menu
Annonse

Foten Café behandlet med silisium

Gamle Foten Café er erstattet av et nytt, moderne bygg med funksjonell planløsning. Fasaden er behandlet med en silisiumimpregnering som reduserer behovet for vedlikehold.

Chera Westman/ifi.no 27.11.2018 cloud_download

fullscreen
 • Foten Café er et røft og solid prosjekt med omsorg for overflatefinish, spektakulært beliggende ved en av Østfolds beste og mest populære badeplasser. Fargesettingen er sparsom, og mest fremtredende i møblene.

  Foto: ASAS arkitektur

 • Limtresøyler er behandlet for å skli sømløst inn mot det grå treverket. Kledningen består av fabrikkbehandlet, silisiumimpregnert treverk som allerede fra dag én har en grå patina.

  Foto: ASAS arkitektur

 • Den kunstneriske utsmykningen av Foten Café er utført av Karoline Sætre.

  Foto: ASAS arkitektur

 • Den sørligste delen av bygget er også mer åpen enn den delen av bygget som ligger nærmest skogen. Innvendig har kaféen raus takhøyde, og de store vinduene slipper inn godt med dagslys.

  Foto: ASAS arkitektur

 • Gjennom generøse vinduer i caféen har gjestene flott utsikt over stranden og havet.

  Foto: ASAS arkitektur

 • Det var viktig å bevare så mye av naturen rundt bygget som mulig. Infrastruktur med parkering og kjørevei ble beholdt og det nye bygget plassert på samme sted som det gamle. Svaberg og trær er ikke påvirket av byggingen.

  Foto: ASAS arkitektur

 • Akkurat som det gamle bygget, har nye Foten Café fasade og bærekonstruksjon av holdbare og nøkterne materialer og detaljer i treverk. Materialiteten består hovedsakelig i vedlikeholdsvennlig kledning, behandlet på fabrikk med silisiumimpregnering fra Sioo:X.

  Foto: ASAS arkitektur

Annonse
SILISIUMBEHANDLING:

GRÅSLITT: Limtresøyler er behandlet for å skli sømløst inn mot det grå treverket. Kledningen består av fabrikkbehandlet, silisiumimpregnert treverk som allerede fra dag én har en grå patina.
camera_alt (ASAS arkitektur)

Foten er en av de flotteste strendene i hele Østfold. Mellom sandstrand, svaberg og volleyballbane lå et kafébygg, sterkt preget av tidens tann. Den utdaterte bygningen er blitt erstattet av en ny, med samme plassering på tomten.

Arkitektkonkurransen Fredrikstad kommune utlyste, ble vunnet av ASAS arkitektur, som tegnet et nytt bygg – tett og lavt mot skogen, og åpent og høyere mot havet.

LES OGSÅ: Drømmen om en naturlig sølvgrå terrasse

Stedstilpasset bygg

– Beliggenheten er på samme tomt som tidligere kafé. Det var viktig at bygget la seg pent i terrenget med en diskret materialbruk og fjernvirkning, sier Ola Spangen, master arkitektur MNAL og daglig leder i ASAS arkitektur som i liten grad ønsket å gjøre inngrep i naturen og å bruke miljøvennlige materialer ved oppføringen av bygget. Det gamle bygget ble revet i 2015, og i juni 2018 åpnet de nye fasilitetene.

Nye Foten Café har plass til 40 gjester inne og ytterligere flere på terrassen mot den spektakulære skjærgården og havet. Også inne i kafeen har gjestene panoramautsikt gjennom store glasspartier som gir godt med dagslys.

NATURLIG:

BEGRENSE NATURPÅVIRKNING: Det var viktig å bevare så mye av naturen rundt bygget som mulig. Infrastruktur med parkering og kjørevei ble beholdt og det nye bygget plassert på samme sted som det gamle. Svaberg og trær er ikke påvirket av byggingen.
camera_alt (ASAS arkitektur)

Utstrakt trebruk

RAUST MILJØ:

HØYT UNDER TAKET: Den sørligste delen av bygget er også mer åpen enn den delen av bygget som ligger nærmest skogen. Innvendig har kaféen raus takhøyde, og de store vinduene slipper inn godt med dagslys.
camera_alt (ASAS arkitektur)

– I kaféen er det brukt mye tre inne i likhet med utsiden, sier Spangen.

Fasade og rekkverk er ferdig gråpatinert trekledning, som smelter godt inn mot svaberg, sand og fjellknauser. Limtresøyler er behandlet for å skli sømløst inn mot det grå treverket. Kledningen består av fabrikkbehandlet, silisiumimpregnert treverk som allerede fra dag én har en grå patina. Materialet er miljøvennlig, tilnærmet vedlikeholdsfritt, og trenger ingen annen overflatebehandling enn regelmessig rengjøring.

Foten Café er blitt et røft og solid bygg med omsorg for overflatefinish, valg av naturnære materialer, farger og behandlinger, og med en spektakulær beliggenhet.


UTSMYKNING:

UTSMYKNING: Den kunstneriske utsmykningen av Foten Café er utført av Karoline Sætre.
camera_alt (ASAS arkitektur)

Foten Café, Fredrikstad

Byggeår: 2016 - 2018

BTA: 230 kvadratmeter

Byggherre: Fredrikstad kommune

Hovedentreprenør: Peab

Underentreprenør: Kjell Mørk AS

Arkitekt: ASAS arkitektur AS, ved James Watkins (arkitekt MNAL), Ola

Spangen (daglig leder, master arkitektur MNAL) og Øyvind Sundli (partner,

sivilarkitekt MNAL)

Kunstnerisk utsmykning: Karoline Sætre

Totalkostnad: 13 millioner kroner

Annonse

Mer Informasjon

Annonse

Nyeste artikler

Annonse
Annonse