Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
EKSPERT-FotoJanÅgeIversen (3)-2.jpg

Foto: Jan Åge Iversen

Går for gull i gulvlegger-EM

Om litt under fire uker skal regjerende norgesmesteren i gulvlegging, Leon Seilen, måle kreftene mot resten av Europa. Yrkes-EM går av stabelen i Gdansk 5.-9. september, og den norske gulvleggertroppen går for gull.

Iver Valkvæ/ifi.no

Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

I 2021 vant Leon Seilen fra Øystein Tvedt AS norgesmesterskapet i gulvleggerfaget som medfører kvalifisering til det europeiske mesterskapet som i år går av staben i Gdansk i Polen. Sammen med kompetanse- og utviklingssjef hos Malermestrenes Landsforbund, Kari Wilsgård, som samordner og tilrettelegger for deltakelsen, og Jan Åge Iversen, teknisk sjef hos Polyflor, som er trener/coach og dommer, har Seilen jobbet målrettet for å være så klar som mulig når mesterskapet settes i gang.

Store ambisjoner

Jan Åge Iversen har god tro på at Leon Seilen skal gjøre det bra under yrkes-EM, og sier ambisjonen er å vinne. Han poengterer samtidig at det er flere måter å kunne utmerke seg på, og kunne få medalje innenfor ulike oppnåelser av krav underveis i konkurransen.

– Det er viktig med delmål under konkurransen, det er mange ting som spiller inn på hvor høyt du scorer, alt fra orden til utførelse. Uansett hvordan det går, så kommer vi hjem fra mesterskapet med utrolig mye erfaring. Slike konkurranser er med på å øke nivået til faget fra år til. Det har skjedd noe i Norge de siste årene, og jeg er utrolig imponert av nivået til deltagerne, sier han.

– Leon er rolig type som er trygg på seg selv, og det gir han gode muligheter under årets mesterskap. Nå er det satt av en god del tid frem mot mesterskapet for å finpusse formen, og gjøre de siste forberedelsene, sier Iversen.

Se flere bilder
Jan Åge Iversen

Foto: Robert Walman/ifi.no

COACH: Jan Åge Iversen, teknisk sjef hos Polyflor, har fungert som trener og mentor for Leon Seilen under oppladningen til mesterskapet.

Tilbake etter pandemien

Det er første gang siden 2016 som Norge deltar i EM i gulvleggerfaget. I 2021 trakk det norske laget seg grunnet pandemien, men i år er de tilbake. I løpet av mesterskapets fem dager er det forventet at hele 100 000 tilskuere kommer for å se konkurransene i de store hallene i Gdansk.

– Det er veldig mange land som deltar, og det er et svært arrangement. Alt ligger til rette for et fantastisk mesterskap. I tillegg til hvordan det går med gulvleggerne, er jeg spent på hvordan det går med malerne. Selv om vi ikke har med noen malere i år er det spennende å følge med på konkurransene og få et inntrykk av nivået i Europa, sier Kari Wilsgård.

Wilsgård mener det er mye læring å hente fra et slikt mesterskap, og håper at Norges deltagelse kan være med på å inspirere nye generasjoner til å velge yrkesfag.

– Yrkesmesterskap har tradisjonelt vært en større begivenhet lenger ned i Europa enn det har vært i Norge, men de siste årene har det blitt lagt ned en stor innsats for å også øke interessen rundt dette her i landet. Et slikt mesterskap er en viktig satsing, og er med på å sette Norge på kartet, sier Wilsgård.

Gjennom MLF – Malermestrenes Landsforbund har Kari Wilsgård hjulpet med finansiering av utstyr og lokaler, samt hjulpet til med å finne erfarne håndverkere som har trent Leon Seilen i oppgavene han får under mesterskapet. Med under en måned igjen til konkurransene starter, har hun god tro på at Norge vil gjøre det bra.

– Vi er veldig spente, samtidig som vi er optimistiske. Målet er helt klart en pallplassering, legger Wilsgård til.

Se flere bilder
Kari Wilsgård

Foto: Robert Walman/ifi.no

INSPIRERE: Kari Wilsgård håper at Norges deltagelse i Yrkes-EM kan være med på å inspirere nye generasjoner til å velge yrkesfag.

Ekstra terping på parkett

I konkurransen vil gulvleggerne blant annet få i oppgave å tegne leggeplaner og forberede undergulvet som de selv skal avrette. De skal også legge parkett, tepper og linoleumgulv som skal legges i mønster, og med symboler som skal felles inn.

– Disse arbeidsmomentene har Leon trent på i opplæringskasser med eksakt samme mål som i konkurransen, alt for at øvingen skal bli så presis og realistisk som mulig, sier Jan Åge Iversen.

I Norge er parkettlegging i mønster ikke en del av gulvfaget og det er relativt få håndverkere i Norge som har kompetanse til å ta på seg slike oppdrag. I Europa er dette en mer normal del av gulvleggerfaget, og flere vil ha høyere kompetanse på dette feltet som er en viktig del av konkurransen i yrkes-EM. Som en del av forberedelsene har Leon Seilen fått hjelp og veiledning av snekker Torfinn Myhre som er en av Norges fremste eksperter på mønsterlegging av parkett.

– Det fleste gulvleggere i Norge har god erfaring med klikk-parkett, men det å legge heltre og hellimt parkett i mønster er en spesialprofesjon som få i Norge har mye kunnskap om og driver aktivt med. I Tyskland, Østerrike og Sveits er det en del av gulvleggerfaget. Samtidig har vi i Norge veldig god erfaring med legging av tepper og linoleumgulv, så i mesterskapet stiller deltagerne relativt likt, sier Iversen.

Se flere bilder
 Leon Seilen, Torfinn Myhre

Foto: Jan Åge Iversen

EKSPERT: For å øve på legging av parkett ble Torfinn Myhre leid inn. Han er en av Norges fremste eksperter på mønsterlegging av parkett.

Fokus på det mentale

Iversen skryter av opplegget til Worldskill Norge, og hjelpen de har fått fra opplæringskontoret i Bergen som har lånt ut lokaler. Han sier det mest overraskende har vært å oppleve den profesjonaliteten Worldskill Norge legger i denne konkurransen.

– Som yrkesmann er det lett å tenke på at det kun er det faglige som står i fokus når det kommer til et slik arrangement, men det har vært en spennende overraskelse å se hvor stort fokus det har vært på det mentale, lagbygging og samhold rundt det norske laget. Det er viktig for deltagerne å forstå sitt eget reaksjonsmønster og motivasjon for å kunne prestere best mulig, sier Jan Åge Iversen.

– På to av samlingene har vi blant annet hatt besøk av Marco Elsafadi, tidligere profesjonell basketspiller. De to siste årene har han jobbet med ungdom og mental helse ved Norges Idrettsforbund, og har vært med på samlingene for å sette fokus på viktigheten rundt samhold, lagbygging, og det å jobbe sammen som et lag. Under mesterskapet skal det norske laget så og si fungere som et profesjonelt idrettslag. De skal være sammen en uke, hvor de har sesjoner på morgenen før konkurransene, og på kvelden etter konkurransene. Som team skal de motivere og hjelpe hverandre i både motgang og medgang, avslutter Iversen.

Se flere bilder
Jan Åge Iversen, Torfinn Myhre, Leon Seilen

Foto: Jan Åge Iversen

TERPING: Under oppkjøringen til mesterskapet har det blitt vektlagt å øve ekstra godt på legging av parkett for å stille så sterkt som mulig til start. – Ambisjonen er å dra hjem med seieren, sier Jan Åge Iversen, teknisk sjef hos Polyflor.

Mer informasjon
Les mer
EuroSkills 2023

EuroSkills Gdansk 2023 er den åttende utgaven av den biennale EuroSkills-konkurransen - den største begivenheten for yrkesopplæring og ferdighetsutmerkelse i Europa, og er organisert av WorldSkills Europe sammen med 32 medlemsland. EuroSkills samler hundrevis av unge fagfolk fra land over hele Europa for å konkurrere om sjansen til å bli den beste i Europa innen sitt valgte fag. EuroSkills Gdansk 2023 tar imot 600 unge dyktige fagfolk under 25 år for å delta i mesterskapet.

To vinnende design i ett
Produktaktuelt

To vinnende design i ett

Sjoa er en ny ullserie som forener to av våre mest populære teppeserier de siste ti årene. Teppene er håndvevd i myk og varm ull, og kommer i tre tidsriktige meleringer; marmor,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.