Flere veier til mer farge i norsk arkitektur
«Ja», svarte Hanna Marcussen, Byråd for byutvikling Oslo, i 2019 da Aftenposten spurte henne om Bjørvika i Oslo hadde framstått annerledes i dag med en fargeveileder i bunn.
Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Byens politikere hadde nettopp vedtatt en arkitekturpolitisk plan for hovedstaden, og en veileder i fargebruk skulle gjøre Oslo til en «ledende by for nyskapende, mangfoldig og vakker arkitektur». Den nye arkitekturen i Bjørvika har i årevis blitt snakket ned, og omtalt som en nitrist gråværsdag. Dette var selve symbolet på hva vi ikke ønsket mer av. Marcussen trodde bydelen hadde sett annerledes ut dersom byen hadde hatt en fargeveileder.
«Ja, jeg tror Bjørvika kunne sett annerledes ut, og at andre farger kunne blitt valgt, hvis vi hadde hatt større bevissthet rundt hvordan fargebruken påvirker livet vårt i hverdagen også tidligere. Vi lever i et land hvor det er mye grått den ene halvdelen av året, og mer farger i arkitekturen vil bidra til økt trivsel», sa Marcussen til Aftenposten. Hun poserte i turkis kjole, i en oransje klappstol blant grå bygg og skapte forventninger om at nå var gråværet over.
Blir det mer farger?
Siden har en gruppe i Byplanetaten jobbet iherdig og tverrfaglig for å komponere fargeveilederen. Det varsles at den er klar etter sommeren. Mange venter spent. Endelig kommer verktøyet som skal få byen ut av den grå gropa!
Men vil den innfri forventningene? Hadde Bjørvika vært mer fargerik dersom veilederen hadde kommet før? Vi tror: neppe!
Prosjektgruppen sier til Fargemagasinet at «Veilederen gir basiskunnskap og retning til hvordan det er klokt å gå frem i store og små prosjekter». De håper at den vil bli en døråpner for arkitekter, utbyggere og kommunal forvaltning, huseiere, borettslag og sameier. Og veilederen er bygget opp slik at den skal gjøre oss mer oppmerksomme på problemstillinger og muligheter.
De som hadde ventet seg konkrete anbefalinger og noe som forplikter, vil bli skuffet.
Landsomfattende kunnskapsmangel
Grå og fargeløs arkitektur er ikke bare et Oslo-fenomen, det gjelder hele landet. Og mange byer og tettsteder jobber med å lage sine egne fargeveiledere, motivert av ønsket om styrket stedsidentitet og trivelige bomiljøer. Mange har lang vei å gå, for dette handler om langt mer enn å være oppmerksom og se muligheter. Dette er en hinderløype av kryssende interesser, kulturforskjeller og mangel på kunnskap. Estetikk, stedsidentitet og trivsel har ikke vært høyt på agendaen i kommunenes utviklingsplaner. Arkitekter synes farger er vanskelig, og har aversjon mot «påført farge». Malte flater krever vedlikehold, og utbyggere ønsker vedlikeholdsfrie materialer. Fargene kommer sent inn i prosjektene og tilføres mest som dekor. Mangelen på fargekompetanse er gjennomgående.
Endringer på gang
Vi tror Marcussen var vel optimistisk i 2019, en fargeveileder ville neppe ha endret fargene i Bjørvika. Håpet er at fargeveiledere vil virke på sikt. Det er en stor og tung skute som skal snus. Politikerne må på banen med mer enn gode ønsker, holdninger må endres langt inn i arkitektfaglige ryggmarger, eiendomsutviklere må ha hjerte for andre verdier enn økonomiske, og ikke minst må den fargefaglige kompetansen økes.
Det er endringer på gang i fagskoler og høyskoler, men den tradisjonelle fargebransjen kan også ta tak. Faghandelskjedene som har satset sterkt på å utdanne egne interiørrådgivere, kunne ha som neste skritt: fargerådgivning for arkitektur og uterom. Ikke bare enkeltbygg, men farger i et helhetlig perspektiv inkludert identitet og trivsel. Malerne bør også melde seg på, som fargerådgivere i tillegg til å utføre jobben.
Må samarbeide
Den Grønne fagskolen på Vea starter til høsten et nytt toårig fagskoleløp for interiørrådgivere med spesielt fokus på farger og bærekraftige løsninger. Til Vea eller andre: Hva med å lage et kurs for malere med fordypning i farger og arkitektur?
Det trengs samarbeid, og at mange instanser løfter i flokk. Vi håper fargeveilederen for Oslo vil få fart på utviklingen.
Om å komme seg igjennom vinteren
Renter, inflasjon og overflater – en høst med utfordringer og muligheter.
Hvordan blir været?
Kjør på med noncrisis-foredrag!
Oslos nye fargeveileder - nyttig for hele landet
Personlig med arkitekter på scenen
BJØRG OWREN, kreativ leder i IFI og ansvarlig redaktør for Fargemagasinet
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...