Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Tarkett-Sustainability-Factory-Ronneby.jpg

Foto: Tarkett

FFG kartlegger avfallsstrømmer for gulv

Forum for gulvbransjen, FFG, skal kartlegge avfallsstrømmene for gulvbransjen i samarbeid med Renas og Norwaste Senior Consulting. Det ble vedtatt på årsmøtet i FFG, der også nytt styre ble valgt.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Kategorier

Bransjenytt

Etiketter

Gulvfakta.no
Dele
Annonse
Fargemagasinet.no annons

I forbindelse med årskonferansen i IFI, Informasjonskontoret for farge og interiør, ble det holdt årsmøte i FFG, Forum for gulvbransjen. Et delvis nytt styre ble valgt, og det ble vedtatt en finansieringsmodell for et forprosjekt der avfallsstrømmene for gulvmaterialer i byggebransjen skal kartlegges.

– Vi har jobbet med miljøspørsmål og gulvretur i flere år i FFG, og endelig er vi i gang med et forprosjekt i samarbeid med Renas og Norwaste Senior Consulting. Prosjektet skal kartlegge hvilket avfall som gulvbransjen genererer og hvor det blir av, både fra nybygg og ved rehabilitering, sier Rune Bjørnstad, som er styreleder i FFG og daglig leder i Polyflor Nordic.

Se flere bilder
Rune Bjørnstad

Foto: Emma Wold/ifi.no

LETER GULL: – Vi vil finne det beste systemet for kundene, og mener at bransjen har et felles ansvar for avfallet. Installasjonsavkappet er gullkornene, men dette utgjør kun et par prosent av den totale avfallsmengden, sier Rune Bjørnstad.

Enklere for gulvleggeren

I dag betaler gulvleggeren for å bli kvitt avfall, og hvis de tekniske egenskapene ikke kan dokumenteres, klassifiseres både installasjonsspill og rivningsmaterialer som farlig avfall. Samtidig representerer disse materialene en stor ressurs som skulle kunne brukes til nye gulv eller andre produkter, istedenfor å brennes til varmeenergi. I dag har flere gulvleverandører etablert egne retursystemer, der gamle gulv og rester av nye gulv samles inn for å fraktes til gjenvinning. Disse systemer håndterer kun leverandørens egne produkter.

– Vi vil finne det beste systemet for kundene, og mener at bransjen har et felles ansvar for avfallet. Installasjonsavkappet er gullkornene, men dette utgjør kun et par prosent av den totale avfallsmengden, sier Bjørnstad.

Se flere bilder
gulvlegging

Foto: Chera Westman/ifi.no

ENKLERE FOR INSTALLATØREN: Målet med FFGs arbeid er å finne en bransjefelles løsning, som gjør at kundene får ett retursystem å forholde seg til. Håpet er også at ressursene som avfallet utgjør brukes lokalt i Norge istedenfor å sendes til fabrikker og anlegg i andre deler av Europa.

Lokal gjenbruk

Målet med FFGs arbeid er å finne en bransjefelles løsning, som gjør at kundene får ett retursystem å forholde seg til. Håpet er også at ressursene som avfallet utgjør brukes lokalt i Norge istedenfor å sendes til fabrikker og anlegg i andre deler av Europa.

Årsmøtet i FFG vedtok nå å finansiere forprosjektet som skal kartlegge avfallsstrømmene, ved at kostnaden på 240 000 kroner + mva fordeles mellom medlemmene i FFG etter en fordelingsnøkkel basert på innrapportert omsetning.

  • Omsetning kr 0 – 40 mill kr 5 000,- + mva.
  • Omsetning kr 40 – 100 mill kr 7 500,- + mva
  • Omsetning kr 100 mill - 200 mill kr 15 000,- + mva
  • Omsetning over 200 mill kr 20 000,- + mva

– Å få på plass et fungerende og bærekraftig retursystem for gulv er viktig for gulvbransjen i Norge. Vi ønsker å være i forkant av eventuelle myndighetskrav og ikke minst kunne tilby en enkel løsning for bransjens kunder, sier Bjørnstad.

Se flere bilder
Resirkulering av gulv

Foto: Forbo Flooring

KARTLEGGING: Prosjektet skal kartlegge hvilket avfall som gulvbransjen genererer og hvor det blir av, både fra nybygg og ved rehabilitering.

Mer informasjon
Les mer
Forum for Gulvbransjen:

FFGs styre for 2022/2023 består av Torgeir Salvesen (Forbo Flooring), Jan Lien (Berry Alloc), Terje Strømbom Olsen (Ardex), Per Olaf Øxseth (Tarkett), John-Magne Pedersen (Unilin/Pergo), Arne-Johnny Tverraabak (Sika), Rune Langeteig (Gerflor), Anne Smaadal Kronheim (Stigen & Kronheim). Styreleder er Rune Bjørnstad (Polyflor).

Valgkomiteen består av Stein Hesstvedt (MLF), Tore Pedersen (Teknos) og Kristian Owren (IFI).

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.