Fra hvitt til tidsriktige Le Corbusier-farger
Ti oppganger i en bygård i funkis- og Art Deco-stil fikk etter oppussing et mer tidsriktig utseende. Det hvite og grå er erstattet med farger inspirert av Le Corbusier. Gjennomtenkt fargebruk og nye armaturer gjør oppgangene lyse og trivelige.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
ProsjekterLYS OG FARGE: Rosa, gult, blått og grønt. Hver farge bukes i to valører i de ti oppgangene.
Styret i sameiet var klinkende klare: Da de ti oppgangene i kvartalet som utgjør Bjerregaards gate 29 i Oslo skulle males om, ville de vekk fra det hvite og grå interiøret. Nå skulle oppgangene få farger. Farger som gjenspeiler arkitekturen og tiden da bygården ble oppført.
Den seks etasjer høye boligblokken danner et lukket kvartal rundt et lukket gårdsrom med fire portaler som leder inn til innergården og inngangsportene. Kvartalet er bygget i 1929, og er sammen med Havnelageret en av de aller første betongbygningene i landet. Arkitekturen er inspirert av både Art Deco-stilen og funksjonalismen, med buede vegger innvendig og horisontale vindusbånd, geometriske former, avrundete hjørner og fravær av utsmykninger i fasaden.
– Vi har et spesielt bygg og et stort ansvar for å ta vare på det. Vi ønsker at det skal forholde seg til den tid det er fra, sier Hege Imerslund, prosjektansvarlig for sameiet under oppussingen.
SPRER LYS: Kaels Studio har valgt farger med omhu for å få dem til å reflektere lyset på best mulige måte, og har kombinert fargesatte flater med hvite.
Estetisk løft
ULIKE DØRER: Flere av leilighetsdørene er blitt skiftet ut opp gjennom årene, mens andre er beholdt. Både nye og gamle dører er nå malt i oppgangens lyse fargevariant, slik at de gir et helhetlig, men sjarmerende variert uttrykk. Dørene til fellesarealer markeres med en mørkt grå farge.
Sameiet hadde nylig vært gjennom en omfattende rehabilitering av rørsystemet som både var kostbar og slitsom for beboerne der de i perioder var henvist til dusj og toalett på gårdsrommet. Nå skulle de få belønning for strevet, med et forholdsvis rimelig oppussingsprosjekt, som også skulle gi sameiet et estetisk løft, samtidig som portaler og oppganger skulle bli bedre opplyst og lettere å orientere seg i.
Oppdraget med å fargesette bygårdens portaler og trapperom gikk til Kaels Studio AS, og prosjektansvarlige Morten Steen Kaels og Karl Marius Sveen tok hjelp av lysdesignfirmaet Lightbureau til lyssettingen.
– Det var viktig å legge på farger, uten at det ble mørkt i oppgangene. Vi har tatt bevisste valg av både farger og hvor de er plassert, sier Karl Marius Sveen.
FORNØYD GJENG: Designer MNIL Karl Marius Sveen, sameiets representant Hege Imerslund og Malermester Bo Lunde har vært delaktige i et prosjekt som både gir et estetisk løft, ivaretar byggets opprinnelige stil og gjør beboerne i de 105 leilighetene stolte over huset sitt
Fire farger i to valører
EGNE LAMPER: Sammen med Lightbureau ble det valgt ut tidstypiske lamper til bygården. Til trapperommene designet de en lampe spesielt for prosjektet, som ble produsert av Ateljé Lyktan.
Inspirasjonen til fargene hentet de fra funkisarkitekten Le Corbusiers ulike fargevifter. Gult, blått, grønt og rosa ble valgt som hovedfarger, og brukt i to valører – en mørkere på endeveggen gjennom etasjene, og en lysere på undersiden av trappeløpet og på dørene inn til leilighetene. Dører til fellesarealer ble malt mørkt grå, og den samme fargen er brukt for å markere en «oppslagstavle» som samlende ramme for brannalarmsentraler og tekniske instrukser i hver oppgang.
Trapperommene har overlys i øverste etasje og er ellers uten vinduer. For å få mest mulig effekt ut av belysningen, ble tak og tilstøtende vegger malt hvite. Kaels Studio og Lightbureau designet en ny lampe som Ateljé Lyktan produserte på oppdrag for sameiet. Lampen er utstyrt med moderne LED-lys, og har en stil som hører hjemme i riktig tidsepoke.
Orientering og sikkerhet
ORIGINALE DETALJER: Rekkverket fra byggeåret 1929, er malt sort, mens gulv og sokkel er grå.
Alle malearbeider ble utført av Malermester Jens Petter Lunde AS, under ledelse av Bo Lunde.
– Det var et spennende prosjekt, og artig for oss når det brukes andre farger enn eggehvitt, sier han mens vi er på befaring ett år etter ferdigstillelse, sammen med Hege Imerslund fra sameiet og Karl Marius Sveen fra Kaels Studio.
De tidligere mørke oppgangene oppleves nå lysere og mer innbydende, og både styre i sameiet og arkitektene er godt fornøyd med resultatet av farge- og belysningsfornyelsen.
– Fornyelsen gjør beboerne ekstra stolte av å bo her, og gir samtidig en ekstra verdi til bygget. Det er spesielt moro å se at det ikke ble spesielt dyrt heller, og at vi har fått en ekstra trygghet i at alt er fagmessig utført – fra fargesetting og design, til utførelse, sier Hege Imerslund.
PORTAL: Fire portaler leder inn til innergården der de ti oppgangene er spredt ut. Også portalene er malt med to valører av den valgte gule fargen.
Et utested utenom det vanlige
Farger i Oslo på agendaen
Få hjelp til tidsriktig fargesetting
Finnmark bevart på Bygdøy
Sykt fargerikt med PVC-frie gulv
Mural med majones
Med utgangspunkt i fargevifter med Le Corbusiers autentiske farger, ble det plukket ut en palett for prosjektet. En rekke variasjoner ble malt opp som oppstrøksprøver i A3-format og ble tatt med til bygården der fargene ble vurdert av beboerne. Malermester Jens Petter Lunde gjorde også prøveoppstrøk på muren, før den siste justeringen av fargene ble foretatt.
Fargegrunnlaget baserer seg på den gule fasaden og bakgårdfargen, og ut fra dette jobbet Karl Marius Sveen videre med hvordan bygget forholder seg til terrenget det ligger:
– Den gule fargen har opphav i fasaden. Den rosa representerer livet i byen. De to grønne oppgangene forholder seg til marka på avstand, mens de to blå forholder seg til fjorden, sier Sveen.
Grønn: Oppgang A + D
S 1020-G20Y / S 3040-G10Y
Rosa: Oppgang B + D + G + H
S 1010-Y80R / S 2030-R
Gul: Oppgang E + K:
S 0520-Y10R / S 1040-Y10R
Blå: Oppgang F + J:
S 2005-R90B / S 4020-R80B
Øvrig:
Rekkverk: S 9000-N
Gulv og sokkel: S 2500-N
Fellesdører: S 8000-N
Vegger i oppganger: S 0500-N
Glansgrader:
Vegger 07 / dører 40 / rekkverk 90 / gulv 40
Bygg og bevar fortsetter i fire år til
Klima- og miljødepartementet og NHO Byggenæringen er overens om å fortsette samarbeidet om Bygg og Bevar. Programmet forlenges i fire år og får mer penger over statsbudsjettet.
Generasjonsskifte hos Dana Lim
1. januar presenterte Dana Lim Christian Hwaiz Brask som ny CFO. Med spesiell erfaring innen økonomistyring av produksjonsbedrifter, er han klar til å videreføre Dana Lims vekstplaner...
Heimtextil 2025: Rekordvekst og Patricia Urquiola i fokus
Årets viktigste messe for interiørtekstiler, Heimtextil, åpnet 2025 med over 3 000 utstillere fra 142 land og 50 000 besøkende, og markerte med det en sterk start for det nye messeåret.
Grønne nyanser leder vei i 2025
Fargerike har kåret den grønne fargen Vårblad til Årets farge for 2025. – Vårblad er en grønn tone med en allsidighet som gjør den til et naturlig midtpunkt i ethvert rom, skriver Fargerike...
Oslo-malere skal sykle til jobb
Hvem trenger firmabil når arbeidsdagen tilbringes midt i byen? Det var spørsmålet Oslos ordfører Anne Lindboe stilte ved åpningen av en ny, sentrumsnær håndverkerbase. Med Green Hub,...
Forestia setter Svanen-merket på sponplater
Sponplateprodusenten Forestia kan nå sette Svanen-merket på 16 produkter i Norge. Sertifiseringen gir bedriften et effektivt verktøy overfor forbrukere og profesjonelle innkjøpere som...