Flere jenter velger byggfag

Rekordmange jenter søker seg til bygg- og anleggsfag og teknologi- og industrifag. Søkertallene til videregående utdanning viser også at fler vil gå yrkesforberedende enn studieforberedende utdanningsprogram.

Av Chera Westman/ifi.no  |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Flere jenter velger byggfag

Foto: Robert Walmann/ifi.no

I år har yrkesfaglige utdanninger på videregående skoler lokket 1 000 flere søkere enn de studieforberedende utdanningsprogrammene. Det viser Utdanningsdirektoratets sammenstilling av årets søkertall til videregående opplæring, skriver regjeringen i en pressemelding. For bygg- og anleggsteknikk Vg1 betyr dette i år 4 334 søker mot 4 289 i fjor. Det er også rekordmange jenter som har søkt seg til de guttedominerte utdanningsprogrammene, bygg- og anleggsteknikk og teknologi- og industrifag.

– Det er utrolig gøy å se at flere jenter nå vil ta utdanninger som tradisjonelt har vært dominert av gutter, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i en pressemelding fra regjeringen

Dele på Pinterest Guri Melby

Foto: Kunnskapsdepartementet

SATSINGSOMRÅDE:  – Denne regjeringen har over flere år satset på yrkesfag, og det gir resultater. Flere søker seg til yrkesfag, flere får læreplass og flere fullfører og tar fagbrevet. Det er viktig for den enkelte, men også for Norge, sier kunnskapsminister Guri Melby (v).

Flere i lære

I 2012 var kun fire prosent av søkerne til bygg- og anleggsteknikk jenter. På teknologi- og industrifag var andelen jenter 12 prosent. I år er andelen jenter henholdsvis 10 og 16 prosent av søkerne.

– Det er viktig for byggenæringen å rekruttere de beste fra hele befolkningen. Dette er gode tall som også er gode nyheter for å få større mangfold i vår næring, sier Jørgen Leegaard, samfunnspolitisk direktør i BNL i en kommentar.

Ifølge SSB kan Norge komme til å trenge så mange som 88 000 flere fagarbeidere i 2035.

Søkertallene viser også at 21 600 søkte læreplass, som er en økning på 900 søkere sammenliknet med fjorårets søkertall. Dette er elever som har søkt læreplass som førsteønske gjennom søkerporten Vigo.

– Det er også en økning i søkere til læreplass. Det er 3 457 som søker læreplass for bygg- og anleggsteknikk i år, avslutter Leegaard.

Dele på Pinterest Jørgen Leegaard

Foto: BNL

RESULTATORIENTERT: – Det at flere jenter ser mulighetene i vår næring, er svært positivt. Det er flott å se at arbeidet som flere nettverk, bedrifter og bransjer har satt i gang for å få flere kvinner til å velge byggenæringen, gir resultater, sier Jørgen Leegaard, samfunnspolitisk direktør i BNL.

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!

Fargemagasinet har jevnlig nye artikler og en gang i uken sender vi ut nyhetsbrev med våre siste artikler. Registrer deg her for å abonnere på vårt nyhetsbrev.

Obligatorisk felt