Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
NY GENERASJON:

Foto: Gerflor

Generasjonsskifte for klikk-LVT

En ny generasjon klikk-vinyl med stivere kjerne og bedre bruksegenskaper tar plass på gulvmarkedet. Temperatursvingninger og avvik i underlaget er blitt et mindre problem, takket være produktutvikling i høyt tempo.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utviklingen av nye klikk-gulv går raskt. Spesielt innenfor LVT-segmentet. Det som opprinnelig var en myk konsumentversjon av designgulvene, er nå blitt et stabilt, fuktsikkert og slitesterkt gulv for både private hjem og mer utsatte miljøer i butikker, salonger og andre offentlige rom. I sin oppbygging og funksjon, ligner gulvtypen mer på et laminat enn på et tradisjonelt vinylgulv.

– Tidlige generasjoner klikk-LVT var laget av mykgjort PVC. Nå er det kommet såkalte Rigid Core-gulv med en hard kjerne av ekstrudert plast, sier Roger Sørlie hos Gerflor Scandinavia.

Barnesykdommer kurert

Første generasjon klikk-LVT hadde gjerne en myk kjerne, og var derfor føyelige, bøyelige og lette å kappe og legge. Samtidig stilte det høye krav til underlaget, siden ujevnheter etter hvert ville tre frem i relieff på overflaten. Det viste seg også at det fleksible materialet ble påvirket av varme slik at gulvbordene kunne svelle ved kraftig solinnstråling eller av varmen fra peisen. I noen tilfeller fikk sluttbrukeren erfare at det kunne føre til topping i skjøtene dersom gulvet lå innenfor store vinduer. Med hardere kjerne er disse barnesykdommer langt på vei kurert. 

– Produkttypen Rigid Core LVT har en sterk kjerne som gjør gulvet formstabilt, slik at det takler temperatursvingninger bedre. Gulvet inneholder ikke mykgjører og er derfor stivere. I mange tilfeller kan det legges på eksisterende gulv, så lenge det er trykkfast og plant. Noen typer kan til og med legges på keramiske fliser uten at skjøtene synes igjennom, sier Espen Josten hos Tarkett Norge

Se flere bilder
LETTLAGT:

Foto:

Rigid Core-gulv kan brukes sammen med gulvvarme, og er et formstabilt og slitesterkt valg. Den stive konstruksjonen gjør at bordene ikke bøyer seg ved legging. Det er derfor lett for én person å legge også lange bord.

I rektangulære rom kan gulvtypen også legges i store sammenhengende flater – uten oppdeling av bevegelsesfuger. Den stivere konstruksjonen gjør også gulvet lettere å legge, og stiller mindre krav til et perfekt underlag. Dette, og en tykkelse på kun 5-7 millimeter, gjør gulvet godt egnet til rehabiliteringsprosjekter.

– Vinylgulvet tåler fuktighet, skades ikke av vannsøl, og kan legges direkte på betongunderlag uten underliggende fuktsperre, sier Øyvind Langelandsvik hos Farveringen.

Ulike konstruksjoner

Pergo, Polyflor, Tarkett, Gerflor, Farveringen og flere gulvleverandører har forfinet løsningene for klikk-vinyl i nye produkter som er kommet på markedet i løpet av det siste året. Noen lager solide PVC-kjerner av ekstrudert polymer, andre blander inn luft, eller lager en komposittkjerne med innslag av tremel eller steinmel i polymermassen, eller bygger kjernen av ulike sjikt med glassfiberarmering. Et akustikkunderlag kan være integrert i gulvet, mens andre lar underlagsmaterialet være et separat produkt. Begge varianter har sine fordeler. 

Se flere bilder
OPPBYGGING:

Foto:

Måten Rigid Core-gulv er konstruert på, varierer fra produsent til produsent. Felles er at kjernematerialet er solid og stiv ekstrudert polymer, med et detaljert og dekorativt dekorsjikt, et preget slitesjikt som gjerne følger designet, og et transparent, beskyttende toppsjikt. Baksiden kan ha integrert akustikkunderlag.

Flott og miljøvennlig

– Med integrert underlag får kunden en «alt-i-ett»-løsning, med både lyddemping og komfort, og en slitesterk og dekorativ overflate i én og samme operasjon. Med separat underlagsmateriale står kunden fritt til å velge et underlag som er eksakt tilpasset aktuelle forhold, sier Leif Johansen hos Pergo Norge.

Et beskyttende slitesjikt gjør gulvet slitesterkt og ripefast. Samtidig er det lett å holde rent. Et detaljert printet sjikt gir et naturtro utseende, og preging i overflaten understreker designet.

– Designet er laget så naturtro at en ikke vil kunne se forskjell på dette gulvet og et tregulv. Noen vil faktisk mene at dette ser bedre ut enn et tregulv. Det vil i tillegg skape en wow-faktor og vil automatisk bli et blikkfang i det nye rommet, sier Jan-Åge Iversen hos Polyflor Nordic.

Videreutviklingen av denne gulvtypen og andre har på ingen måte stoppet opp. Espen Josten hos Tarkett tror vi vil få se flere og bedre gulv for flytende legging eller løstlegging fremover.

– Vi beveger oss mot en mer sirkulær økonomi, der stadig flere produkter legges løst. At det ikke brukes lim, gjør at de er lettere å gjenvinne etter endt bruk, sier han.

Se flere bilder
NATURTRO DESIGN:

Foto:

Utseendet hos klikk-LVT lages av et fotopapir i god kvalitet og understrekes av preging i overflaten. Stein-, betong- og ståldesign produseres i flisformat, mens tredesign lages som bord og plank.

To vinnende design i ett
Produktaktuelt

To vinnende design i ett

Sjoa er en ny ullserie som forener to av våre mest populære teppeserier de siste ti årene. Teppene er håndvevd i myk og varm ull, og kommer i tre tidsriktige meleringer; marmor,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.