FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
1-full satsing-SHOWROOM-FotoCheraWestmanIFIno-3.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

Full satsing med innovative gulv

Fra et stort showroom midt i Göteborgs travle shoppingstrøk profilerer tregulvleverandøren Bjelin seg mot arkitekter og beskrivende ledd. Her er også konsumenter velkomne for å se den nye kolleksjonen herdede gulv og fiskebeinsparkett. Et lignende konsept planlegges nå for Norge også.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Da gulvprodusenten Bjelin ønsket å åpne showroom i Göteborg, var beliggenheten avgjørende – det gjaldt å finne et egnet lokale i bydelen Inom Vallgraven. Her i sentrale Göteborg ligger butikker, restauranter, kafeer og hoteller tett i tett i sjarmerende bygninger i smågater med karakter. I og rundt det trendy Victoria-kvartalet holder også mange arkitektkontorer til. Hit ville også Bjelin. Gårdeieren Wallenstam håndplukker gjerne leietakere til disse kvartalene, og både litt overtalelse og flaks måtte til før gulvprodusenten fikk kontrakt på et stort lokale med utstillingsvindu ut mot det yrende folkelivet på Västra Hamngatan.

– Her har vi et showroom som også brukes som kontor. Vi har åpent for arkitekter og utbyggere i kontortiden, og konsumenter er velkomne etter avtale. Hver måned har vi ulike events og lunsjmøter for arkitekter med foredrag og fremvisninger, enten alene eller sammen med andre bedrifter, forteller Nicholas Ymén, som er prosjektselger og hyppig bruker av lokalene.

Se flere bilder
showroom i Gjöteborg

Foto: Chera Westman/ifi.no

BELIGGENHET, BELIGGENHET: Lokaler med store utstillingsvinduer i et trendy kvartal med nærhet til mange arkitektkontorer, sto på ønskelisten da Bjelin skulle etablere showroom i Göteborg. Takket være både flaks og overtalelse fikk de akkurat det de ønsket seg.

I Sverige har Bjelin en tredel av markedet for enstavsplank, og leverer både parkett, herdet tregulv og fiskebeinsgulv til private hjem, kontorer og offentlige lokaler, ikke bare i Sverige, men også til andre europeiske land, USA og Kina.

–  Våre produkter er blant annet beskrevet i Skanskas Powerhouse, og tidligere i år åpnet Halmstad Stadsbiblioteks nyoppussede lokaler med enstavsgulv fra Bjelin lagt flytende i store, sammenhengende flater bak transparente glassfasader, sier han. 

Se flere bilder
Simen Torstensen, Bjelin

Foto: Chera Westman/ifi.no

TIL TOPPS: Simen Torstensen leder den norske avdelingen av Bjelin, og har som mål å bli en ledende gulvleverandør her til lands. 

Ambisiøs målsetning

Her i Norge vokser salgsorganisasjonen, og etter svensk showroom-modell skal Country Manager Simen Torstensen se etter et egnet lokale i Oslo til seg og de foreløpig tre selgerne. Målsetningen er hårete – å bli den ledende gulvleverandøren. Økonomiske muskler savnes ikke.

Bak varemerket Bjelin står et konsern med 2 000 ansatte og fabrikker – både sagbruk, finerfabrikk samt møbel- og gulvproduksjon – i Sverige og Kroatia. Etter en nylig omorganisering har all produksjon blitt samlet i Bjelin, mens teknologiutviklingen er plassert i søsterselskapet Välinge Innovation, som forvalter konsernets 3 500 patenter på blant annet klikkskjøting, trepulverteknologien Woodura og trekompositt-teknologien Nadura. Sammen med eiendomsforvaltning, inntekter fra salg av lisenser til flere enn 250 lisenstakere som bruker de ulike patentene, og noe turistvirksomhet, omsetter konsernets gulv- og møbelprodukter for mer enn to milliarder kroner årlig. 

Konglomeratet styres av eierfamilien Pervan fra hovedkontoret i Helsingborg helt sør i Sverige. Innenfor hovedentreen har konsernet bygget Sveriges største gulvutstilling. På 1 000 kvadratmeter vises konsernets ulike gulv i møblerte miljøer. Vegger, bord, og hyller er fylt opp med farge- og mønsterprøver. Vegg-i-vegg er det store produksjonslokaler, råvarelager og noen steinkast unna ett helt nytt ferdigvarelager med kapasitet til å lagre 600 000 kvadratmeter gulv.     

Se flere bilder
inngang til showroom

Foto: Chera Westman/ifi.no

GULVUTSTILLING: Sveriges største gulvutstilling finnes i Viken i Skåne, der Bjelin har hovedkontor. 

Voksende produksjon

I Viken, en kort biltur nordover langs den vakre Skåne-kysten, har Välinge Innovation sitt hovedkontor, og her ligger også fabrikk og lager. I den toppmoderne fabrikken produseres gulv av herdet tre for Bjelin, parallelt med at et avansert forskningssentrum kontinuerlig videreutvikler de egne gulvteknologiene. Konsernets parkettfabrikk ligger i Kroatia, der også en ny, stor fabrikk for herdet tregulv snart står ferdig. Fra Kroatia kommer også all råvare som brukes i gulvproduksjonen, og konsernet har både egne sagbruk og finérfabrikker, og eier også en stor møbelprodusent. Når produksjonskapasiteten om noen år er fullt utbygget, vil konsernet ha kapasitet til å lage over 28 millioner kvadratmeter gulv årlig.

– Av et eiketre som sages ned for å bli til gulv, bruker man normalt 35-40 prosent til parkett. Resten brukes til oppvarming, hvis det ikke selges videre til andre. Vi bruker alt utenom barken. Emner som ikke blir til finér kvernes opp til trepulver eller brukes i møbelproduksjon, sier Simen Torstensen. 

Se flere bilder
gulvproduksjon, Bjelin

Foto: Chera Westman

TOPP MODERNE: I en topp moderne fabrikk i Viken produserer Bjelin gulv av både herdet tre og trekompositt. Fabrikken har en kapasitet på 6 millioner m² gulv per år.

Råstoff med miljøkrav

Den kroatiske staten eier skogene der Bjelins råvarer av eik, ask og valnøtt hentes, og de stiller strenge miljøkrav til både skogbruk, vareproduksjon og samfunnsansvar. Gulvproduksjonen starter med tømmerstokken som kappes til 6-7 meter lange emner. Fra disse sages det ut 3 millimeter tynne finérsjikt som slipes, pusses og sparkles. Avkapp, sagspon og slipestøv brukes videre i produksjonen.  

– Å tørke tykke emner av eik krever mye energi. Våre tynne finérsjikt tørker på 2-3 minutter. Denne måten å bruke ressursene på er mer bærekraftig, sier Torstensen videre. 

Se flere bilder
eik råstoff til gulv

Foto: Chera Westman/ifi.no

EGEN VERDIKJEDE: Bjelin eier produksjonen i hele verdikjeden fra sagbruk til ferdig gulv. Råvare som ikke brukes i egne gulv, selges videre til andre. Fra skoger i Kroatia hentes råvaren, og skogeieren, den kroatiske staten, stiller strenge krav til både samfunnsansvar og bærekraftig skogbruk.

Norsk satsing med Larvik

I de herdete tregulvene brukes ikke lim. Her presses trepulveret sammen med melamin og pigmenter til et hardt tregulv, med et tynt finérsjikt på toppen. Trepulveret fyller ut hulrom, øker gulvets densitet, og sammen med en egenutviklet, fukttålig kjerne gjør gulvet slagfast.

– Gulvet får høyere slitestyrke og økt slagfasthet, samtidig som den gode trefølelsen bevares. Vi gir 30 års garanti på gulvet for bruk i både offentlig og privat miljø, sier han.

Enda sterkere blir gulvet når trepulveret blandes med keramiske partikler. Välinge-teknologien Nadura gir gulv som ser ut som naturstein eller keramiske fliser, men som legges flytende med det patenterte klikksystemet som med sin første generasjon var starten på hele eventyret. 

Se flere bilder
trepulver, Bjelins fabrikk

Foto: Chera Westman/ifi.no

PULVERBLANDNING: Trepulver blandes med melamin og pigmenter, og presses deretter sammen under høyt trykk og temperatur til en hard kjerne for Bjelins herdede tregulv. 

Flere størrelser

Etter en omstrukturering av fokussortimentet, Herdet gulv 3.0, utvides utvalget av størrelser fra XL og XXL til at også omfatte Large, Medium og Small. Med tregulv i mindre formater som er mulige å få inn i private biler og heiser i blokkleiligheter, utnyttes råvarene maksimalt. Dette gjør de eksklusive gulvene med en slitestyrke beregnet for travle dagligvarebutikker og restauranter mer tilgjengelige for folk flest.

– De herdete gulvene har frem til nå fått navn etter tettsteder i Skåne, der konsernets sete er. Men nå kommer Larvik – et gulv som har fått navn etter et samarbeidsprosjekt med interiørarkitekten og trendforskeren Kristin Lindhjem, sier Simen Torstensen.

Se flere bilder
Larvik, herdet gulv

Foto: Bjelin

PATENTERT: Det herdede tregulvet Larvik har fått navn etter et norsk samarbeidsprosjekt. Med trepulverteknologien kan Bjelin produsere ti ganger mer gulv av samme mengde tømmer, samtidig som gulvet blir opptil tre ganger så slitesterke som et tradisjonelt tregulv.

Mer informasjon
Les mer
Woodura – herdet tregulv
Se flere bilder
Larvik, herdet gulv

Foto: Bjelin

PATENTERT: Det herdede tregulvet Larvik har fått navn etter et norsk samarbeidsprosjekt. Med trepulverteknologien kan Bjelin produsere ti ganger mer gulv av samme mengde tømmer, samtidig som gulvet blir opptil tre ganger så slitesterke som et tradisjonelt tregulv. 

Med trepulverteknologien Woodura kan Bjelin produsere ti ganger mer gulv av samme mengde tømmer. Samtidig blir de opptil tre ganger så slitesterke som et tradisjonelt tregulv.

Gulvene er bygget opp av fem sjikt, med en hardvoksolje eller matt lakk på toppen. Det tynne dekorsjiktet av trefinér forsterkes når det presses sammen med trepulver og melamin, og overflaten børstes for å gi et mer levende utseende.

Kjernen består av en fukttålelig egenutviklet kjerne, Välinge Compositeik, og baksiden av et stabiliseringssjikt av trepulver.

De herdete gulvene er merket med Svanen og godkjent for klasse AC3/klasse 33.

Gulvene lages med klikkskjøten 5G Dry, som gir vanntette skjøter.

I løpet av 2023 vil gulvet finnes i fem ulike størrelser: Small, Medium, Large, XL og XXL.

Fiskebeinsgulv

Bjelin lager parkett med muligheter for mønsterlegging i fiskebein. A- og B-bordene klikkes sammen med den seneste klikkfugen fra søsterselskapet. For å gjøre det lettere å starte riktig, har teknologiselskapet også utviklet ferdige starttriangler som gjør at første rekke ikke kommer skjevt ut.

Se flere bilder
fiskebeinsparkett

Foto: Chera Westman/ifi.no

FISKEBEINSPARKETT legges med A- og B-bord som klikkes sammen til et elegant mønstergulv. 

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.