FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
MLF- Skoletall-ÅSSODEM VGS-FotoRobertWalmann.ifi.no.jpg

Foto: Robert Walmann/Ifi.no

Flere skoler tilbyr overflateteknikk

Norge har stor mangel på arbeidskraft, spesielt håndverkere. Det er derfor gledelig når tallene viser rekordmange elever, og enda flere skoler som tilbyr utdanning innen yrkesfag og overflateteknikk.

Iver Valkvæ/ifi.no

Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Pandemien har vist hvor sårbare mange yrkesgrupper er, dette fører til at flere og flere velger å bli håndverkere.

– Mange ønsker en sikker jobb, det er – og vil være – en stor etterspørsel etter håndverkere i flere år fremover, sier Kari Wilsgård, Kompetanse- og utviklingssjef hos Malermestrenes Landsforbund, MLF.

Overflateteknikk øker

– Det har vært en svak økning i antall søkere i år sammenlignet med fjoråret. Det er en positiv trend som har pågått i flere år nå. Vi gikk fra 72 søkere i fjor til 77 søkere i år. Den største økningen i antall søkere er i Bodø, hvor de har lyktes veldig godt med å kombinere overflateteknikken og det industrielle i én og samme linje, sier Wilsgård.

– Alle som har søkt om skoleplass i år har fått det, med unntak fra Bodø VGS, den er så populær at ikke alle fikk plass.

– Vi håper alltid på enda flere søkere, behovet for flere dyktige fagfolk er stort. Men det er veldig godt å se at det er en generell økning i antall folk som søker yrkesfag på skolen, sier hun.

Se flere bilder
Kari Wilsgård, mlf

Foto: Chera Westman/ifi.no

YRKESFAG VOKSER: – Pilen peker i riktig retning: flere og flere søker seg til yrkesfag og overflateteknikk på skolen, sier Kari Wilsgård.

Skolene som tilbyr utdanning

Nesten alle landets skoler som tilbyr overflateteknikk fikk nok søkere til å starte opp studiet, de eneste unntakene er Stange VGS og Thor Heyerdahl VGS, som ikke fikk nok søkere.

– Det er ennå ikke helt klart hvor mange elver det blir og hvor store klassene blir på skolene som tilbyr overflateteknikk, men det ligger an til en solid økning fra fjoråret, sier Wilsgård.

– Det er også veldig gledelig at Tangen VGS i Kristiansund som har slitt i flere år er tilbake med et godt skoletilbud i år, sier hun.

Se flere bilder
Fossum skole

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

STOR ETTERSPØRSEL: I Norge er det mangel på arbeidskraft, spesielt stor etterspørsel er det etter håndverkere.

Studieretning

For å kunne gå overflateteknikk må du først søke bygg og anlegg VG1, så kan du spesialisere deg på VG2, et av de valgene er overflateteknikk.

– Vi ser også at flere voksne folk søker seg til yrkesfag og overflateteknikk. Mange har valgt å ta et karriereskift etter pandemien. Flere har nok sett at noen yrker er spesielt utsatt og ønsker en sikker arbeidsdag, og ønsker derfor å bli håndverker, sier Wilsgård.

– Det er også økende tall i antall håndverkere som ønsker å ta svennebrev. Mange har jobbet i flere år, men trenger nå å formalisere kompetansen sin, sier hun.

Flere jenter til yrkesfag

De siste årene har pilen pekt i riktig retning: flere og flere jenter søker yrkesfag. Denne trenden fortsetter også i år, forteller Wilsgård.

– Det er veldig gledelig at det fortsatt er en økning i antall jenter som søker yrkesfag, og også overflateteknikk, sier hun.

Se flere bilder
Caroline Sømme

Foto: Chera Westman/ifi.no

YRKESSTOLTHET: Caroline Sømme var deltager i det norske mesterskapet i overflateteknikk i 2021. Gode rollemodeller er viktig for rekrutteringen av flere jenter til yrkesfag og malerfaget.

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.