Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Tarkett-Sustainability-Factory-Ronneby.jpg

Foto: Tarkett

FFG kartlegger avfallsstrømmer for gulv

Forum for gulvbransjen, FFG, skal kartlegge avfallsstrømmene for gulvbransjen i samarbeid med Renas og Norwaste Senior Consulting. Det ble vedtatt på årsmøtet i FFG, der også nytt styre ble valgt.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Kategorier

Bransjenytt

Etiketter

Gulvfakta.no
Dele
Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forbindelse med årskonferansen i IFI, Informasjonskontoret for farge og interiør, ble det holdt årsmøte i FFG, Forum for gulvbransjen. Et delvis nytt styre ble valgt, og det ble vedtatt en finansieringsmodell for et forprosjekt der avfallsstrømmene for gulvmaterialer i byggebransjen skal kartlegges.

– Vi har jobbet med miljøspørsmål og gulvretur i flere år i FFG, og endelig er vi i gang med et forprosjekt i samarbeid med Renas og Norwaste Senior Consulting. Prosjektet skal kartlegge hvilket avfall som gulvbransjen genererer og hvor det blir av, både fra nybygg og ved rehabilitering, sier Rune Bjørnstad, som er styreleder i FFG og daglig leder i Polyflor Nordic.

Se flere bilder
Rune Bjørnstad

Foto: Emma Wold/ifi.no

LETER GULL: – Vi vil finne det beste systemet for kundene, og mener at bransjen har et felles ansvar for avfallet. Installasjonsavkappet er gullkornene, men dette utgjør kun et par prosent av den totale avfallsmengden, sier Rune Bjørnstad.

Enklere for gulvleggeren

I dag betaler gulvleggeren for å bli kvitt avfall, og hvis de tekniske egenskapene ikke kan dokumenteres, klassifiseres både installasjonsspill og rivningsmaterialer som farlig avfall. Samtidig representerer disse materialene en stor ressurs som skulle kunne brukes til nye gulv eller andre produkter, istedenfor å brennes til varmeenergi. I dag har flere gulvleverandører etablert egne retursystemer, der gamle gulv og rester av nye gulv samles inn for å fraktes til gjenvinning. Disse systemer håndterer kun leverandørens egne produkter.

– Vi vil finne det beste systemet for kundene, og mener at bransjen har et felles ansvar for avfallet. Installasjonsavkappet er gullkornene, men dette utgjør kun et par prosent av den totale avfallsmengden, sier Bjørnstad.

Se flere bilder
gulvlegging

Foto: Chera Westman/ifi.no

ENKLERE FOR INSTALLATØREN: Målet med FFGs arbeid er å finne en bransjefelles løsning, som gjør at kundene får ett retursystem å forholde seg til. Håpet er også at ressursene som avfallet utgjør brukes lokalt i Norge istedenfor å sendes til fabrikker og anlegg i andre deler av Europa.

Lokal gjenbruk

Målet med FFGs arbeid er å finne en bransjefelles løsning, som gjør at kundene får ett retursystem å forholde seg til. Håpet er også at ressursene som avfallet utgjør brukes lokalt i Norge istedenfor å sendes til fabrikker og anlegg i andre deler av Europa.

Årsmøtet i FFG vedtok nå å finansiere forprosjektet som skal kartlegge avfallsstrømmene, ved at kostnaden på 240 000 kroner + mva fordeles mellom medlemmene i FFG etter en fordelingsnøkkel basert på innrapportert omsetning.

  • Omsetning kr 0 – 40 mill kr 5 000,- + mva.
  • Omsetning kr 40 – 100 mill kr 7 500,- + mva
  • Omsetning kr 100 mill - 200 mill kr 15 000,- + mva
  • Omsetning over 200 mill kr 20 000,- + mva

– Å få på plass et fungerende og bærekraftig retursystem for gulv er viktig for gulvbransjen i Norge. Vi ønsker å være i forkant av eventuelle myndighetskrav og ikke minst kunne tilby en enkel løsning for bransjens kunder, sier Bjørnstad.

Se flere bilder
Resirkulering av gulv

Foto: Forbo Flooring

KARTLEGGING: Prosjektet skal kartlegge hvilket avfall som gulvbransjen genererer og hvor det blir av, både fra nybygg og ved rehabilitering.

Mer informasjon
Les mer
Forum for Gulvbransjen:

FFGs styre for 2022/2023 består av Torgeir Salvesen (Forbo Flooring), Jan Lien (Berry Alloc), Terje Strømbom Olsen (Ardex), Per Olaf Øxseth (Tarkett), John-Magne Pedersen (Unilin/Pergo), Arne-Johnny Tverraabak (Sika), Rune Langeteig (Gerflor), Anne Smaadal Kronheim (Stigen & Kronheim). Styreleder er Rune Bjørnstad (Polyflor).

Valgkomiteen består av Stein Hesstvedt (MLF), Tore Pedersen (Teknos) og Kristian Owren (IFI).

Ikoniske tapetdesign
Produktaktuelt

Ikoniske tapetdesign

Icon er tapetkolleksjonen som gjenskaper ikoniske design i ny drakt. Her finner du vintage design, paneler, blomster inspirert av William Morris og klassisk damask-mønster. I tillegg...

Friskt sengetøy fra Tone Kroken
Produktaktuelt

Friskt sengetøy fra Tone Kroken

Tone Kroken har sammen med Norsk Dun skapt et sengesett som tilfører soverommet både energi og stil med sine iøynefallende fargekontraster og friske mønstre. Gul og hvit i et levende...

Mineralstukk ferdig til bruk
Produktaktuelt

Mineralstukk ferdig til bruk

Massif er en mineralsk stukkatur med et unikt og naturlig utseende. Malingen leveres av Pure & Original Paints og er vannbasert og egner seg for både innvendig og utvendig bruk....

Gulv med karakter
Produktaktuelt

Gulv med karakter

Med brosteinskledde gater rundt Middelhavet, gulv i franske og italienske slott og herregårder eller antikk murstein som forbilde, skaper RAW Stones fra Wakeup Living autentiske og...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.