Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Finansfrokost2-FotoEmmaWold-ifi.no.jpg

Foto: Emma Wold/ifi.no

Finansministeren har talt: Nedover er oppover i denne sammenhengen

Torsdag 30. november inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør til frokostmøte med finansminister Trygve Slagsvold Vedum som hovedtaler. Med tittelen «Mørk adventstid – er det håp?» delte han sine innsikter i den nåværende og kommende økonomiske situasjonen i Norge.

Emma Wold/ifi.no

Emma Wold/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

IFI arrangerer frokostmøter to ganger i året for sine medlemmer, der ulike hovedtalere med god innsikt i bransjeaktuelle tema forteller om sitt syn på tiden vi går inn i. Denne kunne finansministeren fortelle at vi er på riktig vei.

– Jeg liker å sammenligne den økonomiske situasjonen nå med en gammel stekeovn. Med de moderne induksjonstoppene går temperaturen rett opp og rett ned, men med den gammeldagse utgaven blir det saktere varmere og varmere, før det temperaturen gradvis går ned igjen til normalen, sier Vedum når han sammenligner de mer utfordrende økonomiske tidene mange er inne i nå.

Verden blir dårligere og dårligere

– Det er sånn at det er mange som tror at verden blir dårligere og dårligere. Og hvis man tenker at det er dårlige tider, da slutter man å pusse opp huset, og man slutter å pusse opp hytta. Når Finans Norge har spurt folk om hvordan de forventer at sin økonomi skal være, ser vi på i fjor har folk et veldig negativt syn på egen økonomi, men vi ser et litt mer positivt bilde for neste år.

– Folk har faktisk et mye dårligere syn på norsk økonomi siste år enn de har på sin egen, sannheten er motsatt. Norsk økonomi har gått mye bedre enn folks økonomi, understreker Vedum og får lett latter tilbake fra salen.

Se flere bilder
Vedums presentasjon sett fra publikum

Foto: Emma Wold/ifi.no

FØLGER NØYE MED: Økonomi og finans er høyaktuelt til enhver tid, men spesielt nå.

Rekordmange i arbeid

Vedum trekker frem frem at Norge nå har rekordmange i arbeid, og det han omtaler som utrolig andel nye folk i jobb. Over 130 000 har havnet i jobb i løpet av de to siste årene vi har vært igjennom.

– Norge har faktisk aldri hatt større investeringer i norske fastlandsbedrifter enn vi hadde i fjor. Det er den private sektoren som er den store sysselsetteren i Norge, og det tenker man ikke på når man ser alle de sorte nyhetene, sier Vedum og referer til et mørkt og dystert nyhetsbilde.

– Og nesten over alt sier man at det er vanskelig å rekruttere, man får ikke tak i folk, får ikke tak i kompetanse. Det gjelder i kommuner som skal ha leger og sykepleiere, alle de grunnleggende tingene, det er veldig vanskelig.  

Se flere bilder
Vedum taler

Foto: Emma Wold/ifi.no

OPP: Norge har aldri hatt større investering i norske fastlandsbedrifter, i følge Vedum.

Myk landing

Vedum poengterer at det som man tror i alle landene rundt oss nå, det er at vi er på vei ut av den verste perioden med høy vekst. 

– Hvis dere har hørt ordene «myk landing» så handler det egentlig om å komme seg ut av perioden med høy prisvekst uten høy ledighet. Hvis vi ser på statistikken så er det de skandinaviske landene som kommer best ut her nå, bedre enn resten av Europa, USA og Canada.

Skandinaviske land med typisk skandinavisk fellesskapstenkning har med andre ord hatt en positiv effekt når vi ser på det store bildet.

Se flere bilder
Vedum taler til salen

Foto: Emma Wold/ifi.no

MYKT: Mens publikum sitter mykt i auditoriet hos Orkla på Skøyen, tror finansministeren på en myk landing etter perioden med høy vekst.    

Riktig vei

Statistikken til Finans Norge og Vedum viser at Norge ligger litt i nedre bane, altså at vi kanskje har sluppet litt billig unna, når vi sammenlignes med økonomiske utfordringer i andre land. En av grunnene til det er at Norge har bedre råd, og vi bruker mindre andel av lønnen på mat.

– Det som er viktig for dere er jo hva vi tror også fremover, og det er at vi tror at vi skal inn i en periode med lavere prisvekst. I oktober i fjor så var prisveksten på 7,5 prosent, mens oktober i år så var den på 4 prosent. Riktig vei, sier Vedum.

– Vi forventer en prisstigning på 3,8 prosent neste år. Men det debatteres om dette er riktig eller feil anslag. Har jeg sittet med kalkulatoren min og funnet opp dette regnestykket? Svaret på det er 100 prosent nei, for det her er akkurat samme anslaget som alle de andre partiene bruker, fordi de bruker mine fagfolk til å regne ut beste anslag. Det er helt fantastisk, egentlig, smiler Vedum. 

Se flere bilder
God stemning blant de oppmøtte

Foto: Emma Wold/ifi.no

GOD STEMNING: Det blir lysere tider nå. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (t.v.), Fredrik Aanstad, Commercial Director i Orkla House Care og styreleder i IFI, og Kristian Strandli Owren, administrerende direktør i IFI, ser positivt på den økonomiske utviklingen.  

Nedover er oppover

– Dette er vårt anslag, men det er tre tunge økonomimiljøer i Norge som gjør anslag: Norges Bank, SSB og oss. Vi har forventet prisstigning på 3,8 prosent, SSB på 4 prosent og Norges Bank ligger på 4,8 prosent. Alle tallene peker nedover, og nedover i denne sammenhengen er oppover.

Når forventet lønnsøkning er på 4,9 prosent neste år, er det i hvert fall tegn nå på at vi går mot reallønnsvekst neste år.

– For dere som driver med salg er det utrolig viktig, det at folk får det litt bedre. Hvis dagens anslag og vurderinger slår til og at folk begynner å merke at renta snur, blir det mer og mer prosjekter. Det er samtidig så enkelt og så vanskelig, sier Vedum.

Konklusjonen er i hvert fall at folk ikke kjøper noe pent om de tror verden går under. Og nå ligger det verste er bak oss. Det kommer til å bli litt etterdønninger, skal vi tro Vedum, men neste sommer og neste høst kommer det til å være lysere. Og med det takket finansministeren for seg.  

To vinnende design i ett
Produktaktuelt

To vinnende design i ett

Sjoa er en ny ullserie som forener to av våre mest populære teppeserier de siste ti årene. Teppene er håndvevd i myk og varm ull, og kommer i tre tidsriktige meleringer; marmor,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.