Gjør en god entré
80 prosent av alt smuss i et bygg kommer inn gjennom inngangsdøren. Derfor må entreen utformes slik gulvene ikke skades. Samtidig skal besøkeren hilses velkommen og virksomheten profileres. Dette er ikke en motsetning.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Ved utforming av entrépartiet til et bygg er det mange hensyn å ta. Utover rent å ha estetiske kvaliteter, skal inngangen også bidra til lavere renholds- og vedlikeholdskostnader og en lengre levetid for gulvene innenfor døren.
– Første bud for et vellykket bygg er å ha en godt utformet entrésone, sier Egil Flobergseter hos Forbo Flooring.
80 prosent av alt smuss i et bygg kommer inn gjennom inngangsdøren. Forskjellene mellom skolen, kjøpesenteret, høyfjellshotellet, nærbutikken på hjørnet og frisørsalongen er store, men felles er at inngangen bør bygges som et system med tre deler (soner). De ulike sonene utfyller hverandre i kampen mot sand, grus, snøslaps og regn, og for at de skal oppfylle sin rolle må de utformes slik at de besøkende styres gjennom det.
TREDELT SYSTEM: Et Inngangsparti bygget opp som et system med tre deler – avskraping ute samt tørkesone og absorbsjonssone inne – kan klare å fange opp 95 prosent av fukten og smusset som følger med skoene inn. Det gjør renholdet lettere og gulvets levetid lengre.
Entresystem del 1: Avskrapingssonen
Den første sonen skal fjerne mesteparten av smusset som følger med skoene inn. Soneforsvarets første skanse – avskrapingssonen – plasseres allerede utenfor bygget.
– Hvor stor belastningen blir avhenger blant annet av om entreen er under tak, om det er varme i bakken og om det er belegningsstein eller asfalt utenfor. Entresystemets første del er en grov fotskraperist som får av snø og grus fra sålene. Denne legges gjerne i en brønn, men kan også ettermonteres løst, sier Kristoffer Amundsen hos Duri fagprofil.
START UTE: Den gode entreen starter allerede utenfor bygget. Utenfor døren monteres fotskraperister som skraper av grov skitt, snø og slaps.
Entresystem del 2: Tørkesonen
Midtforsvaret – tørkesonen – er plassert direkte innenfor inngangsdøren. Her fjernes resterende skitt og smuss og brorparten av den fukt som er på skoene.
– I sone to brukes gjerne en kombinasjonsmatte som både skraper av den mindre skitten og samler opp væske. Denne matten ligger som regel nedfelt i en mattebrønn. Brønnene kan ha ulik dybde og bestilles på mål, sier Flobergseter.
Ideelt sett bør man gå minst tre-seks skritt på en slik kombinasjonsmatte med gummiriller eller børster og fuktabsorberende materiale. En karuselldør hjelper til, da går du mange skritt på et konsentrert område og får tråkket av deg mye skitt.
FEI UNDER TEPPET: Er det lagt energi og penger i å lage en fin entré, er det viktig å passe på å gjøre rent under mattene også. Mattene som brukes brønner i sone to kan rulles sammen, vaskes og brønnen støvsuges.
Entresystem del 3: Tekstilsonen
Det siste skansen – tekstilsonen – består av en høyabsorberende tørkematte som samler opp den fukt som er igjen. Denne sonen bør være så stor at man ikke kan unngå den.
– Den tredje delen av entrésystemet er høyabsorberende tørkematter. For at det skal fungere må de foregående sonene være installert også, ellers kan matten fort bli våt, sier Kristoffer Amundsen.
– Våre undersøkelser viser at hvis du går seks meter på en avtørkingsmatte, fanger den opp 95 prosent av smusset og fukten som ellers skulle ha fulgt med inn i bygget, sier Egil Flobergseter.
FLERE SKRITT: En høyabsorberende matte fanger opp mye av vannet som ellers ville ha blitt med skosålene inn i bygget.
Teppelegg bygget
Slike avtørkingsmatter brukes gjerne også ved andre sterkt trafikkerte områder som foran resepsjonsdisken, i trappeoppganger eller korridorer. Har bygget heis, kan den med fordel også plasseres der.
– En godt utformet entré med effektive skrape- og tørkesystemer er superviktig. Det koster lite og gir en høy gevinst ved at den bidrar til lavere renholds- og vedlikeholdskostnader, avslutter Kristoffer Amundsen.
SPAR RENHOLD: Et riktig utformet inngangsparti senker renholdkostnadene kraftig, fordi skitt, vannsøl, strøsand og salt for isfjerning ikke bringes inn på gulvene.
Tørt tre råtner ikke
Verdt å vite om ESD-gulv
Nyåpning av Norges største bransjesenter for håndverkere
Torgeir Salvesen er ny administrerende direktør i Forbo
Slutt på voks og polish for linoleumgulv
Duri utvider på Brobekk
I publike bygninger skal ledefelt eller ledelinjer i gulvet vise besøkende vei til viktige punkter: resepsjon, heis eller trapp. Ledelinjer må være både taktilt opphøyde og visuelt godt synlige. En oppsugingsmatte som er definert i bredden fungerer som ledefelt. Hvis det legges et vegg-til-veggteppe i tørkesonen, stilles det krav til ledelinje i denne. Ledelinjer skal bestå av en eller flere parallelle linjer med minimum 20 millimeter bredde per linje, og en høyde på 3 millimeter +/- 100 millimeter. Ledelinjer skal ha en luminanskontrast på 0,4 til omgivelsene rundt. LUMINANSKONTRASTEN beregnes slik (der LRV er Light Reflection Value):
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...