FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
Se flere bilder
Tarkett-Sustainability-Factory-Ronneby.jpg

Foto: Tarkett

FFG kartlegger avfallsstrømmer for gulv

Forum for gulvbransjen, FFG, skal kartlegge avfallsstrømmene for gulvbransjen i samarbeid med Renas og Norwaste Senior Consulting. Det ble vedtatt på årsmøtet i FFG, der også nytt styre ble valgt.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Kategorier

Bransjenytt

Etiketter

Gulvfakta.no
Dele
Annonse
IFI annons

I forbindelse med årskonferansen i IFI, Informasjonskontoret for farge og interiør, ble det holdt årsmøte i FFG, Forum for gulvbransjen. Et delvis nytt styre ble valgt, og det ble vedtatt en finansieringsmodell for et forprosjekt der avfallsstrømmene for gulvmaterialer i byggebransjen skal kartlegges.

– Vi har jobbet med miljøspørsmål og gulvretur i flere år i FFG, og endelig er vi i gang med et forprosjekt i samarbeid med Renas og Norwaste Senior Consulting. Prosjektet skal kartlegge hvilket avfall som gulvbransjen genererer og hvor det blir av, både fra nybygg og ved rehabilitering, sier Rune Bjørnstad, som er styreleder i FFG og daglig leder i Polyflor Nordic.

Se flere bilder
Rune Bjørnstad

Foto: Emma Wold/ifi.no

LETER GULL: – Vi vil finne det beste systemet for kundene, og mener at bransjen har et felles ansvar for avfallet. Installasjonsavkappet er gullkornene, men dette utgjør kun et par prosent av den totale avfallsmengden, sier Rune Bjørnstad.

Enklere for gulvleggeren

I dag betaler gulvleggeren for å bli kvitt avfall, og hvis de tekniske egenskapene ikke kan dokumenteres, klassifiseres både installasjonsspill og rivningsmaterialer som farlig avfall. Samtidig representerer disse materialene en stor ressurs som skulle kunne brukes til nye gulv eller andre produkter, istedenfor å brennes til varmeenergi. I dag har flere gulvleverandører etablert egne retursystemer, der gamle gulv og rester av nye gulv samles inn for å fraktes til gjenvinning. Disse systemer håndterer kun leverandørens egne produkter.

– Vi vil finne det beste systemet for kundene, og mener at bransjen har et felles ansvar for avfallet. Installasjonsavkappet er gullkornene, men dette utgjør kun et par prosent av den totale avfallsmengden, sier Bjørnstad.

Se flere bilder
gulvlegging

Foto: Chera Westman/ifi.no

ENKLERE FOR INSTALLATØREN: Målet med FFGs arbeid er å finne en bransjefelles løsning, som gjør at kundene får ett retursystem å forholde seg til. Håpet er også at ressursene som avfallet utgjør brukes lokalt i Norge istedenfor å sendes til fabrikker og anlegg i andre deler av Europa.

Lokal gjenbruk

Målet med FFGs arbeid er å finne en bransjefelles løsning, som gjør at kundene får ett retursystem å forholde seg til. Håpet er også at ressursene som avfallet utgjør brukes lokalt i Norge istedenfor å sendes til fabrikker og anlegg i andre deler av Europa.

Årsmøtet i FFG vedtok nå å finansiere forprosjektet som skal kartlegge avfallsstrømmene, ved at kostnaden på 240 000 kroner + mva fordeles mellom medlemmene i FFG etter en fordelingsnøkkel basert på innrapportert omsetning.

  • Omsetning kr 0 – 40 mill kr 5 000,- + mva.
  • Omsetning kr 40 – 100 mill kr 7 500,- + mva
  • Omsetning kr 100 mill - 200 mill kr 15 000,- + mva
  • Omsetning over 200 mill kr 20 000,- + mva

– Å få på plass et fungerende og bærekraftig retursystem for gulv er viktig for gulvbransjen i Norge. Vi ønsker å være i forkant av eventuelle myndighetskrav og ikke minst kunne tilby en enkel løsning for bransjens kunder, sier Bjørnstad.

Se flere bilder
Resirkulering av gulv

Foto: Forbo Flooring

KARTLEGGING: Prosjektet skal kartlegge hvilket avfall som gulvbransjen genererer og hvor det blir av, både fra nybygg og ved rehabilitering.

Mer informasjon
Les mer
Forum for Gulvbransjen:

FFGs styre for 2022/2023 består av Torgeir Salvesen (Forbo Flooring), Jan Lien (Berry Alloc), Terje Strømbom Olsen (Ardex), Per Olaf Øxseth (Tarkett), John-Magne Pedersen (Unilin/Pergo), Arne-Johnny Tverraabak (Sika), Rune Langeteig (Gerflor), Anne Smaadal Kronheim (Stigen & Kronheim). Styreleder er Rune Bjørnstad (Polyflor).

Valgkomiteen består av Stein Hesstvedt (MLF), Tore Pedersen (Teknos) og Kristian Owren (IFI).

Med produktlevering følger ansvar
Økonomi

Med produktlevering følger ansvar

Interiørkonsulentens rolle har utviklet seg fra å velge farger og materialer til kundenes prosjekter, til også selv å kjøpe inn og levere interiørproduktene til kunden. Med dette følger...

Tømrer selger listverk
Nytt om navn

Tømrer selger listverk

I starten av august startet Øyvind Rygh som salgsansvarlig for region Vest-, Nord- og Midt-Norge i Deco Systems. Rygh har fagbrev som tømrer og har en lang yrkeskarriere innenfor...

Annonse
NCS annons
Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.