flere bilder
Blått kjøkken med blomstret liftgardin

Foto: Sanderson/Intag

TRE FAVORITTER: Blomstermotiv, blått og liftgardin, det er en god «pakke» for et norsk interiør. Tekstilet er fra Sandersons kolleksjon OneSixty, laget i forbindelse med selskapets 160-årsjubileum.        


Ekstra allergivennlig proffmaling
Bransjenytt

Ekstra allergivennlig proffmaling

Den første malingen som er godkjent i henhold til den felles skandinaviske merkeordningen for ekstra astma- og allergivennlige produkter heter Dekso Aïr og er utviklet av Flügger for...

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.