FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
POP MED YRKESFAG-FotoRobertWalmannIFIno.JPG

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Forsiktig oppgang for malerfag – flere unge vil ha yrkesutdanning

Landets ungdommer søker seg i større grad til yrkesfaglige utdanninger på videregående skole, og søkertallene til Overflateteknikk i VG2 i vokser så smått. En annen trend er at andelen jenter øker innen bygg- og industrifagene.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Yrkesfaglig utdanning på videregående skoler i landet trekker 2 300 flere ungdommer enn de studieforberedende programmene. Bygg- og anleggsfag på VG1 var førstevalget for 4 555 ungdommer, hvorav snaut 11 prosent er jenter. Det har aldri vært flere jenter som søker seg til de tradisjonelt guttedominerte bygg- og anleggsteknikk og teknologi- og industrifag, viser en sammenstilling av søknadene til skoleåret 2022/2022 som nå presenteres av Utdanningsdirektoratet.

Til VG2 søker seg 4 788 ungdommer plass på noen av spesialiseringsgrenene.

–  Det er en svak økning til VG2 Overflateteknikk på landsbasis, fra 72 søkere i fjor til 77 i år. Behovet for faglærte malere i bransjen er enormt, så vi hadde jo ønsket oss enda flere, men vi er glade for at det går oppover, sier Kari Wilsgård, Kompetanse- og utviklingssjef hos Malermestrenes Landsforbund, MLF. 

Vil øke rekrutteringen

Se flere bilder
Kari Wilsgård

Foto: Robert Walmann/ifi.no

POSITIV TREND: – Behovet for faglærte malere i bransjen er enormt, så vi hadde jo ønsket oss enda flere, men vi er glade for at det går oppover, sier Kari Wilsgård hos MLF.

MLF har sammen med blant annet medlemsbedrifter, laug og opplæringskontorene jobbet hardt for å markedsføre til maler- og byggtapetserfaget for ungdommer. Behovet for arbeidskraft er stort i hele landet, også mange enkeltbedrifter har bidratt med egne kampanjer og aktiviteter.

– Vi en dobling i søkertallene i Agder fra 4 til 8, så da håper vi det blir et skoletilbud på Tangen i Kristiansand til høsten. Den største søkningen er fremdeles i Nordland, hvor 21 har søkt seg til faget vårt. Dessverre kan det se ut som det spøker for nyopprettede skoletilbud på både Stange og i Larvik. Her er det kun 2 og 3 søkere, så her må det jobbes mer, sier Wilsgård.

Halvparten fra læreløp

Se flere bilder
Caroline Sømme

Foto: Chera Westman/ifi.no

FLERE JENTER: Gode rollemodeller, som for eksempel Caroline Sømme, er viktig for å få flere jenter til å søke seg til mannsdominerte håndverksfag. Sømme går i lære hos Drøbak Malermesterservice og deltok i fjor høst i NM for lærlinger under messen Bygg Reis Deg.

Samtidig er det flere veier inn i håndverksfag, og 3 477 ungdommer og unge voksne søker seg til yrkesfag via læreplass i bedrifter. Andelen søkere til læreplass utgjør 10 prosent av det totale søkertallet til videregående opplæring.

– Rundt halvparten av dem som tar svennebrev, er voksne og kommer ikke fra et ordinært skoleløp, så den totale veksten i bransjen er større enn det vi ser her. Vi ser derfor positivt på fremtiden, sier Kari Wilsgård.

Økt satsing på læreplasser

– Regjeringen vil styrke arbeidet med å sikre læreplass til alle som ønsker å ta et fag- eller svennebrev. Da er det helt avgjørende med flere læreplasser og god oppfølging. Fylkeskommunene skal derfor få ekstra midler for å styrke arbeidet med kvalifisering og formidling om læreplasser til alle, sier kunskapsminister Tonje Brenna i en pressemelding.

– Det er viktig at vi utdanner nok fagarbeiderne i årene som kommer. Regjeringen vil derfor satse mer både på å skaffe læreplasser, på et seriøst arbeidsliv og på å spre kunnskap om de gode arbeidsmulighetene en yrkesfaglig opplæring gir, sier hun.

Mer informasjon
Les mer
Nøkkeltall fra statistikken:
Se flere bilder
yrkesfag

Foto: Robert Walmann/ifi.no

POP MED YRKESFAG: Det er 2 300 flere søkere til yrkesfaglige utdanningsprogrammer enn til studieforberedende utdanningsprogrammer på vg1, viser tall fra Utdanningsdirektoratet. 

  • Flere enn før velger yrkesfag
  • Rekordmange jenter søker bygg- og anleggsteknikk og teknologi- og industrifag.
  • VG2 Overflateteknikk har på landsbasis 77 søkere i år, en økning fra 72 i fjor.
  • Andelen søkere til yrkesfag varierer fra 61 prosent i Møre og Romsdal og Nordland, til 28 prosent i Oslo.
Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.