FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Forbo-Marmoleum-Roadshow-FotoCheraWestmanIFIno-08.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

Forbedret linoleumgulv på Europaturné

I disse dager er Forbo Flooring på Europaturné med en egen lastebil. Marmoleum Roadshow besøkte Oslo de første dagene i mai, og stod sentralt plassert midt på Youngstorget. En presentasjon av den nye og sterkere overflatebehandlingen var med på lasset.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Oslo var ett av over 50 stopp i europeiske storbyer for Forbo Floorings store Marmoleum-lastebil. Gulvprodusenten la i august i fjor ut på en lang turné med en bil lastet med et mobilt showroom med prøver av råvarer og Marmoleum i et stort fargespekter, samt VR-teknologi og fremstilling av linoleumgulv. Mellom 40 og 50 arkitektkontorer, offentlige byggherrer og eiendomsutviklere, samt en rekke studenter besøkte den mobile utstillingen.

– Oslo er det eneste stoppet i Norge, før lastebilen kjører videre mot Sverige, forteller Raymond Sandvik, fungerende leder hos Forbo Flooring Norge. 

Se flere bilder
råstoffer til linoleumgulv

Foto: Chera Westman/ifi.no

RÅSTOFFER: Marmoleumgulvene lages av 97 prosent naturlige råstoffer – linolje og furuharpiks blandes med tremel, stenmel og fargepigmenter og presses på en bakside av vevet jute. 

Rundtur i fabrikken

Lastebilen var i to dager parkert midt på Youngstorget, og innenfor glassdørene fikk de spesielt inviterte gjestene en omvising av fabrikken i Nederland, gjennom en noe svimlende tur med VR-briller på hodet. En pedagogisk oppbygd modell av produksjonen viser hvordan lange baner med jutebakside forflyttes på store ruller gjennom fabrikken, og råvarene som trengs for å lage gulvmaterialet. Over 70 prosent av råvarene er raskt fornybare og en tredel av innholdet er resirkulert materiale.

– Linoleum lages av naturlige råvarer, og våre linoleumgulv er CO2-negative fra utvinning av råvarer til ferdig produsert gulvbelegg. Baksiden består av vevd jute som lages fra en ettårig plante som vokser i Sør-Asia. Dessuten bruker vi linfrø som vi presser ut olje fra, tremel som er et biprodukt fra treindustrien, kalksteinsmel og furuharpiks, sier han og viser frem hvordan linoleum ser ut hvis det ikke tilsettes fargepigmenter.        

Se flere bilder
Raymond Sandvik med VR-briller

Foto: Chera Westman/ifi.no

VR-TEKNIKK: Med hjelp av VR-briller fikk besøkende gå en guidet tur gjennom fabrikken som lager linoleumgulv. Fabrikken ligger i Nederland. 

Bedre på tre områder

Forbos fargeunivers er stort og variert, og hvordan ulike farger og mønstre vil kunne se ut, er enkelt å danne seg en oppfatning om gjennom Forbo Floorplanner og et fargehjul som viser bilder av gulv i de fargene du ønsker.

– AI-teknikken i Floorplanner der du kan prøvelegge ulike gulv i et bilde av rommet, var vi av de første med på nett, sier Sandvik ved en av skjermene i lastebilen.

– Vi er også glade for å kunne presentere ny overflatebehandling, Topshield Pro, som ifølge laboratorietester er tre ganger så sterk som Topshield2. Den har bedre slitestyrke, bedre flekkmotstand og bedre rengjørings- og vedlikeholdsegenskaper. Med denne lakken er det ingen behov for voks eller polish – enklere kan det ikke bli, avslutter han før neste gruppe besøkere ønskes velkommen.

Se flere bilder
fargeprøver, linoleum

Foto: Chera Westman/ifi.no

FARGEUNIVERS: Det eneste som ikke er fornybart eller biologisk basert i et linoleumgulv er fargepigmentene og overflatebehandlingen. Forbos fargeunivers består av over 300 farger og 12 ulike design        


Se flere bilder
Lastebil på Youngstorget

Foto: Chera Westman/ifi.no

YOUNGSTORGET: Marmoleum Roadshow er ute på en lang Europaturné, der over 50 byer i en rekke land får besøk av den store lastebilen med mobilt showroom. I Norge oppholdt bilen seg på Youngstorget i Oslo. Underveis får arkitekter, interiørarkitekter, bestillere og studenter mulighet til å se hvordan linoleumsgulv lages, samt ta og kjenne på prøver av både råstoffer og gulvprøver. 

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.