Fra slitt beis til pent malt i Oslo-oase

Ett strøk var alt som skulle til for å få de slitte trefasadene til å skinne som nye igjen. Nå fremstår den idylliske bakgården i Oslo sentrum igjen som sjarmerende og overraskende fargerik.

Av Chera Westman/ifi.no  |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Fra slitt beis til pent malt i Oslo-oase

Foto: Chera Westman/ifi.no

Litt bortgjemt, i en bakgård på Grønland i Oslo ligger en perle med rekkehus i townhouse-stil. I to rekker er 15 leiligheter over tre etasjer plassert på en skjermet gårdsplass bak høye murfasader. Fra takterrassene har rekkehusbeboerne utsikt over den pent beplantede bakgården med plener, bed og sykkelskur. 

Dele på Pinterest Vedlikeholdsmaling fra Beckers

Foto: Chera Westman/ifi.no

4 BLOCKS: En bortgjemt innergård på Grønland skjuler en oase av sentrumsnære rekkehus. Husene ble bygget i 2009 og er tegnet av Kritt Arkitekter. 

Varierte fasader

Borettslaget heter «4 Blocks», og består av totalt fire bygg med til sammen 98 leiligheter. De idylliske rekkehusene ble bygget i 2009. Utbygger valgte ikke materialer fra øverste hylle, og etterpå har manglende vedlikehold av de beisede trefasadene satt spor. Fasaden består av både spiler og dobbelfalset stående og liggende kledning. Beisen ble etter hvert falmet og slitt, men treverket var i god stand uten nevneverdig slitasje. Nåværende styre i borettslaget har tatt grep, og brukt et konsulentfirma til å gå gjennom byggene og kartlagt vedlikeholdsbehovet.

– Noe av det det som sto øverst på listen, var å få malt opp fasadene på rekkehusene. Og det har vi gjort nå i sommer, forteller Tone Lien i styret for borettslaget.

Jobben er utført av A-B Bygg og Malertjeneste AS som drives av Besim Selimi, med 20 års erfaring som maler og håndverker. Selskapet har åtte ansatte malere, tømrere og flisleggere.

Dele på Pinterest variert kledning

Foto: Chera Westman/ifi.no

VARIERT: Fasadene er malt i tre nyanser av grått og en okergul farge. Den sorte inngangsdøren rammes inn av et felt liggende dobbelfalset kledning og beskyttes av balkongen i 2. etasje.     

Ett strøk er nok

– Vi valgte å bruke Front Vedlikeholdsmaling etter anbefaling fra Beckers, sier Selimi.

Front er en ettstrøksbehandling som brukes på tidligere malte trefasader der overflaten fortsatt er i bra stand. For å oppnå god dekk og en overflate som gir lang og holdbar beskyttelse skal det påføres rikelig med maling.

– De høvlede flatene på spilekledningen har fått et ekstra strøk for å gi ekstra holdbarhet, ellers har det holdt fint med ett strøk, sier Besim Selimi.

Rekkehusene ble tegnet av Kritt Arkitekter, og er malt sine i opprinnelige farger; tre ulike gråfarger samt okergult. Fasaden kompletteres av et brunt inngangsparti og rekkverk til balkonger i etasjen over, malt i samme farge. Også de sorte inngangsdørene og vinduskarmene ble pusset opp, da med Beckers Perfekt Pluss Vindusmaling. 

Dele på Pinterest Besim Selimi og Rune Nygaard

Foto: Chera Westman/ifi.no

FRONT: Besim Selimi fra A-B Bygg og Malertjeneste AS fikk hjelp av Rune Nygaard hos Beckers med å velge maling. Nygaard anbefalte bruk av Front Vedlikeholdsmaling som er en ettstrøksbehandling for tidligere malt treverk. 

Flere oppdrag venter

I forbindelse med oppussingen av fasadene på rekkehusene fikk malerne også i oppdrag å male værutsatt kledning på takterrassen til en av blokkene, å skifte noen verandarekkverk som var for lave, samt å oppføre ytterligere et sykkelskur i den samme stilen som de eksisterende.

– Borettslaget la ut vedlikeholdsoppdraget på «Mitt Anbud» og fikk vanvittig mange svar. A-B Bygg og Malertjeneste AS fremsto både som kyndige, hyggelige og lett å kommunisere med. En referansesjekk bekreftet at de var kompetente og profesjonelle. Vi er meget godt fornøyde og vil bruke dem til flere oppgaver, forteller Tone Lien.

Kartleggingen av vedlikeholdsbehovet har vist på ytterligere behov for fasaderehablilitering, denne gang på blokkene. 

Dele på Pinterest ekstra beskyttelse på spiler

Foto: Chera Westman/ifi.no

EKSTRA BESKYTTELSE: Trass i manglende vedlikehold var kledningen i god teknisk stand, om en med falmet og slitt beis. Den høvlede siden på spilekledningen har på solutsatte vegger fått ekstra beskyttelse i form av to strøk med vedlikeholdsmalingen. 

Dette ble brukt

Maling

Front Vedlikeholdsmaling

Perfekt Plus Vindusmaling

Mer Informasjon

4 Blocks, Townhouse-rekkehus

Hvor: Breigata, Oslo

Hva: Vedlikeholdsmaling av kledning, ytterdører og vinduskarmer på to rekker med rekkehus i tre etasjer, samt levegger på takterrasser.

Maling: Front Vedlikeholdsmaling til fasader, Perfekt Plus Vindusmaling til dører og vinduskarmer

Fargekoder:

Fasader: S 5000-N, S 5500-N, B S 8000-N og 2040-Y20R

Fasade ved dør, samt balkong: S 7010-Y50R

Dører og vinduskarmer: D S 8000-N

LES OGSÅ
SISTE ARTIKLER
Flere artikler
 
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!

Fargemagasinet har jevnlig nye artikler og en gang i uken sender vi ut nyhetsbrev med våre siste artikler. Registrer deg her for å abonnere på vårt nyhetsbrev.

Obligatorisk felt